Kars Ticaret Borsa Başkanı Metin Durmuş, “Şuan saman ve ot fiyatları çok pahalı, samanın kilosu 1.200, otun kilosu 1.500 lira ve yemin torbası ise 75.80 lira. Bu fiyatların pahalı olmasının en büyük sebebi kurak geçen mevsim şartlarıdır. Kars’a yağmur yağarsa saman ve ot bol olur, yağmazsa az olur. Kurak geçen yıllarda bizim sulama kanallarına ihtiyacımız oluyor. Bu yıl ot ve samanımızın az olmasından dolayı Güneydoğu’dan saman ve ot alıyoruz.” dedi.
Ayrıca fiyatları borsa olarak kendilerinin belirlemeleri gerektiğini belirten Başkan Durmuş, “Fiyat belirleme konusunda Kars Ticaret Borsası olarak biz yetkili olmalıyız. Ayrıca eski hayvan pazarının hububat pazarı olması için sayın Valimiz ile görüşme gerçekleştirdik. Valimiz konuyla ilgili talebimizi aldı ve değerlendireceğini söyledi ve biz Valimizden haber bekliyoruz. Burayı devraldığımızda ilimizde şuan az olan saman ve otu nereden getiririz? Nasıl getiririz? araştırması yapıyoruz. Araştırmalarımıza göre Gürcistan’da saman ve ot fiyatlarının bizim buradaki fiyatların çok az altında olduğunu tespit ettik. Sayın Valimizin oluruyla biz tırlarla Gürcistan’dan getireceğimiz saman ve otu kar almadan Karslı üreticimize vereceğiz. Yoksa bu durumda üreticinin durumu iyi değil ve üreticinin şuan elinde 3’üncü aya yetecek kadar samanı ve otu var. Önümüzdeki günlerde saman ve otun fiyatının daha da artacağını düşünüyoruz, çünkü üreticimizin de saman ve ot yok.” diye konuştu.
Mevcut hububat pazarında saman ve otun olmadığını, Güneydoğu’da da yeteri kadar bulunmadığına değinen Başkan Durmuş, Gürcistan’dan saman ve otun getirilmesi için Vali Türker Öksüz’den yetkilendirme istedi.
Yeni hizmete giren hayvan pazarının da aslına uygun olmadığını dile getiren Başkan Durmuş, “Kars Ticaret Borsası 1923 yılında İbrahim Cihangiroğlu tarafından kurulan bir borsadır. Ben yaklaşık 40-50 yıldır borsanın içerisindeyim ancak şuan ki koşullarda ilk kez hizmet veriyoruz. Ancak hayvan fiyatları belirleme konusunda mevcut belediye ile bir anlaşmazlığımız mevcut. Burada tüccarların aldığı hayvanların binde iki tescil yaptırmaları zorunludur, kanun var. Bu işler bizim işimizdir, belediyenin işi değildir. Ayrıca konum olarak hayvan pazarının yeri de uygun değildir. Hem şehrin tam girişi hem yan tarafında otogar ve karşısında sebze-meyve hali mevcut. Etrafı açık olan mevcut hayvan pazarında hem besicimiz hem de hayvanlar soğuktan üşümektedir. Buranın iyileştirilmesi gerekiyor. Bugünde yine aynı sorundan dolayı besiciler tepki göstererek hayvanlarını hayvan pazarından dışarı çıkarttılar. Çünkü besiciye hem çay ocağı uzak hem de dört bir tarafı açık bir alan. Buranın iyileştirilmesi gerek.” şeklinde konuştu.