Kars’ın Çılgın Projesi...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars Mitingi’nde açıkladığı 'Çılgın Proje', “Kars Açık Hava Kültür Müzesi ve Turizm Alanı”nın yapımına 2012 inşaat sezonunda başlanılması hedefleniyor.

Yaklaşık 770 bin metrekarelik bir alanda Kalenin eteklerinde şehrin Tahdüzü denen tarihi kesimindeki bölgede koruma, geliştirme ve sağlıklaştırma yapılarak bölgedeki tarihi eser ve tescilli yapıların röleve, restorasyon, restitüsyon çalışmaları ve sokak sağlıklaştırması yapılacağı “Kars Açık Hava Kültür Müzesi ve Turizm Alanı”nın kentin çehresini değiştireceği belirtiliyor.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars’ın “Çılgın Proje”sinin hayata geçirilmesiyle birlikte kentin önemli turizm merkezlerinden birisi olacağını belirtti.

Başkan Bozkuş; “Kars’ın hak ettiği yerde yerini alması için gerek merkezi hükümet, gerek milletvekillerimiz ve gerekse biz belediye olarak aralıksız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık 200 milyonluk projenin hayata geçirilmesi Hasani Harekani Türbesi ve Kars Kalesi’nin olduğu İstikam ve Atatürk çay bahçelerinin bulunduğu alan Açık Hava Müzesi’ne dönüştürülecek” dedi.

125 TARİHİ BİNA RESTORE EDİLECEK

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “Kars Açık Hava Kültür Müzesi ve Turizm Alanı” projesi kapsamında 125 tarihi binanın restore edileceğine dikkat çekti.

Bozkuş; “O bölgede bulunan yaklaşık 125 tarihi binanın restore edilmesi, Kars Kalesi’nin yanında Beylerbeyi Sarayı var. Hasan Harekeni Hazretleri Külliyesi var. Bütün bunların restore edilerek bunlarla birlikte Kars çayı üzerinde de çok ciddi bir şekilde antik tiyatroların, mesire alanlarının, piknik alanlarının ticari alanların olduğu, gezi alanlarının olduğu toplamı 770 bin metre kare de ve yaklaşık 200 milyon TL. yatırım bedeli olan projenin hayata geçirlmesi için geri sayım başladı. Kısmet olursa 2012 yılında “Kars Açık Hava Kültür Müzesi ve Turizm Alanı” projesine başlayacağız” diye konuştu.

PROJE KAPSAMINDA İŞSİZLİĞİNDE ÖNÜNE GEÇİLECEK

“Kars Açık Hava Kültür Müzesi ve Turizm Alanı” projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte vatandaşlara yeni iş alanları açılacağını ifade eden Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş; “Bu, Kars için işsizliğin halledilmesi adına çok önemli bir proje. İnsanlara iş gücü anlamında çok çok önemli, ticari alanların oluşması anlamında çok önemli. Gelen turistin şehirde uzun süre geçirmesi ve dolayısıyla esnafa katkı koyması anlamında çok çok önemli. Bütün bunlar işsizliğin çözülmesi için önemli. Bunları düşündüğünüzde Kars için böyle bir proje gerçekten AK Parti İktidarı’nın, Başbakanımız Sayın Recep Tayyib Erdoğan’ın Kars’a yaptığı “Çılgın Proje” dir. Hükümetiyle, milletvekilleriyle, belediyesiyle gece-gündüz Kars için, Karslılar için projeler üretiyoruz. Kars’ın önü açıldı. Bunu çıplak gözle görmek mümkündür” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında Kaleiçi Mahallesi’nde kalenin etekleri ve taht düzü, bu iki bölgede koruma, geliştirme ve sağlıklaştırma yapılarak bölgedeki tarihi eser ve tescilli yapıların röleve, restorasyon, restitüsyon çalışmaları ve sokak sağlıklaştırması yapılacaktır.

Projede ayrıca Kars Çayı’nın her iki tarafında da restorasyon çalışmaları yapılması planlanıyor.

Proje alanı yaklaşık 770 bin metrekare 'olup, proje kapsamındaki Atatürk ve İstikam Çay Bahçelerinin uygulamaya esas projeleri ve keşifleri hazırlanmış olup, 2012 inşaat sezonu içerisinde yapımına başlanması düşünülüyor.