Karsta Azerbaycan Rüzgarı

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nun düzenlediği "Bağımsızlık Günü" konseri muhteşem görüntülere sahne oldu.

İl Kültür Müdürlüğü Salonu'nda gerçekleşen programa Vali Ahmet Kara, Başkonsolos Ayhan Süleymanov, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş,  Başsavcı Mustafa Köylü, Adalet Komisyonu Başkanı Tamer Keskin eşleriyle birlikte katıldı.            

Bağımsızlık Günü Konseri'n de konuşan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, "Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığına tekrar kavuşmasının 20. yıl dönümü münasebetiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Azerbaycan Cumhuriyeti 1918 yılında ilk bağımsızlığına kavuşmuştur. Yalnız 1920 yılında Sovyetler Birliği tarafından tekrar işgal edildi. Bundan dolayı Türkiye Cumhuriyeti bizim için çok önemli bir taraftır. Biz kardeş dost devletiz. Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye devletine büyük önem              veriyor. Onunla bütün ilişkileri daha da ileri götürmeyi başından beri düşünmüştür. Çok yakında da hayata geçirmiştir. Azerbaycan ile Türkiye Cumhuriyeti arasında çok büyük çok yönlü ilişkiler mevcuttur" dedi.

Azerbaycan'ın güçlü devlet olduğunu ve Ermenistan'dan barış yoluyla problemleri çözmek istediklerini ifade eden Başkonsolos Süleymanov, gerekirse savaş yoluyla da topraklarını alabileceklerini kaydetti.

Süleymanov, "Bütün bunlara rağmen Azerbaycan için en büyük problem sizin de bildiğiniz gibi Azerbaycan Cumhuriyeti'ne Ermenistan'ın tecavüzüdür. Ermenistan'ın tecavüzü neticesinde Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal altındadır. Yaklaşık 1 milyon insan kaçkın durumuna düşmüştür. Biz bu yönde Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ sorununa rağmen barış yolunu seçmişiz. Çünkü Azerbaycan halkı barış sever bir millet olarak kalmıştır. Ve bugünde bizim devletimiz, bu problemi barış yoluyla çözmek istiyor. Bizim bütçede askeri harcamalarımız çoğalmaktadır. Örmek gösterirsek Azerbaycan Cumhuriyeti askere ayırdığı bütçe tamamıyla Ermenistan'ın bütçesinden fazladır. Bu demektir ki Azerbaycan Cumhuriyeti barışa sadık olsa da, barış yoluyla bir netice alamazsa topraklarımızı savaş yoluyla da alma hakkımız bizim var. Ermenistan Cumhuriyeti yalnız Azerbaycan Cumhuriyeti'ne değil, Azerbaycan topraklarını işgal etmiş ama Türkiye Cumhuriyeti, Kardeş Türkiye Cumhuriyeti'ne de 1948 yılında toprak arazi iddialarında bulunmuş ve Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tanımamaktadır. 6 büyük vilayete de göz dikmiştir" diye konuştu.

Kars Valisi Ahmet Kara, yaptığı konuşmada Azerbaycan'ın sadece 20'nci yılda değil, 200'nci yılda da, 2 bininci yılda da, inşallah dünya durdurdukça güçlü bağımsız, müreffeh ve dünyada sözü dinlenen bir Azerbaycan Cumhuriyeti'nin varlığı devam etsin temennisinde bulundu.

"Bağımsızlık Günü Konseri", Azerbaycan Cumhuriyeti, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Devlet Filarmoni Halk Müziği Topluluğu'nun seslendirdiği birbirinden güzel türküler ve oyunlarla salonda bulunanları coşturdu.

Bağımsızlık Günü Konseri, gece geç saatlere kadar devam etti. Karslılar ve protokol birbirinden güzel türkülerle coştu, folklor oyunlarına alkışlarla eşlik etti. Gecede birlik beraberlik mesajları verildi.