Karsı Erzuruma Bağladılar

Her yönüyle Erzurum'a bağımlı yaşayan Kars'ın göbeği yine siyasiler tarafından Erzurum'a bağlandı. Sağlık hizmet sunumu ve planlaması bakımından Erzurum'a bağlanan Kars'ta vatandaş ; 'bu kadar da olmaz' dedi.

Sağlık Bakanlığı bölge merkezli yapılanmaya giderek, Türkiye sağlık hizmet sunumu ve planlaması bakımından 29 bölgeye ayrıldı.

 

Buna göre bölge merkezli yapılanmada; Kars, Ardahan, Iğdır, Erzurum’a bağlandı. Her yönüyle Erzurum'a muhtaç yaşayan Kars'ın sağlık alanında da Erzurum'a bağlanmasına vatandaş büyük tepki gösterdi.

 

BÖLGE MERKEZLİ YAPILANMA

 

Yeni sistemde her sağlık bölgesi için ''Bölge Merkezi'' ve bu illere bağlı ''Alt Bölge Merkezi'' iller belirlendi, hastaların tıbbi bakım ve tedavilerinin öncelikle sağlık bölgesi içerisinde yapılması ilkesi benimsendi. Bölge merkezli yapılanmayla ilgili düzenlemeleri Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, yayımladığı genelgeyle duyurdu.

 

Tosun, genelgede, başta sağlık insan gücü olmak üzere sağlık tesisi, ileri tıbbi teknoloji ve finansman gibi sağlığa ayrılan kaynakların dengeli dağılımını sağlayarak bunları etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmek amacıyla sağlık hizmet sunumunda bölge merkezli sağlık uygulaması anlayışının benimsendiğini bildirdi. Bu çerçevede, Türkiye, sağlık hizmet sunumu ve planlaması bakımından 29 bölgeye ayrıldı. Her sağlık bölgesi için; nüfus, ulaşım imkanları, insan gücü mevcudu, tesislerin şartları, hizmet sunum kapasitesi ve sahip olduğu benzeri sağlık kaynakları itibariyle bölge sağlık merkezi konumunu üstlenecek kapasitede ''Bölge Merkezi'' ve bunlara bağlı ''Alt Bölge Merkezi'' iller belirlendi. Alt bölge merkezi iller, güçlendirilmiş ilçelerle ilişkilendirildi, bunlara da nüfus yoğunluğu bakımından daha küçük ilçeler bağlandı.

 

HASTANELERE SINIFLAMA

 

Bölge merkezli sağlık yapılanmasına göre; Bakanlığa ait yataklı sağlık tesislerinin hizmet sunum rolleri de belirlendi. ''Sağlık Bakanlığı Yataklı Sağlık Tesisleri Rollerinin Yeniden Belirlenmesi ve Gruplandırılmasına İlişkin Kriterler'' uyarınca, tüm hastaneler hizmet rolüne uygun olarak A-I, A-II, B, C, D ve E (I, II ve III) Grubu olarak sınıflandırıldı. Yatak doluluk oranı, hizmet rolü, hizmet verdiği nüfus, nitelikli yatak kapasitesi ve öngörülen nihai planlama dikkate alınarak bunların yatak kapasiteleri yeniden belirlendi. Bu çerçevede, bölge merkezli yapılanma kapsamında şu düzenlemeler hayata geçirilecek:

 

''-Sağlık Bakanlığına ait tüm yataklı sağlık tesisleri kendileri için belirlenen role uygun yoğun bakım, çocuk yoğun bakım, yeni doğan ve acil servislerini, belirlenen yatak kapasitesi ve seviyelere uygun olarak yapılandıracak.

 

-Bünyesinde yanık merkezi veya ünitesi, kardiyovasküler cerrahi merkezi, perinatal merkez, onkoloji, nükleer tıp, radyoterapi ve benzeri özellikli birimler kurulması bakanlığın planlaması dahilinde uygun görülen hastaneler, bu oluşumlarını öngörülen sürelerde tamamlayarak kendilerine biçilen role uygun hizmet sunacak.

 

-Sağlık bölgeleri içerisindeki bölge merkezi konumundaki iller ile nüfus şartları uygun olan il merkezlerindeki genel ve dal hastanelerinin bir çoğunun grubu A-I ve A-II olarak belirlendi. Bu hastaneler, doğrudan başvuran veya diğer sağlık tesislerinden sevkle gönderilen, ileri tetkik ve tedavi gerektiren hastaları kabul edebilecek şartları taşımak zorunda olacak.

 

-Hastaların tıbbi bakım ve tedavileri, öncelikle sağlık bölgesi içerisinde sağlanacak. -İlgili sağlık tesisi, uzman tabip, tıbbi donanım, hizmet birimlerinin seviyesi ve boş yatak bakımından hastanın tıbbi durumunun gerektirdiği tetkik, müdahale, bakım ve tedaviyi sağlayabilecek şartları taşıyorsa, hasta başka bir sağlık tesisine sevk edilmeyecek.

 

-Ancak, uzman tabip, teknoloji, boş yatak gibi yetersizliklerin söz konusu olduğu hallerde, hasta, tetkik ve tedaviyi yapabilecek en yakın üniversite hastanesine veya sağlık bölgesi dışındaki, hizmet kapasitesi yeterli ve uygun bir sağlık tesisinin bulunduğu diğer bir sağlık bölgesi merkezine sevk edilebilecek.

 

-Yeterli şartların sağlanamadığı ve ileri tetkik ve tedavi için başka bir sağlık tesisine sevk gerektiren hallerde, hastanın sevk edileceği en uygun ve tıbbi yeterliliğe sahip olan sağlık tesisinin belirlenmesi ve sağlık tesisleri arasındaki işlemlerin yürütülmesi, 112 Komuta Kontrol Merkezinin (KKM) sorumluluğunda olacak.

 

-Kamu ve özel tüm sağlık tesisleri, 112 KKM'deki hastane entegrasyon programına dahil olmak ve on-line bağlantılarını tamamlamakla yükümlü hale getirildi. Bu amaçla hastanelerin 112 KKM ile doğrudan irtibat kurabileceği özel iletişim hatları tesis edilecek ve en kısa sürede faal duruma getirilecek.