15 sporcunun katılımıyla zirve yapıldı. Zirvede geçirilen zamanın ardından inişe geçildi. Sporcuların çantalarında getirdiği yiyecek ve sıcak içeceklerle açık büfe tarzında Yahni Dağı eteklerinde sabah kahvaltısı yapıldı. Ardından inişe geçilerek yürüyüş tamamlandı.
KARSDAK Sporcuları bu yürüyüşü, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasına göğsünü siper Mehmetçiklere armağan ettiler.
Yürüyüşü çektiği fotoğraflarıyla ölümsüzleştiren fotoğraf sanatçısı Özgen Beşli, Yahni Dağlarının 1877-1878 tarihlerinde ‘Osmanlı - Rus 93 Harbi’ olarak bilinen savaşta Kars’ın savunmasına sahne olduğunu söyledi.
Bölge hakkında okurlarımız için bilgilendirmede bulunan Beşli: “Yahni Dağı bölgesinde Gazi Ahmet Muhtar Paşa Komutasında bir savunma hattı oluşturulmuş ve 93 Harbi’nin Doğu Cephesindeki en kanlı çarpışmaları Yahni Dağı savunma savaşlarında verilmiştir. Yahni Dağı’nın Batı’ya bakan cephesindeki top arabası yollarının bir gecede yapılarak topların Yahni Dağı tepesine çıkarıldığı söylenmektedir. Bu savunma savaşında Yahni Dağı etrafında savaş sırasında şehit olan 15 binden fazla isimsiz kahraman yatmaktadır. Yahni Dağı’nın tepesindeki zirve noktasında ve Doğusundaki Subatan köyü istikametinde halk tarafından kutsal kabul edilen iki ziyaret yeri de bulunmaktadır. Kars şehir merkezinin 15 kilometre doğusundaki Yahni Dağı 2254 rakımlı Büyük Yahni tepesi ile Küçük Yahni Tepesi olarak Kars Ani Ören Yeri karayolunun 14. ve 15. kilometrelerinde bulunmaktadır. Yahni Dağı, Kars şehrinin Ortaçağ Tarihi içerisinde (10.-11. yy) ve yakın tarihinde (19. yy) önemli bir yer tutar. Ortaçağ’da 11. yy başlarında Selçuklu Sultanı Çağrı Beyin Anadolu’ya yaptığı ilk Selçuklu akınları 1018 ve 1021 tarihlerinde gerçekleşmiştir. Bu akınlar sırasında Kars’a geldiği düşünülen ve Selçuklu akınlarına katılan Kars şehrinin manevi sahibi Ebu-l Hasan Harakani bu akınlara katıldığı için Alperenlik yönünden önemli bir şahsiyet olduğu gibi Evliyanın tasavvuf felsefesi ve bu felsefenin Anadolu’ya ilk giriş yeri olan Kars şehrinden başlayıp yayılması ayrı bir önem taşır. Hem Alperen hem de Mevlana Celaleddin-i Rumi’ye tasavvuf felsefesi bakımından feyz veren Ebu-l Hasan Harakani Yahni Dağında Bizans askeri kuvvetleriyle yapılan bir çarpışma sırasında yaralanarak bu savaştan sonra şehit düştüğü bilinmektedir.” dedi.