Karslı Doğukanı Mağdur Eden Savaş

Libya'da çalışarak kalbi delik oğlunu tedavi ettirebilmek için para biriktiren baba, bu ülkede yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye'ye zorunlu dönüş yaptı.

Murat TAŞDEMİRCİ

Babası İstanbul’da iş iş arıyor, talihsiz Doğukan ise Kars'taki evinde hastalığına derman olacak olan babasının yolunu gözlüyor.

 11 yaşındaki Doğukan Tas, doğuştan kalbi 3 yerden delik olarak dünyaya geldi. İşsiz olan ve sosyal güvencesi olmayan baba Süleyman Tas, Doğukan'ı ameliyat ettirebilmek amacı ile para kazanmak için 2 yıl önce Libya'ya gitti. Libya'da yaşanan isyan, baba Süleyman Tas'ın canını kurtarmak için kaçarak Türkiye'ye zorunlu dönüş yapmasına neden oldu. Şimdilerde baba İstanbul'da oğlunu tedavi ettirebilmek için iş arıyor, talihsiz Doğukan ise Kars'taki evinde hastalığına derman olacak olan babasının yolunu gözlüyor. 49 yaşındaki Süleyman Tas ile 38 yaşındaki Fatma Tas'ın 5 çocuğundan biri olan Doğukan Tas, kalbi üç yerinden delik olarak dünyaya geldi. Annesi henüz 15 günlükken kontrol için Doğukan’ı Kadın Doğum evine götürdüğünde kalbinde 3 yerde delik olduğu tespit edildi. Hastalık Doğukan büyüdükçe etkisini göstermeye başladı. Gündelik işlerde çalışıp evini geçindirmeye çalışan baba, oğlunu tedavi ettirebilmek için yeşil kart çıkarttı ancak tam donanımlı bir tedavi yaptıramadı.

LİBYADAKİ İÇ SAVAŞ DOĞUKAN’IN TEDAVİ UMUDUNU YARIM BIRAKTI

Gittiği hastanelerdeki doktorlar, tam donanımlı bir hastanede yapılacak ameliyat ve tedaviyle Doğukan’ın normal sağlığına kavuşacağını belirterek Ankara’yı tavsiye etti. Çevreden araştırma yapan Süleyman Tas, Doğukan’ın tedavisinin bir bölümünün yeşil kartla karşılanabileceğini, tedavi süresince yapılacak harcamalar ve diğer giderler için 10 bin TL paraya ihtiyaçları olduğunu belirledi. Fedakar baba, oğlunu tedavi ettirebilmek için 2 yıl önce çalışmak için Libya’ya gitti. Libya’da inşaatlarda çalışarak para biriktirmeye çalışan Süleyman Tas, Libya’daki ayaklanmalar ve iç savaş nedeniyle Türkiye’ye zorunlu dönüş yaptı. Süleyman Tas, Kars’a dönmeyin para biriktirmek için İstanbul’da iş aramaya başladı. Doğukan’ın annesi Fatma Tas, “Kocam Libya’da çalışarak hem geçinmemiz için bize para gönderiyor hem de Doğukan’ı tedavi ettirebilmek için para biriktiriyordu. Libya’da yaşanan olaylar sonrası Türkiye’ye döndü. En son telefonla konuştuğumuzda İstanbul’da olduğunu ve iş aradığını söyledi. Karışıklık nedeniyle zorunlu dönüş yapmışlar. İşçi olarak çalıştıkları şirkette bir miktar alacakları var. Bir yandan o alacaklarını almak için uğraşıyor diğer yandan da iş arıyor” dedi. Doğukan’ın her geçen gün sağlık durumunun kötüye gittiğini belirten anne Fatma Tas, “Geceleri nefes almakta güçlük çekiyor. Bu nedenle uyuyamıyor. Dudakları morarıyor, nefes alamıyor. O uyuyamadığı gibi sürekli başında beklediğim için bende uyuyamıyorum. Oğlumun bir an önce tedavi olması gerek. Hayırsever vatandaşlardan yardım bekliyorum” dedi. Doğukan’ın ayrıca karaciğere giden damarının tıkalı olması nedeniyle de nefes almasının güçleştiği öğrenildi.