Karsın çöp sorunu

Dolunay Derneği çöp sorunun peşini bırakmıyor...

Dolunay Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahattin Şeker, Mahalle aralarındaki birçok çöp bidonlarının içinin boş, yirmi-otuz metre ilerisinin ise çöp yığını haline geldiğini söyleyerek, vatandaşların çöp duyarsızlığına dikkat çekti.

Şeker şu açıklamalarda bulundu: “Allah aşkına artık yapmayın, Kars’taki satın aldığınız veya yaptırdığınız daire size ait olabilir ama sokaklar caddeler herkese ait. Herkes evinde süpürdüğü tozu pisliği, mutfağından çıkan artık yiyeceği, kabukları, artan yemekleri kokmasın diye dışarıya çıkartıp atıyor. Niçin? Evim temiz koksun, temiz olsun diye. Ama bu caddeler, sokaklar herkesin. Lütfen çöplerimizi saatinde çıkartalım, çöp bidonu varsa bidona atalım. Kıyısına köşesine değil! Öyle fotoğraflar çekmiş ki gençlerimiz ben sadece birisini ajansa veriyorum. Diğerlerini derneğimizin fotoğraf arşivine koydum. İlköğretim çağındaki çocuklar ellerindeki çöp poşetini çöp bidonuna atıyor ama gelin görün ki yetişkin bir hanım çöpünü çöp bidonunun beş on metre çevresine boşaltıyor. Eğer böyle devam ederse her halde 2007 yılından beri çektiğimiz Kars’ın çöp fotoğraflarından oluşan bir fotoğraf sergisi açacağız. İyi biliyorum böyle bir şey yaparsak bırakın ulusal haberleri, uluslar arası haberlerde bile yayınlanır. Niyetimiz Kars’ın adını kötüye çıkarmak değil ancak artık bir çözüm bulunmalı buna. Bu haberi okuyan birçok insanın “Biz böyle değiliz birkaç kişinin yaptığını bütün Kars’a mal edemezsin” diye tepki vereceğini iyi biliyorum. Eğer bu birkaç kişinin yaptığı bir şey ise neden etrafı çöp almış gidiyor. Ayrıca bu tepkiyi daha temiz bir Kars, engelsiz bir Kars, eğitimde başarılı bir Kars, sağlık hizmetlerinde yeterli bir Kars için her şeye rağmen mücadele eden Allahüekber dağlarındaki ismi dahi resmiyette geçmeyen bir şehidin Kars’a gönül vermiş torununa değil çevreyi kirleterek kul hakkına giren insanlara verirseler daha yerinde olur diye düşünüyorum.”

Şeker ayrıca, “Temizlik imandandır diye bir hadis var. Namaz kılarken abdest alıyoruz. Vücudumuzu temizliyoruz. Namaz kıldığımız yer temiz olmazsa namazımız bile kabul değil. Bu konuda özellikle müftülüğümüzün desteğini bekliyorum. Belediyemizin, çevre ve şehircilik müdürlüğümüzün, üniversitemizin, milli eğitim müdürlüğümüzün ve özellikle de duyarlı halkımızın desteğini bekliyorum. Belediye görevlileri gerekirse ceza yazsın bu insanlara. Herkes tepkisini ortaya koyarsa, çevreyi kirletenleri ayıplar ve uyarırsa bu sorun biter.” diyerek herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti.