Karsın Kurtuluş Töreni

Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. Yıldönümü törenleri hafif kar yağışı altında sade bir şekilde gerçekleşti.

Kars Valiliği önünde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törene Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars Milletvekilleri Prof. Dr. Yunus Kılıç, Ahmet Arslan, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, daha dün büyük bir sevinç ve gururla 88. kuruluş yıldönümünü kutladığımız cumhuriyetimizin ilk tohumlarının Kars’ta atıldığını söyleyerek, “Tarihin her döneminde şanlı mücadeleler veren Karslılar, 1918 Mondros Mütarekesinden sonra ordu desteğinden mahrum ve kendi kaderiyle baş başa kalınca yılmamış, engin vatan sevgisi ve başarma azmiyle mücadeleye devam etmişlerdir.” dedi.

Bozkuş şöyle konuştu: “30 Ekim 1920’de kazım Karabekir komutasındaki Türk ordusuyla bütünleşip, Rus işgalinden ve daha sonra buna eklenen ermeni çetelerinin zulmünden bu güzel şehrimizi kurtarmışlardır. Kurtuluş savaşımızın dönüm noktalarından birini teşkil eden ve milli mücadelemizin batı bölgelerimizde yoğunlaşmasına imkan sağlayan ve cumhuriyete giden yolu açan Kars’taki direnişimiz, milletçe yazdığımız kurtuluş destanlarımızdan biridir. 30 Ekim 1920 Kars’ın kurtuluşu, yüce devletimizin ilk zaferidir. Kars’tan başlayan bu zafer muştusu, dalga dalga tüm yurda dağılmış, milletimizin sinesini ve özünü, galibiyet ve muzafferiyet duygusuyla doldurmuş; batı cephesinde düşman güçlerine karşı birlik ve beraberliği perçinlemiştir. Kars’ta gösterilen asil davranış, bir destana dönüşmüş, cumhuriyete giden yol kısalmıştır. Candan aziz bildiğim Karslılar; tarihin derinliklerinde bu güzel şehrimiz için canlarını feda eden şehitlerimize yakışan insanlar olmak zorundayız. Şehrimizi el birliği ile gerektiği yere taşıma mecburiyetindeyiz. Bu zorunluluk hepimizin boynunun borcu olan bir sorumluluktur. Bizler bütün çalışmalarımızda şehrimizi daha güzel ve daha yaşanılır bir şehir haline getirmenin çabası içerisindeyiz. Kars’ta yaşayan her insanın Kars’a hizmet etmenin sorumluluğunu taşıması gerekmektedir. Ancak bu gelişim ve değişim elbette yeterli değildir. Daha çok çalışıp şehrimizi olması gereken yerlere taşımalıyız”

Bozkuş ayrıca, “Bu düşüncelerle başta Kars halkının olmak üzere tüm Türk milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını ve Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümünü yürekten kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk, aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin manevi huzurlarında saygıyla eğiliyorum” dedi.

Başkanın konuşmasından sonra tören sona erdi. Törende özel hareket timlerinin yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti.