BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane Kars’ın merkez mahallerinin yol, su, alt yapı ve diğer sorunlarının tespit edilerek alınacak önlemlerin belirlenmesi için Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını istedi.
GEREKÇE :
Kars'ın hemen hemen bütün merkez mahallerinde yol, su, sosyal tesis, altyapı sorunu mevcuttur. Merkez Mahallesi,Atatürk Mahallesi, Aydınlık Evler Mahallesi, Bayrampaşa Mahallesi, Bülbül Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Fevzi Çakmak Mahallesi, Kaleiçi Mahallesi, Karadağ Mahallesi, Sukapı Mahallesi, Yeni Mahalle,Bahçelievler Mahallesi, Ortakapı Mahallesi, İstasyon Mahallesi, Hafızpaşa Mahallesi, Halitpaşa Mahallesi ve Alpaslan Mahallesi'nde sular sürekli kesik olup,bu mahallelere su sabah 1 saat ve akşam 1 saat olmak üzere günde toplam 2 saat ya veriliyor ya verilmiyor.
Muhtarlar, su ve yol sorunu başta olmak üzere tüm sorunlarla ilgili yıllardır mücadele verdiklerini, aşındırmadık kapı bırakmadıklarını ancak kendilerinin dikkate alınmadıklarını ve kalıcı bir çözüm üretilmediğini dile getiriyorlar. Kentte su, yol, altyapı hiç bir mahallede tamam değildir.Suyu tüm gün akan mahallerde ise musluk suyu son derece sağlıksız olduğu için imkân bulanlar bu suyu içme suyu olarak kullanmıyor. Kadınlar sabah saatlerinde bir kaç bidona doldurabildikleri su ile tümgün idare etmek zorunda kalıyorlar. Çamaşır makinesi, şofben kullanımı ancak çok erken saatlerde ve kısa süreli olmaktadır. Bu nedenle mahalle sakinleri çamaşırlarını çoğu zaman elde yıkıyor ve çok ilkel koşullarda banyo ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Bu mahallelerde su adeta cezaevlerindeki gibi bir uygulama ile veriliyor. Aile bireyleri sabah kalkıp evde banyo sırasına giriyor ve su kesilmeden alelacele yıkanmaya çalışıyor. Yetiştirebilenler makineye çamaşır atıyor ancak çoğu zaman yıkama bitmeden su kesiliyor. Bu durum özellikle kadınları zor durumda bırakıyor.
Kent idarecileri için utanç olarak nitelendirilecek bu sorun bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Sorunun çözümü her yıl yaza erteleniyor, yetkililer hep gelecek yıl su sorununu çözeceğiz diyorlar ancak bu güne kadar durumda herhangi bir değişiklik olmamıştır. Bu günde Kars Belediyesi su sorunun Temmuz ayında çözüleceğini duyurdu. Muhtarlar daha önce de su sorunu nedeniyle yaptıkları bütün başvurularda sürekli bu yıl halledilecek dendiğini ifade ediyor. Bir ara ise Bayburt Barajının bitirilmesi bekleniyor denmiş ancak daha sonra barajın su tutmadığı söylenmiş. Bu nedenle kent sakinleri bu vaatleri artık ciddiye almıyor. Çünkü yıllardır aynı vaatlerde bulunulduğunu dile getiren halk, bunun bir oyalama taktiği halini aldığını iddia ediyor.
Mahallelere ilişkin sayısız özgün sorunlar bulunmakla beraber ortak sorunlar su, yol ve alt yapı problemidir. Yani kentte belediyenin esamesi okunmuyor. İstisnasız bütün vatandaşlar şikâyetçi. Belediyenin hiç bir hizmet vermediği sadece söylentilerden ibaret değildir, kentin yolları, caddeleri, sokakları, ara yolları, kaldırımları bunun en açık kanıtıdır. Merkezde bile yollar son derece kötü durumdadır. Kışın kar temizliği yapılmıyor. Çöpler düzenli olarak her kapıdan alınmıyor. Kimi mahalleler çöp koksundan geçilmiyor. Çoğu cadde ve sokakta kaldırım yoktur. Olan yerlerde de kaldırım taşları sökülmüş, ara sokakların çoğunu bırakın araçları, yayaların kullanması bile mümkün olmuyor.Muhtarlar kararlara ortak edilmiyor, fikirleri önemsenmiyor ve dikkate alınmıyorlar. Mahallenin sorunları konusunda muhtarlarla diyaloga geçilmeyerek muhtarlar edilgen hale getirilmişlerdir.
Şu an Kars, belediyesi olmayan koca bir köy durumundadır. Çünkü belediye hiç bir varlık gösteremiyor. Her seçim döneminde birçok vaat verilmekte ancak bu güne kadar ilde hayata geçmiş tek proje yoktur. İlin yol-su ihtiyacından tutun da otopark, park, sosyal tesis, sağlıklı bir çevre, temiz su vb. hiç bir ihtiyacı karşılanmış değildir. Bu kentin ilgiye ihtiyacı var. Tarihi ve doğal güzellikleri ile Türkiye'nin eşsiz kentlerinden biri olan ilin sorunları meclise taşınmalı ve sorunlarına kalıcı çözümler bulunmalıdır.