Kars’ın Demir İpek Yolu: BTK

Kars’ın demir İpek Yolu olarak bilinen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı Türkiye’yi Gürcistan’a, Azerbaycan’a ve oradan da Orta Asya’ya bağlayacak.

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu ve BTK Proje Müdürü Yaşar Ünlü BTK’daki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundular.

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Türkiye’de ulaştırma altyapısıyla ilgili çok şey yapıldığını söyleyerek, “Dünya ise Türkiye’de yapılanları gıpta ile izliyor. Bizde Karslılar olarak şanslıyız ki bu dünyanın gıpta ile izlediği önemli projelerden bir tanesi Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi ilimizden, ülkemizden Gürcistan’a, Azerbaycan’a ve oradan Orta Asya’ya kadar gidiyor.  Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi isim olarak kolay gelebilir ancak işin büyüklüğü ortada.” dedi.

Arslan şöyle konuştu:“Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesi 76 kilometrelik sadece demiryolu projesi değildir. Londra’dan Orta Asya’ya demiryolunu kesintisiz hale getiren ülkemizin bir gurur projesidir. O gurur projesinin birçok etabında devasa şantiyeler devam ediyor. Burası da onlardan biridir. Teknik arkadaşlarımız, mühendis arkadaşlarımız, teknisyen arkadaşlarımız, işçilerimiz bu işte yoğun bir emek sarf ediyorlar. Gururla görüyoruz ki bu şantiyeler bittiğinde ülkemizin daha da müreffeh bir seviyeye gelmesi adına çok önemli bir proje bitmiş olacaktır. Sadece Kars’ımızı değil, ülkemizi kalkındıracak, dünyada söz sahibi yapacak ve de Sayın Başbakanımızın koyduğu 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olması hedefine de bunlar bizi ve ülkemizi adım adım götürecekler. Kars’ta böyle bir projenin yapılıyor olmasından ben şahsen gurur duyuyorum. Bu projede bir çok arkadaşın emeğinin ve alın terinin olmasından gurur duyuyoruz. Karslı da bundan gurur duysun. Şehirlerinde dünyanın önemli projelerinden ve hatta yüz yılın projelerinden bir tanesi yapılıyor. Bu bizim için çok anlam ifade ediyor. Sadece inşaat olarak değil, bittiğinde Kars’ın demiryolu anlamında, ihracat anlamında bir merkez olması bununla birlikte bitecek lojistik merkezinin de Kars’ın insanına istihdam getirmesi ve Kars’ın ekonomisine, esnafına canlılık getirmesi anlamında çok önemli bir projedir. Bu projeyi insanlarımız imkanları olduğu zaman gelsin görsünler ki kafalarında çok iyi canlandırsınlar. Nasıl bir proje yürüdüğünü görsünler. Emeği geçenlere kolaylıklar diliyorum.” 

Arslan, Kars Barajı ve diğer projelerle ilgili de şu açıklamayı yaptı:

“Kars Barajı devam ediyor. Bayburt Barajının sulama kanalları devam ediyor. Kars Barajıyla beraber onun sulama hatları devam edecek. Çok daha önemlisi, çok ciddi bir şekilde tarım ve ona bağlı olarak hayvancılığın gelişmesi söz konusu olacak. Yine Kars, Digor, Iğdır üzerinden Nahçıvan Demiryolu Projesi de şu an projesi hazırlanıyor. O projede bu projeyi taçlandıracak başka bir güzelliktir. Onun projeleri de bitip başlandığı zaman insanlarımız güneye doğru da böyle bir güzergahın gittiğini görecek. O da Kars’ımız için çok önemli bir proje olacak. Edirne’den giden proje Kars’ımızdan Gürcistan’a geçmiş olacak. Bu ana hattı tamamladıktan sonra Trabzon-Erzincan arası da şu an bir proje hazırlanıyor. Trabzon’un Erzincan’a bağlanması demek Karadeniz’deki yüklerin Trabzon limanından Erzincan üzerinden ana hatta dolayısıyla, oradan da Kars üzerinden gelip buradan gerek Gürcistan, Azerbaycan üzerinden Orta Asya’ya gitmesi gerekse Kars üzerinden, Iğdır, Nahçıvan, Azerbaycan, İran üzerinden İslamabat’a kadar gitmesi demek ki o anlamda çok önemli bir kavşak noktasındayız. Zaten şehir olarak biz bu kavşak noktası anlamında önemimizin farkındayız. Ama dünya da bu büyük projeyle birlikte Kars’ın bu öneminin çok daha fazla farkında olacak. İnsanımızda bundan yararlanacak.”

AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç da, “Ahmet Bey’in çok güzel izah ettiği bu projelerde olmaktan şöyle bir hissiyat oluştu bende. Belki bir gün gelecek sadece bu trene binip buradan gideceğiz. Ama, bunun altında ne büyük yatırımların, emeklerin olduğunu da bilmek açısından çünkü bu, benim için son derece önemliydi. Hakikaten büyük bir devlet olma gururunu yaşıyoruz şu anda. Proje büyük. Bununla başa çıkmakta büyük bir devlet olmayı gerektirecek, büyük yatırımları gerektirecek şeyler. Sizlerde eminim bu duygu içerisindesiniz. Yani sadece yapılıp bittiğinde aklımızda kalacak bir tünelden ibaret şeyler değildir bunlar. Kars ölçeğinde düşündüğünüz zaman bu bir dünya projesi tabi bu ebatta bakmak lazım. Ama Kars ölçeğinde bizim heyecanımızın büyük bir kısmı şuna bağlı, bunun sonunda özellikle bittiğinde kurulacak. Yani, Pekin’i Londra’ya bağlayacak demir ipek yolunun kavşağında olan Kars’ta Lojistik merkezin kurulmasıyla birlikte yaratılacak istihdam. Bu bizim için son derece önemlidir. Bunun heyecanı içerisinde bu gidişatı izlemek istedik. Gördük ki özellikle bizim ülkemiz sınırları içerisindeki inşaat beklenen hızıyla, beklendiği gibi sorunsuz, kazasız devam ediyor. Bunu izlemek açısından, bugün bizim açımızdan önemliydi. Diğer devletlerinde olan bağlantılarında da beklendiği gibi gitmesi durumunda sanırım çok fazla gecikmeden, çok fazla sıkıntıya düşmeden bu hat tamamlanacak.   Bugün burada bunu bir kez daha gözlerimizle görerek buna şahit olduk. Beklenen katkıları bilesiniz ki insanların şu anda tassa vur ettiğinden çok daha büyük olacak. Sadece bölgemize değil, dünyaya olacak. Bu güzel gidişat inşallah kazasız belasız sonuçlanacak ve Kars’ta bundan beklenen katkıyı görecek diye umut ediyoruz.” diye konuştu. 

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ise, “Biz tabi yerelde olduğumuz için zaman zaman duyduğumuz şeyler var. Hükümetimizin Kars’a yapmış olduğu yatırımlar nedir? Bugüne kadar neler yaptılar? Bugüne kadar nelerin yapıldığını ve nelerin yapılacağını çok iyi bir şekilde görebiliyoruz. Burada devletimizin, hükümetimizin dünya projesi gerçekleşiyor. Kars’ta demek ki hükümetimizin çok büyük bir yatırımları var. Az önce baraj inşaatından geldik. Şimdi demiryolu projesinin hangi boyutta olduğunu hep birlikte gördük. Bayburt barajı tamamlanıyor. Aras nehri üzerinde yap-işlet-devret modeliyle projeler devam ediyor. Şehrimizin bir çok ilçesinde, şehir merkezinde de, muhtelif noktalarda da hükümetimizin söz verip yatırım programlarına aldığı projeler hepsi tek tek bu şekilde inşaat halinde. Şantiyelerdeki çalışmalarında çok sağlıklı bir şekilde gittiğini hep birlikte görüyoruz. Burada Kars halkının bu tür yatırımlardan hükümetimiz adına, kendi adlarına gurur duymaları lazım. Ben hükümetimize ve milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Şantiyede A’dan Z’ye çalışan işçisinden görevlisinden, kontrol mühendisine kadar hepsine çok teşekkür ediyorum. Başarılar diliyoruz. İnşallah proje tamamlandığında ülkemize ve dünyamıza hayırlı hizmetler sunmuş olacaktır.” şeklinde konuştu. 

