Karsın Barışa Katkısı Büyük

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan: “Türkiye'nin Barışına Kars'ın Büyük Katkısı Var”

Kars Belediyesi'nin davetlisi olarak kente gelen Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kars’ta ciddi yatırımların yapıldığını gördüğünü söyledi. Arslan, Kars’ın Türkiye’nin barışına da çok büyük katkısı olduğunu, Kars’ta farklılıkların bir arada barış içerisinde yaşadığını gördüğünü kaydetti.

Belediyenin davetlisi olarak Kars'a gelen Arslan, “Kars yeni gelişen illerimizden birisi. İhmal edilmiş, uzun süre doğuda olmanın, uzakta olmanın kahrını, acısını, sıkıntısını çekmiş bir ilimiz. Gerçekten dışarıdan baktığınız zaman ne kadar çok hizmete ihtiyacı olduğunu görüyorsunuz. Sayın belediye başkanımız döneminde birkaç defa geldim. Her gelişimde gerçekten ciddi, önemli adımların atıldığını gördüm. Bundan da mutlu olduk tabii ki. Alt yapı hizmetlerimiz, yollarımız, kanalizasyonumuz, doğalgazımız, çevre düzenlemesi arkasından çeşitli alanlarda da belediyemizin yoğun faaliyetlerini gördüm, bundan da mutlu oldum. Tabii belediyeciliğin anlamı da bu yaşanabilir bir kent haline getirmek Kars’ı. Tarihiyle, kültürüyle, bölgedeki stratejik konumu itibariyle Kars’ın çok şeye ihtiyacı var. Geçen gittiğimizde havaalanından uçarken eski terminalden gitmiştik. Gelirken gördüm gerçekten uluslararası bir havaalanına kavuşmuş Kars. Ülkem adına, Kars adına gurur duydum. Çok ciddi yatırımlar yapılıyor, yollar yapılıyor. Devletimiz alt yapı hizmetine de ağırlık vermiş, yollar yapılıyor, dağlar devriliyor. İşte hızlı tren hattı Kars-Tiflis-Bakü hattı çalışmaları devam ediyor. Bölgede baraj inşaatlarını gördük bütün bunlar beni heyecanlandırıyor. Ülkemin ferdi olarak, bu ülkenin bir yurttaşı olarak burada yapılan yatırımları geç kalmış yatırımlar ama olması gereken yatırımlar olarak görüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE'NİN BARIŞINA KARS'IN BÜYÜK KATKISI VAR”

Çözüm sürecinde de bölgeyi yakından takip etme, bölgedeki insanla kucaklaşma imkanı bulduğunu hatırlatan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Burada gördük ki Türkiye’nin barışına bu ilin çok büyük katkısı var. Burada farklılıklarla insanların nasıl bir arada barış içerisinde yaşadığını gördük. Farklılıkların bir çatışma alanı değil, bir zenginlik olarak görüldüğünü, herkesin birbirine saygı gösterdiği, herkesin birbirini tanıdığı, bildiği, anladığı ve birlikte yaşamayı peşinen kabul ettikleri bir il. Türkiye’ye bir barış modeli sunacaksanız bunu burada görmek mümkün. Bu da hakikaten Kars’ın Türkiye’nin geleceği için ne kadar ehemmiyetli olduğunu, ne kadar önem arz ettiğini nüfusu ile bağdaşmayacak büyük bir sorumluluğu üzerinde taşıdığını görüyoruz. Onun için burada yaşamanın, bu topraklarda birlikte yaşamanın, barış içerisinde yaşamanın Türkiye’nin en doğusunda ama Türkiye’nin birliğine, bütünlüğüne, barışına kardeşliğine büyük bir fedakarlıkla destek veren bu ili de kutlamak istiyorum. Sizleri de kutluyorum bu yüzden burası gerçekten önemli bir şehir” diye konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULMADAN ÖNCE CUMHURİYET KURAN BİR KENT”

Kars’ın önce bir cumhuriyet kurduğunu daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti’yle birleştiğini ifade eden Arslan, daha sonra özetle şunları söyledi:

“Kars önemli bir kent. Cumhuriyetimizin kuruluşundan önce cumhuriyeti kuran bir kent. Bunu çoğumuz bilmeyiz ama kısa bir süre de olsa özellikle Kars, Ardahan bölgesi İslam Cumhuriyeti’ni kurmuş bir şehirdir. Kars ve o şehrin, o devletin kuruluşunda da Türkiye’ye örnek bir mesaj vermiş, orada azınlıklara bakanlıklar verilmiş, para bastırılmış, bayrağı olan ve gerçekten bölgeyi temsil etme konusunda iddialı bir cumhuriyet, bir devlet kurmuş. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'yle bütünleşmiş. Onun için Kars’ın bu özelliğini fark ediyoruz, biliyoruz ve bunu önemsiyoruz. İşte böyle bir önemli bir şehrin, önemli bir tarihi misyonu üstlenmiş bir kentin değerli belediye başkanının bu konudaki attığı adımı da bu misyona, bu değere yaraşır bir adım olarak görüyorum.”