Karsın Yolu İstanbuldan Farksız Olacak

Kars’ın yolları İstanbul’dan, Ankara’dan farksız olmayacak...

Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, çeşitli açılış, ziyaret ve AK Parti Adaylarına destek için geldiği Kars’ta, yol durumlarına değinde ve “Kars’ın yolları İstanbul’dan, Ankara’dan farksız olmayacak” dedi.
 
Yıldırım, AK Parti İl Teşkilatını ziyaretinde yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin Kafkaslara, Orta Asya’ya ve Çin’e kadar uzanan tarihi İpek Yolu’nun Kars üzerinden Tiflis- Bakü ve Uzak Doğu’ya kadar uzanacak ve bir yandan Anadolu topraklarından geçecek demiryolu bağlantısını Kars’tan başlattık. Bu proje sadece Kars için değil bölgesel işbirliği bakımından ülkemiz adına stratejik bir projedir. 2012 yılı sonunda işletmeye alınacak bu proje ile birlikte Kars’ın ekonomik durumu çok daha farklı olacak. Bu demiryolu Kars için, bölge için bereket yolu olacak. Bu hattın yapılmasıyla birlikte Mezra bölgesinde yapılacak Lojistik Merkez de bu projeyi tamamlayan çok önemli bir yatırım. Bu konuda çok şey konuşuldu, Lojistik Merkez Erzurum’a kaldırıldı benzeri dedikodular yapıldı. Karslılar bunlara inanmamalı ve buradan Lojistik Merkez’in Kars’ta kurulacağını Karslı hemşerilerime duyurmak istiyorum. Lojistik Merkez Kars’ta taşımanın, ticaretin kalbi haline gelecek, bu Lojistik Merkez sayesinde Demiryolu projesi de tamamlanmış olacak ve Lojistik Merkez olmasaydı Demiryolu Projesinin de bir tarafı eksik kalacaktı. Bunun üzerine DLH Genel Müdürü Ahmet Aslan’ı bu projede görevlendirdik. Gerek Bakü-Tiflis-Kars Projesi, gerek Kars Havaalanı Modernizasyonu Projesi, gerek Lojistik Köy projesi sizin evlandınız olan ve benimle birlikte Ulaştırma Bakanlığı süresince çalışan, Türkiye’nin her tarafında, Marmaray’ında, hızlı tren projelerinde, limanlardan havaalanlarına varıncaya kadar Türkiye’nin ulaşımda altyapısının gelişmesinde payı bulunan Devlet Limanlar ve Havaalanları önceki genel müdürümüz Ahmet Aslan kardeşimizin büyük payı var.”
 
Ahmet Aslan’ın tam bir memleket sevdalısı olduğunu da vurgulayan Yıldırım, “Şimdi de Türkiye’ye yaptığı başarılı projeleri memleketinde sizlerin desteği ile ekip çalışması sonrası Kars’ta hiçbir sorun bırakmaksızın çalışmasını sürdüreceklerdir. Kars’ın hayvancılık bölgesi olduğu için bu bölgede hayvancılığa katma değer sağlanması için Yunus Kılıç’a da büyük görev düşüyor ve sizlerin desteği ile hayvancılıkta bölgeyi üst düzeye taşıyacaktır. Suat Doğan kardeşimiz de Ankara da sizin kulağınız, diliniz, sözünüz olarak sorunlarınızı dile getirecek. Bu bağlamda sizin insanınızı desteklerinizle size emanet ediyoruz ve sahip çıkmanızı bekliyoruz. Bakanlığımız döneminde Kars’a yaptığımız destekler, bu ekiple yeni dönemde çok daha etkili olacaktır.” diye konuştu.  
 
