Karsın Yüzyılları Fotoğraflarda

Kars'ın tarihine tanıklık eden eski fotoğrafları, yüzlerce yıl sonra yeniden çekildi.

Kars'ın fotoğraflarını "Eski Yeni Fotoğraflarıyla Kars" adıyla kitaplaştıran Akçayöz ve Öztürkkan, eski fotoğrafları aynı açıdan aynı mevsimlerde ve aynı ışık koşullarıyla yeniledi.

 

KARS'IN YÜZYILLARI FOTOĞRAFLARDA

 

Kars'ın tarihine tanıklık eden eski fotoğrafları, yüzlerce yıl sonra yeniden çekildi. Kars'ın fotoğraflarını "Eski Yeni Fotoğraflarıyla Kars" adıyla kitaplaştıran Akçayöz ve Öztürkkan, eski fotoğrafları aynı açıdan aynı mevsimlerde ve aynı ışık koşullarıyla yeniledi.

 

Kars'ın, tarihine tanıklık eden eski fotoğrafları, yüzlerce yıl sonra aynı açıdan yeniden çekildi, şehrin belleği tazelendi. İki yıldır süren bir çalışmayla ortaya çıkan "Eski Yeni Fotoğraflarıyla Kars" kitabında yer alan fotoğraflar Vedat Akçayöz ve Yıldırım Öztürkkan'a ait.

 

Kitapta, fotoğrafçıların, eski fotoğraflarla birebir aynı yeni fotoğrafları çekebilmek için aynı açıdan aynı mevsimlerde aynı ışık koşullarını bulabilmek için çabaladıkları anlatılıyor.

 

Anadolu Kültür ve The Christensen Fund desteğiyle, Kars Kültür Sanat Derneği tarafından yayımlanan kitapta son yüzyıla ait çalışmalar arasından seçilen gravürler bulunuyor.

 

İngiliz savaş muhabirlerin ve gözlemcilerin bölgeyi dolaşırken yaptıkları eskizlerin ve illüstrasyonların da yer aldığı kitapta, 1828-1855 ve 1877-1920 yıllarına ait Rus arşivleri de görsel bir kaynak oluşturuyor. Kitaptaki görseller ile Kars'ın fiziki değişimi fotoğraflar aracılığıyla anlatılıyor.

 

Kitapta, Kars'ın özgün kimliğine yapılan vurgu şu cümlelerle anlatılıyor:

 

"Eski ve yeni fotoğraflarda görünen binaları yapay turistik düzenlemelerle ve kentlilerin hayatından koparacak dönüşümlerle yaşatmak yerine şehrin özgünlüğünü ortaya koyacak biçimde 'sürdürülen bir kent kimliği' yaratmak için değerlendirmek bu çalışmanın işaret ettiği önemli perspektiflerden biri."

 

VEDAT AKÇAYÖZ

 

1955 yılında Kars'ta doğdu. 1975 yılından itibaren Orta Doğu Teknik Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde üç yıl öğrenim gördü. Dede Korkut Eğitim Enstitüsü'nden 1979 yılında mezun oldu. Kars Kültür Merkezi'nde tiyatro, müzik ve şiir dinletilerinde oyuncu ve yorumcu olarak faaliyet gösterdi.

 

Bu etkinlikler, yurt içi ve yurt dışında sergilendi. Yerel radyo ve TV kanallarında programlar yaptı. Makaleleri ve dizi yazıları Çağdaş Kars Haber, Birikim Gazetesi ve Ölçek gazetelerinde yayımlanıyor. 'Cenub-i Garbi Kafkas Cumhuriyeti' adlı belgesel filmde danışmanlık yaptı. Kars Kent Rehberinin editörleri arasında yer aldı.

 

Çok sayıda fotoğraf sergisine katıldı. Kars'ta yaşayan etnik bir grup olan Molokanlar üzerine çalışmaları devam etmektedir. Molokanlar hakkında hazırladığı belgeselin çekimleri Rusya'da yapılmıştır.

 

YILDIRIM ÖZTÜRKKAN

 

17 Temmuz 1952'de Erzurum'da doğdu. İlkokulu Erzurum Ilıca'da, ortaokulu ve Sanat Enstitüsü Elektrik Bölümünü Kayseri'de bitirdi. 17 Temmuz 1973'ten beri profesyonel olarak Kars'ta fotoğrafçılık yapıyor. 38 yıldır Kars'ı ve çevresini fotoğraflıyor. Arşivinde 150 bin kareden fazla fotoğraf bulunuyor.

 

Bugüne kadar çok sayıda fotoğraf sergisi açtı. Çeşitli derneklerde yöneticilik yaptı. Kars gazetelerinde makaleleri ve dizi yazıları yayımlandı. Kars Rehberinin editörleri arasında yer aldı. Kars ve çevresinin yakın tarihi ve kültürü hakkında kitap çalışmalarını sürdürüyor.

 

Kars Fotoğraflarını Görmek için Tıklayın

http://bianet.org/galeri/eski-ve-yeni-fotograflarla-kars