Kars’ta dereler ıslah ediliyor

Kars Belediyesi Bayrampaşa ve Bülbül dereleri ıslah ediyor...

30 yıldır şehrin her türlü atıklarını taşıyan derelerin ıslah edilmesi için Kars Belediyesi kolları sıvadı.

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, derelerin ıslahı ile kendin rahat bir nefes alacağını söyledi.

Başkan Bozkuş’un geçtiğimiz günlerde basın mensuplarıyla birlikte yaptığı gezide içerisi çöplerle dolu kanallarda da incelemede bulunuldu. Kanal boyunda oturan vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan ve takdir edilen Bozkuş, “Göreve geldiğimizde iki dere ile ilgili olarak çalışmalar başlatacağımıza söz vermiştik. Bayrampaşa ve Bülbül Deresi ıslah çalışmaları başlattık. Bu sorunumuzu Çevre ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde dile getirdik. Çalışmalar başlatarak protokol yaptık. Sonuç itibariyle de bu çözümü bulduk projeler hazırlayarak ihale edip çalışmalara başladık. Yaptığımız çalışmaları da büyük oranda tamamladık.” dedi.

BU İKİ DERE OLASI AFET VE SEL DURUMUNDA KARS’IN CAN SİMİDİDİR

Bu derelerin ıslahının önemli olduğunu ve özellikle de afet ve sellerde sıkıntı yaşanmayacağını belirten Bozkuş, “Ayrıca çevre düzenlemesini de belediyemiz yapacak Kars’ta iki tane dere var. Bir afet durumunda veya sel baskınında can simidi olarak kullanılmaktadır. Daha önce bu derelerde yıllardan beridir biriken aşırı derecede çamur ve birçok kentsel atık vardı. Bu yüzden bu atıklar bu kanalizasyonlara deşarj oluyordu. Yaptığımız çalışmalar sonucunda bütün deşarj noktalarını şebekemize bağladık. Artık bu derelere herhangi bir bağlantı artık kalmadı. Özellikle kış sonlarında karların erimesi, sel baskınları olurdu. Sel ile birlikte birçok şeyde akıntıyla gelirdi.” diye konuştu. 

Bozkuş ayrıca, “Kanal zeminine önce taş döşendi. Üstüne stabilize malzeme döküldü. Tekrar üzerinde taş döşendi. Taşın üzerinde de beton atılmak kaydıyla. Ayrıca belediyemizin kendi imkan ve olanaklarıyla bu bölgede oturan vatandaşlarımızın k kanalizasyon şebekeleri yoktu. Bu nedenle tuvalet dahil bütün atıklar bu dereye dökülürdü. Bu kanalizasyon 700 metre şebekelerini be biz yapıyoruz. Ayrıca burası bir çıkmaz sokaktı. Bir vatandaşımızın ahırını da satın alarak çıkmaz sokaktan kurtarıp çıkar sokak haline getirdik.” şeklinde konuştu. 

BU HİZMETLERE VATANDAŞLARDA SAHİP ÇIKMALI

Vatandaşların yapılan hizmetlere hep birlikte sahip çıkması gerektiğini de vurgulayan Başkan Bozkuş, “Eskiden bu dere içerisinde yürümeye korkulurken kokudan falan şimdiyse içersinde yürümeyi bırakın greyder bile yürüyor. Kars çayına kadar devam edecek. Bu dereleri çevrede oturan vatandaşları hiçbir şekilde rahatsız etmeyecek duruma getirmemiz gerekmektedir. Sizin sorununuz bizim sorunumuzdur. Bundan böyle bir sorun yaşamayacaksınız. Göreve geldiğimizde söz vermiştik ve sözümüzü yerine getiriyoruz.” dedi.