Yıldırım daha sonra şöyle konuştu:
“Ocak ayında Sayın Başbakanımızın Kars’ı ziyaretinde gündeme gelen bir başka konu da Akyaka- Kars tren seferleriydi, bu seferlere bakım ve onarım çalışmaları için ara verilmişti. Ummalı ve gayretli çalışmalar sonrasında Kars- Akyaka treni daha da modern bir halde tekrar seferlerine başlatılmıştır. Bu seferlerin ihtiyaç doğrultusunda sayısı da artırılacaktır ve daha konforlu bir yolculuk sağlanacaktır. Kars için Kars- Tiflis- Bakü Demiryolundan daha önemli iki proje daha var, bunlardan bir tanesi Ankara’dan başlayıp Sivas istikametinde yapımı devam eden yüksek hızlı tren projesidir. Bu proje Erzurum’a kadar planlanmıştı ama bunu Kars’a kadar uzatmaya ve Kars- Tiflis- Bakü Demiryolu ile birleştirmeye karar verdik. Hemşerilerimiz bu sayede buradan binerek Ankara, İstanbul gibi yerlere hızlı ve modern bir şekilde yolculuk edebileceklerdir. Yol medeniyettir, su medeniyettir amacımız ülkemizi Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Geçen yıl Kars ziyaretimizde de Belediye Başkanımıza da ziyaret gerçekleştirdik ve başkanımızın şehir içi yollarda olan talebini dinledik. Bu sorunları aşmak adına Kars’ta Karayolları Bölge Müdürlüğü kurmaya karar verdik. Bölge Müdürlükleri genelde büyük vilayetlerde olmasına rağmen Karslı vatandaşlar kimseden yardım beklemesinler diye buraya da Bölge Müdürlüğü kurulması karar verdik. Başlangıçta prefabrik yapılarla işe başlanacak ve daha sonra kalıcı binalar yapılacak 2-3 yıl bina yapmakla zaman kaybı yaşanmaması için böyle bir proje başlatıldı ve süratle çalışmalara başlandı. Erzurum Bölge Müdürlüğünden gelenler buralarda her yeri dolanamıyor ama bölge müdürlüğü burada olduğu için çalışmalar daha yerinde olacak ve hiçbir yer kalmaksızın yollarımızın standardının geliştirilerek eksikliklerinin giderilmesi kolaylaşacaktır. Yol altyapısının gecikme sebebi ise altyapısının hiç olmaması, altyapısı olmayan bir yere hizmet yaparsan iki kez yapmak zorunda kalırsınız ve Karslı iki kez mağdur olur. Kars’a şehir içi 12 Km. yol yetmez belediye olarak gücünüzün yetmediği yerlerde Karayollarıyla protokolünü yaparsın onlarda ana arterler olmak üzere çalışmaya başlarlar.” Bağımsızlığımızın timsali serhat şehrimizin adına yakışır bir şekilde çalışmalar yapılmalıdır ve Kars’ın yollarının İstanbul’dan Ankara’dan farksız olmayacaktır. Bu yaz dönemini en güzel şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir, Kara yollarımız bu konuda gereken her türlü desteği verecektir. Amacımız Karslıların ayağına taş değmesin. Kars’ta gelişimi, hizmeti hep beraber yaşayacaksınız ve bu ekip branşlarıyla, tecrübeleriyle Kars’ın gelişimine çok büyük katkılar sağlayacaklardır.”
 
Yıldırım, Tren Garı’ndaki törende yaptığı konuşmada ise, şu açıklamalarda bulundu:
“Sayın Başbakanımız Ocak ayında Kars’a yaptığı ziyarette sizler Kars Akyaka trenini istiyoruz diye pankart açtınız. O dönemde ben görevdeydim ve Sayın Başbakanımız bana sordu nedir bu Kars Akyaka treni? Bende yolun bakıma alındığından, dolayısıyla bakım çalışması yapıldığından seferlerin durdurulduğunu ve çalışma sonrası trenin tekrar hizmete açılacağını söyledim. Başbakanımız çalışmaların hızlandırılmasını ve biran önce hizmete başlamasını istedi. Seçim dolayısıyla biz görevi bıraktık ama o sözü yerine getirmek için bugün aranızdayım. Kars Akyaka tren seferlerini tekrar başlatıyoruz Serhat şehrimiz Kars’ımıza hayırlı uğurlu olsun.
 
Sayın Başbakanımızın sizlere selamını getirdim ve kendisi de Mayıs’ın 20 sinde sizlerle beraber olacak. Başbakanımız Kars gezisinde Kars’a dair müjdeleri kendisi verecektir ama Kars’a en büyük müjde tren yollarının, hava yollarının projesinde imzası olan Ahmet Aslan olacaktır. Ahmet Aslan benim en yakın çalışma arkadaşım, ben kaybettim ama Kars kazandı. Ahmet Aslan, Yunus Kılıç ve Suat Doğan çok güzel bir ekip olarak çalışıp Kars’a hizmet yağdıracaklar. Mevlana’nın hocalığını yapan Hasan Harakani Hz. ’nin serhat şehrine hizmet etmek bizim boynumuzun borcudur. Onun için görevi bırakmadan önce dedim ki Sivas’ta Karayolları Bölge Müdürlüğü var Erzurum’da Karayolları Bölge Müdürlüğü var Kars’ta neden olmasın serhat şehrimizde de olmalıdır dan yola çıktık ve Karayolları Bölge Müdürlüğünü burada kurduk. Şimdi öyle bir Havaalanı yapıyoruz ki bu terminal Doğu’nun en örnek terminali olacak zaten Kars’a da bu yakışır helali hoş olsun.
 
