Kars’ın Fethi törenle kutlandı

Kars’ın 16 Ağustos 1064’te Selçuklu Türkleri tarafından fethedilişinin 949. yıldönümü nedeniyle Valilik Konağı önünde tören düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sade tören, protokol sırasına göre Vali Eyüp Tepe, 14. Mkz.Tug Komutanı vekili  Topçu Albay Tuncer Atan ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un Atatürk anıtına çelenk sunmaları ile son buldu.

Törene, Vali Eyüp Tepe, 14.Mkz.Tugay Komutanı vekili Topçu Albay Tuncer Atan, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hasan Çelik Gönülal, İl Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, askeri erkan ve daire müdürleri katıldı.

KARS’IN FETHİ, ANADOLU’NUN FETHİ VE TÜRKLEŞMENİN BAŞLANGICI OLARAK SAYILIYOR

Kars’ın 16 Ağustos 1064 tarihinde Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından fethi, Anadolu’nun fethi ile birlikte Türkleşmenin de başlangıcı olarak sayılıyor. Bu nedenle her 16 Ağustos, kendilerine bir yurt arayan Türklerin Anadolu’nun kapılarını açtıkları ve Anadolu’yu ebedi Türk yurdu haline getirmeye başladıkları gün olarak hatırlanır. Her Türk için son derece değerli ve kutsal olan Serhat şehri Kars, Sultan Alpaslan tarafından fethedilmesinin milli tarihimizde çok önemli bir yeri vardır. 16 Ağustos 1064’te itibaren 949 yıl boyunca ebedi yurdumuz olan Kars ilinde, birçok kanlı savaşların yapıldığı ve bu savaşlarda yaklaşık olarak bir buçuk milyon insanın da öldüğü ve nice zaferlerin kazanıldığını biliniyor.

YENİ FETİHLER, ORDUNUN SIRTINI KARS'A DAYAMASIYLA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR

Selçuklu kumandanı Sultan Alparslan'ın Kars’ı fethi ile başlayan zaferleri, Asya, Avrupa ve Afrika'nın stratejik havzalarının kesiştiği Anadolu'yu bir Türk yurdu haline getirmesi de önem arz ediyor. Böylece Anadolu topraklarının yeni bir tarihin yazıldığına tanıklık etmesi de tarih sayfalarında yerini alıyor. Kafkas dağlarından Erzurum yaylasına kadar uzanan, Anadolu'nun kalbine açılan kapıya hakim durumdaki Kars, tarihin birçok döneminde birçok devletin olduğu gibi Selçukluların da en stratejik kalelerinden birisi olmuştur. Yeni fetihler, ordunun sırtını Kars'a dayamasıyla gerçekleştirilmiştir. Kars'ın Selçuklular tarafından fethi, hükümdarlığın gücüne güç kattığı gibi, kısa süre sonra Anadolu'ya hükmetmeye başlayacak esenlik ortamımın kökleşmesini de hızlandırmıştır.