Kars’a canlılık geldi

Uzun süredir sakin bir yaz sezonu geçiren Kars’ta, yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ve üniversite öğrencilerinin de gelmesiyle büyük bir canlılık yaşandı.

Kars, yaz mevsimi boyunca ülkenin dört bir yanına tatil için gidenler nedeniyle adeta boşaldı. Esnaf iş yapamaz duruma geldi hatta siftahsız kepenk kapatanlar bile oldu.

Tüm bu olumsuzluklar bugünlerde yerini umuda ve canlılığa bıraktı. İşyerleri müşterilerle, cadde ve sokaklar araçlarla doldu taştı. Adeta İstanbul trafiğinin yaşandığı kentte herkes evine ve işine mutlu döndü.

Kentin her tarafı üniversite öğrencileri ve aileleriyle şenlendi. Alış-veriş yapanlar, toplu taşıma araçlarını dolduranlar, dolmuş duraklarında bekleyenlerin getirdiği canlılık işyeri sahiplerinin de yüzünü güldürdü.

ÜNİVERSİTEDE ÖĞRENCİ SAYISI 19 BİNİ BULDU

Kars Kafkas Üniversitesi ( KAÜ ) Sağlık, Spor ve Kültür Daire Başkanı Ertürk Mert, üniversite öğrencilerinin gelmesiyle birlikte kentte de gözle görülür hareketlilik yaşanmasının herkesi sevindirdiğini söyledi.

Ertürk mert, “Biz burada şu anki öğrencilerimizin kayıtlarını alırken 4 bin 600 tane de kampus kart dağıtımı yapıyoruz. Buna eklenen öğrencilerimizde olacak. Ek kontenjan onlar da geldiğinde 5 bini bulacak. Şuanda kampus içerisinde ve üniversitemizde 19 bine yakın öğrenci olacak. Bu öğrenci sayımızın artmış olması bize de Kars’a da bir hareketlilik kazandırmış durumda. Şu anda öğrencilerimizin gelişi hem üniversitemize hem de Kars’a büyük bir katkı sağlamakta, hareketlilik kazandırmakta. Tabi bu hareketliliğin büyük oranda göze çarpmasında en büyük pay da kurban bayramının hemen akabinde olmasında dolayı aileler çocukları ve anne babalarıyla birlikte buraya gelip kayıtlarını yaptırmalarındadır. Öğrencilerini burada üniversitede nasıl bir üniversitede okuyacaklarını da görerek gitmeleri ayrıca bizim üniversitemiz adına da iyi intiba uyandırmaktadır. Sarıkamış, Kağızman ilçelerinde ve Susuz Meslek Küksekokulu mevcut. üniversite içerisinde de toplam 18-19 bölümümüz mevcut, fakülte ve yüksek okul olarak.” dedi.

Öğrencilerden Nurullah Özcan, “Burada Makine Mühendisliğini kazandım. Şuan kampus kartımı almak için bekliyorum. Kars, Erzurum’a göre biraz küçük şehir ama genel olarak baktığımız zaman her şey avucumuzun içerisinde. Her yere yaya olarak ulaşım imkanımız var. Rahatlık bakımından rahat dışarıda okumanın vermiş olduğu zorluklar haricinde herhangi bir zorluğumuz yok. Aileme buradan bol bol selam yolluyorum ve inşallah onlara layık bir evlat olmaya çalışacağıma, yemin ediyorum.” diye konuştu.

Öğrencilerden Mustafa Necati Erkan da, “Kafkas Üniversitesi Makine Mühendisliği birinci öğretimde okuyorum. Kütahya nın Gediz ilçesinden geldim. Kars küçük bir yer, benim geldiğim ilçem de küçük bir yerdi. Her şey elimizin altında. Bakalım daha yeniyiz, soğuk havasıyla mücadele edeceğiz. İnsanları çok cana yakın adres sorma gibi bazı konularda yardımcı oluyorlar. Esnafı da öğrenciye iyi davranıyor, yardımcı oluyor. Buradan aileme selam gönderiyorum:” şeklinde konuştu.

Yozgat’tan gelen bir öğrenci ise, “Burada Edebiyat Bölümünü okuyacağım. Birkaç gündür buradayım. Şimdilik bir sıkıntım yok. Kars biraz soğuk ama henüz bir alış-veriş fırsatı bulamadım. Ailem beni bugün bırakıp gittiler, onları çok seviyorum.” ifadesini kullandı.

Öğrencilerden Hüseyin İlgar da esnafların öğrenciye daha iyi yardımcı olmalarını, yurt sorunun giderilmesini söyleyerek pahalılıktan dert yandı. İlgar, şunları söyledi:

“Yöneticilerimiz iyi, fakültemizde bir sıkıntı yok, hocalarımız iyi ama Kars esnafının pek bölgeye yakışmayan bir izlenimi var. Mesela normal bir ürün 5 lira ise ‘öğrenciyim’ dediğinde 10 lira istiyorlar. Ev tutmak isteseniz normal bir aileye 400 liraya veriyorsa size 600 ila 700 lira diyorlar, aşağısına da inmiyorlar. Ben Diyarbakırlıyım, Diyarbakır’da ne varsa burada iki katı, burada ne alırsanız iki katına satıyorlar. ‘Ben öğrenciyim’ derseniz daha da artıyor o fiyat. Aslında tam tersi olması lazım. Birde bölge insanı yakışmayan bir esnaflık anlayışı var. Mesela yardım edecekleri yerde daha çok kazanma peşindeler. Özellikle ev bulma yönünde beklentim ne yazık ki olumlu olmuyor. Mesela ‘ben öğrenciyim’ dediğinde fiyatı arttırmak yerine düşürür veya bir malın kıymeti ne ise onu söyler size. İlla fiyatı indirsinler demiyoruz. Kıymeti ne ise o ama Kars esnafına baktığımızda öyle bir şey yok. En kötü bir ev bile ısınma hariç zaten 600 lira 700 lira yani diğer üniversitelere baktığınızda İzmir’de bu fiyata çok rahatlıkla ev bulabiliyorsunuz. Bize yurt çıkmıyor yedekte 500’ncü sıradayım. Sıranın geleceğinin de zannetmiyorum. Biz de ev arıyoruz ama fiyatlar çok yüksek. Adam ilan vermiş ‘kiralık ev 400 TL’ diye telefonla biz arıyoruz ‘öğrenciyim’ dediğimde bana 600 TL diyor. Kars’a yurt yaparlarsa çok iyi olur ama öncelikle herkesin vicdanlı olması lazım, özellikle Kars esnafının. Sonuçta burası bizim değil bizde buraya okumak için geldik. Bizde bu bölgenin insanıyız. Bir yerden baktığınızda Diyarbakır-Kars çok farklı değil ama hayata baktığınızda daha mütevazi. Fakat burası çok pahalı ve bu yönden biraz daha duyarlı olmaları lazım. Çocukları varsa onların da başına geleceğini düşünmeleri lazım, diye düşünüyorum. Benim söyleyeceklerim bunlardan ibaret.”