Biz görevi devraldığımızda Kars’ın sadece 22 km bölünmüş yolu vardı, 2010 sonuna kadar 130 km bölünmüş yol 22 km. ilave edildi. Bu senede 40 km yapacağız ve 160 km. ulaşacak Kars-Iğdır yolunu Tuzluca- Digor bölümünde başlatıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun şantiyesine giderek bilgi aldım ama gördüm ki oradaki işlerin biraz daha hızlandırılması lazım, bu konu ile ilgili yetkililere gerekli talimatı verdik ve bu yaz mevsiminde daha çok çalışarak bir an önce bu demiryolunu bitirelim. Artık Kars buradan trenin Gürcistan’a, Bakü’ye gitmesini istiyor. Nasıl Kars- Tiflis- Ceyhan’dan petrolü akıttıysak, buradan da trenleri yürüteceğiz. Kars’ta Mezra da büyük bir Lojistik Merkez kuracağız işte o zaman demiryolu anlam ifade edecek. Mezrada kurulacak bu Lojistik Merkez Karlıya çalışma alanı demek, ticaret yapması demek, ürünlerini taşıtması demek bu manada Kars’ımıza hayırlı uğurlu olsun. Artık yeni dönemde Kars’ın sesi, işiten kulağı, konuşan ağzı olacak Milletvekili Adaylarınız olacak, bu ekip Kars’a yakışır, serhat şehrimize yakışır bir ekiptir. Yeni dönemde
 
Kars’a bir önemli projemiz daha var ve onu da ilk defa burada sizlerle paylaşıyorum. Kars’a bir Çağrı Merkezi kuracağız. Operatörlerle konuştuk, Kars’a kurulacak çağrı merkezinde yüzlerce gencimiz çalışacak, Kars’a istihdam sağlayacak, Kars’a ekonomik katkı sağlayacaktır.
 
Akyaka treninin durdurulduğunda sadece yol denetlenmedi, eski, yavaş çalışan, içerisinde ısıtması olmayan tren gitti adeta otobüs geldi. Yeni trenimiz ne kadar ihtiyaç duyulursa o kadar sefer yapacaktır. Eskiden tren Akyaka’dan gidiyor ve sabahları geliyordu, şimdi ise Akyaka’da kalacak ve sabah yolcularını alıp Kars’a dönecek ve ne kadar sefer gerekiyorsa o kadar yapacak. Öğle saatlerinde bile sefer olacak, siz treninize sahip çıkın tren sizin için istediğiniz kadar sefer yapmaya hazır.
 
Birhan Erdağı adında bir delikanlıdan çiçek aldım ve bunun sebebi de yol bakımı sebebiyle tren seferden kaldırılınca Birhan’nın gözyaşları gazetelere yansımıştı. Artık Birhan’ın da gözyaşları geride kaldı. Senin trenin tekrar geriye geldi artık gülümseyebilirsin.”
 
Kars Valisi Ahmet Kara da, şöyle konuştu:
“Havayollarında, Karayollarında her noktada memlekete çağ atlattınız ve çok önemli noktalara götürdünüz. Kars halkı size fevkalade minnettardır, sizleri asla unutmayacaktır. Kars- Akyaka treninin Akyaka’dan faaliyetine ara verilmesi, hareketinin durdurulması Akyakalıları fazlası ile üzmüştü. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile görüşmemiz sonrası çalışmalar sonrası trenin tekrar faaliyete konacağını o zamandan bize taahhüt etmişti. Bizler de Kars halkına o gün bu müjdeyi vermiştik. Bugün de bu müjdenin gerçekleştiğini görmek Akyaka halkı için de, Kars için de çok sevindirici bir olaydır. Bu manada teşekkür ediyor, trenimizin hepimize hayırlı olmasını diliyorum.”