Sektör temsilcileri sektörün avantajları nedir? Bu işi neden yapıyorsunuz sorusuna öncelikle şu cevapları vermişler.
1: Öncelikle bu bizim mesleğimiz, bu işi yapmaktan zevk alıyoruz ve sonuçta bir eser ortaya koytmak bizleri çok memnun ediyor.
2:Sektörün geleceğinin olması, önünün kapanma ihtimalinin olmaması ve sektörün çok yönlü olması bu sektörde kalmamızı tetiklemektedir.
3:Sektörümüz nakit döngüsü en yüksek sektörler arasında olması ve ilimize istihdam katkısı nedeniyle de, sektör bizleri dinamik tutmaktadır
4: Ekip çalışması yönüyle zevkli olması ve şehrin mimarisinin öncülerinden olmak bizleri mutlu etmekte
Sektörün dezavantajları sorusuna ise problemler şu şekilde sıralanmıştır.
1: Kaliteli işçiliğin olmaması buna oranla nitelikli eleman eksikliği,
2:Bürokratik engellerin sektörün önünü çok daraltması. Yol açmak yerine Köstek olması
3:İklim şartlarının olumsuzluğu
4: Nakliye yükünün fazla olması
5:Arsa fiyatlarının yüksekliği
6:Riskinin fazla olması,
7:iş güvenliği mevzuatınca en tehlikeli sınıfta bulunması ve buna mukabil sorumlulukların fazlalığı.
8: İlimizde üretimin olmaması ve toplumun veresiye teklifleri sektörü olumsuz etkileyen ana başlıkları oluşturmuştur.
Bu problemlere binaen yine çözüm önerileri ortak aklın eseri olarak sektör temsilcilerinden şu şekilde gelmiştir.
1: öncelikle bu iş eğitimle çözülür. Bu doğrultuda Mesleki alanda yeterlilik kursları olmalı, biz sektör temsilcileri ama devlet kurum ve kuruluşlarının bu noktada desteklerinden yararlanmalı veya yararlanmayı öğrenmeliyiz. Veyahut Karsiad, Ticaret odası gibi Sivil Toplum kuruluşları bizleri bu alanda desteklemeliler.
2: Sektör temsilcileri Bürokratik engellerin çözümünü öncelikle ehil insanların başa gelmesiyle çözüleceğine inanmakta. Buna mukabil Bayındırlık il Müdürlüğü olsun Belediye olsun yasal mevzuatların uygulanmasında bir takım kaygıları gözeterek risk almaması ve elini taşın altına koymaması,
-Yasal mevzuatlar düzenlenirken ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi talep edilmemesi sektörün önünü daraltmakta. Bunun için diyalog(istişare) mekanizmalarının devlet kurum ve kuruluşlarınca artırılması gerekmektedir.
3: Nakliye ve iklim şartlarının olumsuzluğu her ne kadar çözümsüz gözükse de özellikle nakliye yönüyle mevzuat değişikliğine gerek duyulmaktadır. Bizler (KOBİLER) ürün talebi yönüyle, trenle bizlere uygulanan kotaların yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
-Nakliye ve iklim şartlarının bölgemizi olumsuz etkilemesi, ilave desteklemelerle desteklenmeli.
-Bakü Tiflis Tren hattı bir an önce faaliyete geçirilmeli
4: Diğer maddelerin çözümünü ise diyalog ve özellikle örgütlü hareket etmeyle çözüleceğine inanmaktayız.
5: Altıncı bölge desteklerinden hemen her sektör desteklenirken inşaat sektörünün bundan yararlanamaması bir handikap olarak değerlendirilmiştir.
Bireysel olarak görüşleri alınan sektör temsilcileri de görüşlerini şu şekilde dile getirdiler:
Ferhat AKPINAR: Bayındırlık, Belediye, Yapı denetim ve Labaratuvarlarbir araya gelip kunuşmuyorlar. Bu işler böyle giderse bu sorunlar çözülmez. Diyaloga kimse yanaşmıyor. Başta çözüm sorunları konuşmaktan geçiyor. İnşaatla alakalı üst mekanizma olmalı. Öte yandan yapı denetim firmalarının sistemleri (bigisayar) ilçelerde çalışmıyor. Bu noktada da çözüme ihtiyacımız var.
Murat AYDEMİR: Bakanlığa problemler gidiyor. Buna binaen bir yönetmelik çıkartılıyor. Ama sonuç birincisinden daha hüsran oluyor. Şehirlerin durumları bilinmeden yönetmelikler çıkartılıyor. Bu doğrultuda Görüşler alınmalı il bazında yönetmelikler çıkartılmalı diye düşünüyorum. Eğer olmuyorsa bölgesel yönetmelikler en azından bugün oluşturulmalı. Tabi burada da ehil insanların işin başında olması ihtiyacı baş göstermiştir. Mesela Ardahan da 1 yılda tapu birleştirme işini tamamlayamadık.
Timuçin BAKIRTAŞ: Yönetmelikte bize göre pek çok sıkıntı var. Ama özellikle bitişik nizam için yayınlanan madde uygulana bilir gibi gözükmüyor. Özellikle şehir içi için imkansız gibi. Ama yeni yerleşim yerleri, imara açılmış yerler için evet çok iyi olur.
Ömer GÜLARI: Ehil insanlar kadrolara gelmeli. Tüm sıkıntıların ana çözüm kaynağı bu gibi gözüküyor. Ben özellikle ulaşım sıkıntımıza değinmek istiyorum. Trenle taşımada belli bir tonajın üzerinde(250 ton)ürün getirmemiz gerekmekte. Çoğu inşaat malzemesi için ekonomi gücümüzden dolayı bu tonajın üzerinde ürün getiremiyoruz. Doğal olarak ulusal firmalarla rekabet edemez hale geliyoruz. Bu noktada kotalar da değişikliğe özellikle bizim ilimiz için değişikliğe çok acil ihtiyaç duyulmaktadır.
Ayhan YILMAZ: Sektöre yön veren ehil insanlar olmalı gerekirse risk almalılar. Murat beyin dediği gibi 1 yılda Ardahan da tapu birleştirme işini yapamadık. Bir sonraki toplantımız için de gecikmeden gün belirlenmeli ve bu toplantılara devam etmeliyiz.
Toplantının sonunda sektör temsilcilerini 2-3 ekim 2013 tarihinde Erzurum da gerçekleştirilen Dakik3 e davet eden KARSİAD Genel Sekreteri Fatih BAŞ 27-28 Kasım 2013 tarihinde de TUSKON Dünya köprüsüne hep beraber gitmemizde fayda görüyorum dedi.
İnşaat Sektörüne; toplantılara yön verme adına, KARSİAD inşaat komitesi oluşturuldu. Bu doğrultuda inşaat komite başkanlığına Murat AYDEMİR ve komite temsilciliğine Timuçin BAKIRTAŞ ve Ömer GÜLARI seçildi.