Sinan ÖZEDİNCİK
Bugüne kadar sadece gurme yazılarından tanıdığımız Japonlar'ın ve dünyanın en pahalı etini Türkiye'ye 31 yaşındaki genç girişimci Sidar Budak getirdi. 28 gün dinlendirilip özel teknikle pişirilen Kobe bifteğinin dilimi 135 liradan İstanbul'da satışta.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nin ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Üniversite yılları boyunca hem İngilizce hem de Fransızca olarak matematik, geometri ve fizik dersleri verdi. Ders verme işleri devam ederken Alternatif Bank, Ege Yatırım ve Citibank'ta "trader" olarak çalıştı. 4.5 yıllık finans deneyiminin ardından, öğretmenlikten daha çok keyif aldığını keşfederek, halen sahibi olduğu ve Fransızca, İngilizce dillerinde fen ve üniversite hazırlık dersleri veren Calculus dershanelerini kurdu. 2003'te küçüklüğünden beri içinde yaşadığı çiftlik işine yoğunlaştı. Kars'ta ve Gebze'de bulunan çiftliklerini geliştirmek için İsviçre, Almanya, ABD, (Teksas, Florida), Kolombiya, Arjantin gibi birçok ülkede eğitim aldı. Son olarak İstanbul Anadolu Yakası'ndaki mobilyacılar sitesi Modoko'da "özel tasarım" mobilyaları üreten bir atölyeye ortak olan 31 yaşındaki genç girişimci Sidar Budak, 2 ay önce de restorancılık işine girdi ve tamamen kendi üretimi olan ürünleri sunduğu Beeves Steakhouse'u açtı...
Neden eğitmenlik ve özel ders? Benim butik bir dersanem var. 17 yaşımdan beri özel ders veriyorum. Yıllar geçtikçe ismim popüler oldu. Ve bana sosyetenin hocası demeye başladılar. Birçok işadamının çocuklarına evlerinde özel ders verdim. Zaten benim öğrenci profilimin yüzde 80'i Fransız okullarından. Dame de Sion, St. Michel, St. Joseph, St. Benoit... Bu benim çok severek yaptığım bir iş. Üniversite öğrencilerim de var, Koç'ta, Yeditepe'de okuyan... Onlara da işletme, istatistik anlatıyorum. Haftada maksimum 40 saat ders veriyorum.
Öğrencileriniz arasında derece alan var mı?
Şöyle söyleyeyim, mesela Aziz (Yıldırım) Bey'in iki yeğeninin çocukları Bilkent Üniversitesi'ni burslu kazandı. Üniversitede de ders verdim onlara, 3.5 senede bitirdiler.
Günde 24 saat nasıl yetiyor?
Evet, hep onu düşünüyorum, niye günler kısa, hafta niye 7 gün? Uyumuyorum en fazla günde 3-4 saat uyuyorum.
Kaç yaşından beri çalışıyorsunuz?
10 yaşından beri para kazanıyorum. Ben 15 yaşındayken çiftlikte 4 ay boyunca 55 hayvana tek başıma baktım. Onların her şeyini veterinerden daha iyi bilirim yani. Doğumlar yaptırdım.
Restorancılık işinde beklentiniz ne?
Bu dükkânda hep değişik şeyler deniyorum. İnsanların görmediği, Türkiye'de bulunmayan yemekler yapıyor, yurtdışından ürünler getiriyorum. Örneğin, Japonya'dan etin Mona Lisa'sı denilen Kobe etini getirdim. Türkiye'de bir tek burada yenebiliyor. Çok maliyetli, ama inanılmaz farklı bir et. Sadece kilosu 95 dolara mal oldu bana...
Kars'ta doğdu sosyeteye ders veriyor
Sidar Budak, Beeves Steakhouse'u "etin en iyi kırmızısı" sloganıyla, İstanbul Şaşkınbakkal'da açtı. Kasap reyonu da bulunan restoran, misafirlerine, zengin bir menü sunmanın yanı sıra, kırmızı et alışverişi yapma imkânı da sağlıyor. Mekan, 1985'ten bu yana Kars ve Gebze'de kendilerine ait çiftliklerde besi hayvancılığıyla uğraşan Budak ailesinden Sidar Budak ile turizm sektöründe faaliyet gösteren Kudsi Tüsüz tarafından kuruldu. Beeves, etin kesiminden korunmasına, pişirilmesinden sunumuna kadar tüm aşamalarda bir zincir oluşturma hedefiyle hizmet veriyor. Eti sıfır derecede, yüzde 80 nem içeren "dry age odaları"nda 28 gün bekleterek dinlendirdikten sonra misafirlerine sunuyor. Arjantin'de eğitim alan usta şefin ellerine emanet edilen etler, özel pişirme teknikleri ile "kişiye özel" hazırlanıyor.
31 yaşındaki bir girişimcinin başarısı:
1.5 saatlik özel ders ücreti 250 lira. 30 yaşındayken yıllık cirosu 3 milyon liraydı. Bu yıl cirosunu 7 milyon liraya çıkardı. Geçen yıl 600 adet canlı hayvan besledi. Çiftliği 30 dönüm üzerine kurulu ve bin 200 hayvan kapasiteli... Süt üreticiliği yaparken Sütaş'a ayda 25 ton süt satıyordu Restoranının kasap kısmındaki satış hedefi 3 ton et. Restoranda yıllık hedefi ise 5 milyon lira ciro... Bütün işlerinde yaklaşık 50 personel çalışıyor
Budak, Workshop'lar düzenliyor
Genç girişimci şimde de iş dünyasına özel workshoplar düzenliyor. Bu workshop'lar haftada 3 gün 2'şer saat oluyor. Budak, "Çarşamba günleri 16.00 - 18.00 arası ve cumartesi- pazar günleri yapılacak" diyor ve olayı şöyle anlatıyor: "Ders anlatacağım, ders bitecek eti anlatacağız, herkesin eline birer tane seçtiği eti vereceğiz. Onun ne olduğunu nasıl olduğunu bilecek. Sonra ızgaraya geçecek, etini kendi pişirecek ve etini şarabıyla birlikte yiyecek" diyor.
500 bin liraya et restoranı
Restoranı kaça mal ettiniz? 500 bin liraya mal oldu. Buranın en alt katında, ileride 3 şubeye yetecek özel sistem var. Türkiye'de olmayan "dry age odası" var. Türkiye'de herkeste et dolapları var. Bu kesinlikle yanlış. Niye? Bir kere dolap cam. Isı ve nem kaybı var. Günde en az bir kez kapağı açılıyor. Bu nem kaybına yol açıyor. Bu oda 15 günde bir kez açılıyor. Etler konuyor ve çıkıyor. Hepsi 15 dakika içinde oluyor. Bu oda mükemmel derecede iyi ete ulaştırıyor bizi. Kasabı, kesimhanesi, üretimhanesi büyük olan bir yer kurdum. Yani ben önce altyapıyı oluşturdum.
Yasal Uyarı : Yayımlanan haberin tüm hakları gazetekars.com, HÜRYURT Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.