Kars’ta 50 bin sürücü var

İlkokul mezunlarının ehliyet hakkı Haziran’da bitiyor...

Kars Sürücü Kursları Başkanı Azat Ceyhan, İlkokul mezunları için ehliyet alma zamanının Haziran’a kadar olduğunu, bu nedenle ehliyet almak isteyen İlkokul mezunlarının bir an önce sürücü kurslarına kayıt yapmaları gerektiğini söyledi. Ceyhan, Kars il genelinde 50 bine yakın sürücü belgesi olan vatandaşların olduğunu ifade etti.

Ceyhan, “Kaçak kullananlarla ilgili bir şey söylemek güç, şüphesiz ki kullananlar vardır. Polislerimiz ise bu konudaki kontrolleri yapmaktadırlar. Kaçağın önüne geçilebilmesi için öncelikle vatandaşta bu bilincin oluşması gerekir. Bu kaçak yakalananlarında hem maddi yönden zararları var ve hem de mahkemelik oluyorlar. Hem aracı veren hem de aracı kullanan kişi bu konuda cezalandırılıyor.” dedi.

Kars İl genelinde araç sayısının sürücü belgesine oranla fazla olduğuna dikkat çeken Ceyhan, bayanların da son yıllarda yoğun olarak trafiğe katıldıklarını söyledi.

Ceyhan, Kars’ta sürücü belgesi sayısının 50 bin civarında olduğunu da ifade ederek, “Tabi bunların bir kısmı da iptal edilmiş olabilir. Ama 50 bine yakın bir sayı söz konusudur. İlimizdeki araç sayısı ise, sürücü belgesi sayısında n çok fazla olduğu söylenebilir. Ancak, sürpriz olan, özellikle son yıllarda bayanlarda araç kullanım oranın çok arttığının söyleyebiliriz. Bayanların artık trafikte yoğun olarak yer aldıklarını ve trafiğe de iyi bir katkısı olacağını düşünüyoruz. Çünkü bayanların trafikte daha paylaşımcı ve kurallara uyduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca trafik kurallarına uymayan kesim için de iyi ders olmaktadır.” diye konuştu.

Ceyhan daha sonra şunları söyledi: “İlkbaharda şüphesiz sürücülerde mevsimsel bir değişim söz konusudur. Yani, -10’ ve 20’lerden aniden 0 (sıfır) a veya +1 gibi sıcak bir ortama geçiliyor ki bu bazen aniden de oluşabiliyor. Bazen de Dolayısıyla sürücünün olaya hemen adapte olması güç olabilir. Sürücünün kışın gösterdiği refleksler bu mevsimde gösterdiği refleksler farklı olabilir. Sürücülerin temel kurallara uyması durumunda, yani aşırı hız ile gitmemek, alkol almamaları, yaya geçitlerinde araç solamamaları temel kurallara uyulduğu takdirde sürücüler herhangi bir kaza ile karşılaşmazlar. Ancak yine sürücülerin b öyle mevsimlerde kendi dışındaki yayalara zarar vermemek açısından dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu mevsimde yağmur olur ve yollarda su birikintileri olur. Bu durumda şehir içinde yavaş araç sürmeleri gerekmektedir. Başkalarını rahatsız etmeden, üzerini su veya çamur sıçratmadan araç kullanmaları gerekmektedir. Evet, kayganlık yok ama yollarda başka riskler de söz konusudur.”

İlkokul mezunları için ehliyet alma zamanının Haziran ayında sona ereceğini söyleyen Ceyhan, “İlkokul mezunları yasası 5 yıl önce çıkarılmış bir yasadır. Dolayısıyla haziran ve haziran sonun itibarıyla ilkokul mezunları artık sürücü belgesi alamayacak. Şimdiden birçok ilden yerlerinin dolduğunu söyleyebiliriz. İlkokul mezunlarının son ayı beklemeden gelip başvurmalarında fayda var. Çünkü şu anda meclis 11 Nisan itibarıyla tatile gireceğinden dolayı meclisin bunu uzatma imkanı da teknik olarak mümkün değildir. İlkokul mezunlarının muhtemelen 1buçuk 2 yıl gibi en azından artık başvuramayacakları kesindir. Bu ayı değerlendiren adaylar belki yer bulabilir ondan sonra yer bulmaları mümkün değildir” diye konuştu.

Ceyhan açıklamalarının ardından Polis haftasını kutlayarak, “Kurum ve derneklerimiz adına Polis haftasını kutluyorum. Polislerimize başarılar diliyorum” dedi.