Kars’ın kurtuluşu sönük geçti

Ülkenin aydınlık günlere kavuşmasında önemli rol üstlenen Kars’ın kurtuluş törenleri de çelek sunumu, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla kutlandı.

Kars Valiliği önündeki Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan Kars’ın kurtuluş törenleri de saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla tamamlandı.

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıl dönümünü kutlamak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Tarih şuuru yüksek, Kars halkının bu mutlu günü hepimize kutlu olsun. Şunu belirtmek isterim ki, asırlardan beri Anadolu’nun Doğu Kapısı olan Kars’ı bekleyen ecdadımız, karlı Sarıkamış dağlarından Kuzey Afrika çöllerine, Balkan ovalarından Kafkas dağlarına kadar, çeşitli coğrafyalarda ve kıtalarda, bu aziz vatan ve bu aziz millet için kahramanca mücadele etmişlerdir. Vatan ve millet konusu Karslılar için vazgeçilmez ve büyük bir mefkuredir.

1877-78 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında düşman istilasına uğrayan Kars vilayetimiz, 43 yıllık bir işgalin ardından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya bağlı birliklerin ileri harekatıyla 30 Ekim 1920 günü yeniden vatan topraklarına katılmıştır harekatın devamında Türk birlikleri Gümrü’ye kadar ilerlemiş ve süreç Gümrü Antlaşmasının imzalanmasıyla sonuçlanmıştır. Kars ve çevresinin kurtuluşu Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılmasında ordumuzun ve halkımızın moral motivasyonunu son derece yükseltmiştir. Bu zafer aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin ilk resmi zaferi olmuş ve zaferin ardından imzalanan Gümrü Antlaşması da Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin ilk resmi anlaşması olmuştur. Serhat Kars’ın kurtuluşuyla birlikte devletimizin temelleri atılmıştır. 30 Ekim 1920 Kars’ın kurtuluşu yüce devletimizin ilk zaferidir. Kars’tan başlayan bu zafer mücadelesi dalga dalga tüm yurda yayılmış, milletimizin sinesini ve özünü galibiyet ve muzafferiyet duygusuyla doldurmuş batı cephesinde düşman gülerine karşı birlik ve beraberliği perçinlemiştir. Kars’ta gösterilen asil davranış, bir destana dönüşmüş, cumhuriyete giden yol kısalmıştır.

Serhat şehrimiz Kars, farklı olana hoşgörü ve saygıyı esas alan ve toplumu bir arada tutan maya olarak bu ruhu yıllarca yaşatmış bir şehirdir. Bahsettiğim bu maya, farklılıkları hoşgörü anlayışı içinde harmanlamış, tarihten, kültürden ve evrensel değerlerden ilham alarak yeniden şekillendirmiş zengin bir geçmiş birikimi ile ortak milli iradenin ve milli hakimiyet inancının sembolüdür. Tarihin derinliklerinde bu güzel şehrimiz için canlarını feda eden şehitlerimize yakışan insanlar olmak zorundayız. Şehrimizi elbirliği ile gerektiği yere taşıma mecburiyetindeyiz. Bu zorunluluk, hepimizin boynunun borcu olan bir sorumluluktur. Dün esarete karşı nasıl el ele ve gönül gönüle olunmuş ise, bugün de Kars’ımızın kalkınması, halkımızın huzur ve mutluluğu için gayret göstermeliyiz. Bizler bütün çalışmalarımızda şehrimizi daha güzel ve daha yaşanılır bir şehir haline getirmenin çabası içerisindeyiz.

Kars’ta yaşayan her insanın Kars’a hizmet etmenin sorumluluğunu taşıması, tarihin bizlere yüklemiş olduğu kaçınılmaz bir misyondur. Bu anlamda, her geçen gün şehrimizin gelişmesi ve değişmesi bizleri mutlu etmektedir. Ancak bu gelişim ve değişim elbette yeterli değildir. Daha çok çalışıp şehrimizi layık olduğu yerlere taşımalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Kars halkının olmak üzere milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet  Bayramı’nı ve Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıldönümünü yürekten kutluyor Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk, aziz şehitleriz ve gazilerimizin manevi huzurlarında saygıyla eğilirken hepinize saygılarımız sunuyorum.”