Karsı Güzel Günler Bekliyor

DLH Genel Müdürlüğü görevinden istifa ederek AK Parti Kars Milletvekilliği için Aday Adayı olan Ahmet Arslan, temayül yoklamasında da 914 delegenin 139’unun oyunu alarak üçüncü sıraya getirildi.

AK Parti’den Milletvekili Aday Adayı olan Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) eski Genel Müdürü Ahmet Arslan, temayül yoklamasından bir gün önce de Kars’a gelerek basın mensuplarıyla akşam yemeğinde durum değerlendirmesi yaptı.

Arslan, sözlerine, “Kars’ın nabzını tutan, Kars’a gelişmeleri aktaran ve o gelişmenin sonucunda değerlendirmeler yapıp yazılar yazan, insanları aydınlatan Kars’ın aynası sizlersiniz. Biz o anlamda böyle bir buluşmayı önemsedik.” diyerek, gazetecilere teşekkür etti.

Kağızman doğumluyu olduğunu, Liseyi Kağızman’da bitirdiğini ve ailesinin halen Kağızman’da ikamet ettiğini söyleyen Arslan, “Ancak biz okuyor olmanın sebebiyle büyük şehirlere dağılmak durumunda kaldık. İstanbul’da uzunca bir süre çalıştım. Yaklaşık 8 yıldır da Ankara’dayım. Bunun 2 yılı genel müdür yardımcılığı, 6 yıla yakın bir sürede genel müdürlük görevinde geçti. Ulaştırma Bakanlığının kara yolları dışında diğer ulaşım modlarıyla ilgili, yani demir yolu ve limanlarla ilgili bütün alt yapı yatırımlarını yapan birimi olan demir yollar, limanlar, hava meydanları inşaatı genel müdürlüğü görevinde bulundum. Belki en memnun edici olan böyle yatırımcı bir kurumun başında olunca ve Türkiye’nin her yerine hizmet etme şansı yakalayınca biz o görevde de Kars’a iyi hizmetler yapabilme şansı yakaladık.” dedi.

Arslan, “Bunlar; Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi. Bu proje yıllardır Kars’a heyecan veren bir projedir. Ancak bunun mutfak süreci gerçekten çok uzun sürdü. Uluslararası bir proje, uluslararası müdahalelerin olduğu bir proje. Yani her ne kadar Gürcistan’dan geçip Azerbaycan üzerinden Orta Asya’ya açılan eksik olan demir yolu halkası tamamlayan bir proje ise de Gürcistan’a karışmak isteyen, bu coğrafyadaki politik ve sosyolojik gelişmeleri özellikle takip eden bütün uluslararası büyük aktörler bu projeyle ilgili oyunlar oynadılar ve ya oynamak istediler. Belki de en kritik noktası budur. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye bu projeyi hazırlarken, bu projeyi çalışırken mutfakta çok ciddi çalışmalar oldu. Bir Karslı olarak bu projenin hayata geçirilmesi adına ve bu bölgeyi bilen biri olarak çok ciddi emek sarf ettik. Tabi memnun edici olan buna bakanların, başbakanların, cumhurbaşkanlarının mutfakta pişen yemeğe onların hepsinin sahip çıkması ve bugün hayata geçiyor olması.” diye konuştu.

“Proje yaklaşık 3 yıldır inşaatı devam ediyor.” Diyen Arslan, “Beş gün öncesine kadar fiilen benim sorumluluğumu da devam ediyordu. Bakü-Tiflis-Kars Projesi Kars’ın talihini değiştirecek bir projedir. Bu anlamda Kars’ hizmet etme şansımız oldu. Deniz yapılarıyla ilgili ülkenin birçok yerine birçok proje yaptık. Marmara’yla ilgili bir proje yaptık. İstanbul’da Asya ile Avrupa’yı denizin altından demiryoluyla birleştiren bir projedir. Bu projenin en önemli özelliği Londra’dan kalkan bir trenin kesin kesintisiz olarak Orta Asya’ya gitmek üzere yapılan bir proje. Bakü-Tiflis-Kars onun eksik halkasıydı, o da tamamlanıyor. Marmara teknik olarak dünyadaki sayılı teknik projelerden biridir. Marmara’yı başından bugüne ki Sayın Başbakanımız 26 Şubat’ta denizin altından yürüyerek Asya’dan Avrupa’ya geçti. Bu tarihte bir ilk adımdı. O ilk adımı sağlamak adına çok olağan üstü gayretlerimiz ve bizzat katkım oldu. Memnuniyet veren o ki o yürüyüşte o noktaya getiren Sayın Başbakanla ve Sayın Ulaştırma Bakanımızla birlikte denizin altından yürüme şansı yakaladık. O aşamaya getirdikten sonra bu görev nedeniyle orayı bıraktık. Onunla birlikte yine arabaların İstanbul’dan Avrupa’dan Asya’ya denizin altından geçeceği bir Avrasya tünelinde projeyi mutfağında hazırladık ve temel atma aşamasına getirdik. O da benim önemle içinde bulunduğum bir proje.” şeklinde konuştu.

Arslan, daha sonra şunları söyledi:

“Onun gibi Türkiye’de birçok demir yolu, birçok liman yaptık. Bakü-Tiflis-Kars projesi Karslılar için çok önemli bir projedir. Onu iyi bir aşamaya ve geri dönüşsüz bir aşamaya getirdik. Yine çok önemli bir proje daha var. Türkiye dünyada 8. Avrupa’da 6. hızlı tren projesi yapan ve hızlı tren çalıştıran ülke konumuna geldi. O anlamda Türkiye’de birçok hızlı tren projesi yapılıyor. Ankara’dan Eskişehir’e çalışıyor. Eskişehir’den İstanbul’a inşaat devam ediyor. Eskişehir’den Konya’ya inşaat devam ediyor. Bu halkanın devamı ne olmalıydı, bu sene Sivas’tan Erzincan’a devam edecek. En önemlisi Erzincan, Erzurum, Kars hızlı tren projesini uygulama projesi olarak hazırladı. Artık bunu ülkenin yakın hedefleri arasına koyduk. Her şey hazır olduğu için mutfakta her şey biçtiği için Sayın Başbakanda rahatlıkla Kars’ gelip “Biz hızlı treni Kapıkule’den başlatıp, Halkalı’dan başlatıp Kars’a kadar getireceğiz. Bunun artık kaçışı yok” dedi. Bu benim görev sürecim içerisinde yapılmış en güzel çalışmalardan biri.

“KARS’A KATKISI NEDİR?”

Bunun yanı sıra Kars’ın Iğdır üzerinden Nahçivan’a dolayısıyla İran’a bağlanması. Demiryolu projesinin şu anda uygulama projesi hazırlanıyor. Bu da geri dönüşsüz bir noktaya girdi. Nahçivan’la, Azerbaycan’la, İran’la bunların görüşmeleri yapılıyor. Bu projenin de hayata geçirilmesi Kars için çok önemli. Belki hızlı treni Kars’a getirebiliriz. “Kars’tan Gürcistan’a Bakü-Tiflis-Kars’ı yaptınız. Kars’tan Iğdır üzerinden Nahçıvan’a demir yolu yaptınız. Sadece trenler mi gelip Kars’tan geçecek? Bunun Kars’a katkısı nedir?” derseniz, bunun Kars’a katkısı Şu: Bu üçgenin arasına bir lojistik merkezi yapılacak. Bu lojistik merkezi de bu sen uygulama projeleri hazırlamak üzere yatırım programına kondu. Şu an uygulama projeleri hazırlanıyor. Bunun yanında da yaklaşık 42 milyon liralık bir yatırım demek. 42 milyonluk lojistik merkezinin sadece inşaat döneminde bile Kars’a çok önemli katkısı olacak. Hem bu para burada dönecek hem birçok insan çalışacak. Yine bunun başka bir önemli halkası da Trabzon’dan Erzincan’a şu an bir demir yolu projesi hazırlanıyor. O da hayata geçtiğinde Karadeniz üzerinden gelen ve Türkiye’nin ana arteri olan bu demiryoluna gelecek yükler yine Doğuya, Gürcistan’a İran’a gidecek yine Kars merkezli dağılacak.”