BTK ile ilgili teknik bilgi veren Proje Müdürü Yaşar Ünlü da şunları söyledi:

“BAYÇEL Firmasının Proje Müdürüyüm. Önceden Genel Müdürümüz olan Ahmet Bey ve Cumhurbaşkanı tarafından atılan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu ülkemiz sınırları içerisinde 76 kilometrelik bir tül olup 4 yıldır imalatına devam edilmektedir. Yaklaşık olarak projemiz aç-kapa, delme ve toprak işlerinde devam ediyor. Ana şantiyemiz Kümbet köyü yakınlarında olan bir şantiyemiz var. Buna bağlı yaklaşık 6 tane yavru şantiye ve yardımcı şantiye dediğimiz şantiyelerimiz var. Toplam bu şantiyelerimizin tamamında işçi olarak bin 200 kişi çalışmaktadır. 7-24 esasına göre çalışılmaktadır. Mevsim şartlarının uygun olduğu dönemlerde paydos etmeden sadece resmi günlerin haricinde sürekli çalışmaları devam ediyor. Bulunduğumuz kesimdeki yarmamızın yüksekliği 35 metredir. Şevlerin yapısı ve zemin çok farklı olduğundan dolayı. Önceden yarma olan bu zemin aç-kapat tünele dönmüş. Yaklaşık 3 tane kalıbımız 250 tane personelimiz de buradadır. Yaklaşık olarak günde 12 metre anolarımız olan bir aç-kapat tünelin çalışması bitiriliyor. Yaklaşık olarak 8 tane bu şekilde çalışmamız olan kalıplarımız mevcut. Delme tüneli dediğimiz sınırdaki 2 bin 380 metre kazı çalışmaları tamamlandı. Şu anda beton kaplama çalışmaları devam ediyor. Ayrıca senger kalesi dediğimiz mevcut projedeki varyant değiştiğinden dolayı 3+1 yani toplam 4 kilometrelik kesimde de delme çalışmaları devam ediyor. Kışta tünelde mevsim soğuk olmasına rağmen çalışmalar devam ediyor. Ama aç-kapamalarımızda kar yağdıktan sonra herhangi bir çalışmamız olmuyor. Bu projenin bu safhaya gelmesi Sayın vekillerimizin sayesinde yoğun bir şekilde devam ediyor. Ödenek olarak, parasal olarak hiçbir sıkıntımız yoktur. Kamu kuruluşlarından özellikle tamamından büyük destek görmekteyiz. Yaklaşık 1200 kişinin istihdamının büyük bir çoğunluğu yöresel personellerden vasıflı olanlardan olmayanlar açısından karşılanmaktadır. Herhangi bir sıkıntımız yok. Çalışmalarımız devam ediyor. Şu andaki çalışmaların ihale aşamasındaki rakamla mevcut şevlerin yatırılması ve aç-kapalara dönülmesinden dolayı belli bir artış olacaktır. Tahminimiz 550-600 civarında rakam çıkar. Gürcistan sınırında şu anda yol çalışması güzergah olarak Ahırkelek şehrine kadar olan güzergah 26 kilometredir. Bu güzergahtaki toprak işleri, sanat yapıları çalışmaları devam ediyor. Tünelle ilgili biraz gecikmeler var. Daha mevcut 2 bin 100 metre Gürcistan sınırında olan tünele başlanmadı. Bizim çalışmalarımız da onlarla paralel olarak aynı zamanda bitirilecektir.”

AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu ise, “Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında hızlı bir şekilde demiryolu hatları yapıldı. Fakat, daha sonra yaklaşık 50-60 yıl maalesef Türkiye’de demiryollarında çok ciddi bir yatırım yapılmadı. AK Parti iktidarlarıyla birlikte bu yatırımların bütün Türkiye’de olduğu gibi Kars’ta da hızlı bir şekilde devam etmiş olduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz. Demiryolları yıllardır Türkiye’de ihmal edilmiş bir proje, bu projenin hayata geçirilmesi çok önemli. Kars’ta bundan nasibini aldı. En azından bizden sonraki nesillerin Kars üzerinden Avrupa’ya, Orta Asya’ya gidebilme arzuları da çok daha rahat gerçekleşmiş olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bu muhteşem projeye çünkü gerçekten muhteşem bir proje ve bu projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.