Kars’ı Bitiren Manzara

Köylü Şehirde de Hayvancılıktan Vazgeçemiyor...

Kars'ta köylerden göç ederek kente yerleşen ve ekonomik anlamda umduklarını bulamayan vatandaşlar, şehirde de hayvancılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar.

 

Yıllar önce köylerinden büyük hayallerle göç ederek Kars'ın kenar mahallelerine yerleşen bazı vatandaşlar, şehirde ekonomik sıkıntı yaşamaya başladılar.

 

BAZI MAHALLELERDE KÖY YAŞAMI HAKİM

 

Köylü vatandaşların kentte iş bulmakta sıkıntı yaşamaları üzerine köylerindeki meslekleri olan ''hayvan yetiştiriciliği'' ile ilgilenmeye devam ettikleri gözleniyor.

 

İlde hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı mahallelerin bulunduğunu belirten yetkililer, yaptıkları açıklamada, kente göç eden köylülerin köydeki yaşamını şehirde de sürdürmeye çalıştığını, bu nedenle birçok sorunun ortaya çıktığını vurguladılar.

 

TEMİZLİKSORUNU ARTIYOR

 

Belediyenin sorumlu olduğu mahallelerde birçok ailenin hayvancılık yaparak geçimini sağladığını anlatan yetkililer şunları kaydettiler :''Ekonomik ve sosyal problemleri nedeniyle kente göç eden bazı vatandaşlarımız, iş bulmakta sıkıntı yaşıyor. Köylerindeki mesleğini sürdürmek zorunda kalan bu vatandaşlarımız, ahırlar yaparak ve çoban tutarak hayvancılık yapıyorlar. Belediye de özellikle temizlik noktasında büyük sıkıntı yaşıyor. Temizlik işçileri hayvan pisliğini temizlemenin üstesinden gelemiyor. Belediye güzel bir uygulama yaparak şehirde ahır yapılmasına ve hayvancılıkla uğraşılmasına izin vermiyor, zabıta ekipleri de kışlık yakacak olarak kullanılan ve "tezek" olarak adlandırılan yakıtların kaldırılması yönünde çalışmalarını sürdürüyor.''

 

AHIR VE MARKETLER BİR ARADA

 

Yetkililer, önceki dönemlerde şehirde hayvancılık yapan ailelerin gelişigüzel yerlere ahırlar yaptığını, marketlerin ve ahırların bir arada bulunduğunu belirterek, bu durumun hoş bir görüntü oluşturmadığını ifade etti.

 

Hayvan pisliklerinin gelişi güzel atıldığını, sürüler halinde kentin dışındaki meraya çıkarılan  hayvanların trafiği tehlikeye düşürdüğüne de dikkat çeken yetkililer, bazı   mahallelerimizde kent ve köy yaşamı bir arada sürdürülüyor."  dediler.

 

YETİŞTİRİCİ DE ŞEHİRDE HAYVANCILIKYAPMAKTAN MEMNUN DEĞİL

 

Kars'ın kenar mahallelerinde, ahır yaptırarak besicilik yapanlar, şehirde hayvancılık yapmanın köydekinden daha zor olduğunu, ancak yapabilecekleri başka bir iş olmadığı için besicilik yapmak zorunda kaldıklarını kaydettiler.

 

Kars'ın köylerinden 20 yıl önce daha iyi bir hayat sürmek için şehre göç ettiklerini, ancak umduklarını bulamadığını ifade eden besiciler ise şöyle konuştu:

''Şehirde bu kadar sıkıntı yaşayacağımızı bilseydik tabii ki toprağımızı, köyümüzü terk etmezdik; ama iş bulamadık. Ailemizi geçindirmek için en iyi bildiğimiz iş olan hayvancılığı yapmak zorundayız.''

 

Besiciler, köyde hayvanlarının yemini, toprağını işleyerek temin ettiklerini, şehre göç ettikten sonra ise hayvan yemini satın almak durumunda kaldıklarını ifade ederek, ''Şehirde hayvancılık yaparak çevreye rahat sızlık verdiğimiz için üzgünüz; fakat çaresiz durumdayız." dediler.

 

ÇOBANINTEMİZ OTLAK VE SU BULAMAMA SIKINTISI

 

Kars'ın kenar mahallelerinde yetiştiricilerin hayvanlarını otlatan Çoban Latif Şener ise kentteki ev ve sanayi atıklarının meraları ve suları kirlettiğini, bu nedenle hayvanları için temiz otlak ve içme suyu bulmakta sıkıntı yaşadığını söyledi.

 

Özellikle hayvanları bir araya toplarken araç trafiği nedeniyle sıkıntı yaşadığını anlatan Şener, ''Hayvanlar lağım suyu içmek zorunda kalıyor. Bu durumdan ne hayvan yetiştiricileri ne de ben memnunum. En büyük sıkıntım temiz otlak ve su bulamamak'' diye konuştu.