Kars’ta eğitim ödenekleri

Kars Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Milli Eğitim Müdürlüğü’nce 2011 yılındaki payın nerede harcandığı, 2010 yılından 2011 yılına devreden hizmetler ve ne kadar para harcandığı konusunda İl Genel Meclisinin talebi üzerine bilgi verdi.

Budak, “Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hemen hemen tüm işleri İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi ve İl Daimi Encümeni aracılığıyla yürütülmektedir. Bu ilişkilerin sıcak ve olumlu tutulması bizlerin başarılarını artıracaktır. Bizim ödeneklerimiz ve yatırımlarımız iki şekilde gerçekleşmektedir. Birincisi ilköğretim ödenekleridir. Bunların ödenekleri ise İl Özel İdaresine toplu olarak gönderilir. İl Özel İdaresi’nin de kanun katkı payıyla birlikte program yapılarak bakanlığa gönderilir ve tasdik edildiği durumda uygulamaya konulur. İkincisi İl Özel İdare Müdürlüğü bütçesine müstakil projelerin ödenekleri gönderilir (lise ve dengi okulların) onları ve isimleri belirlemek bize ait değil, onların da ödenekleri İl Özel İdaresine gelmektedir.” dedi.

2010 YILINDA İL ÖZEL İDARESİ’NİN MİLLİ EĞİTİME TAHSİS ETTİĞİ ÖDENEK 3 MİLYON 780 BİN TL

2010 yılında İl Özel İdaresi’nin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis ettiği ödeneğin 3 milyon 780 bin TL olduğunu belirten Budak, “Tüm ödenek miktarımız ise 14 milyon 558 bin TL’dir. Bu ödenekten 8 milyon 603 bin TL yatırım için konulmuş, 5 milyon 955 TL ise cari harcamalardır. Cari harcamalar da araç gereç, okulların onarımı, yazı tahtası ve benzeri harcamalardır. Toplam 14 bin 558 TL olan ödenekte giderimiz mevcut. Bakanlığımızın gönderdiği müstakil projelerin toplamı da 10 milyon TL. Yani 2010 yılında Kars iline yapılan eğitim yatırımı 24 milyon TL’dir. Küçümsenecek bir rakam değil. Milli Eğitim Bakanlığı ödenek tahsil ederken ölçüleri var. Bu ölçüler bir dersliğe düşen öğrenci sayısı esas alınıyor. Mesela Urfa’da, Diyarbakır’da, İstanbul’da bu sayı 50. ikinci illerde öğrenci sayısı 40 ile 30 arasında olan iller. Üçüncü iller ise 30 ile 20 arasında öğrenciye sahip olan derslikler olan illerdir. Kars ise bu üçüncü gurupta yer alıyor. Derslik sayısı bakımından Türkiye’nin en iyi illerinden bir tanesidir Kars. Kars’ta liselerde bir dersliğe düşen öğrenci sayısı 30, ilköğretimde 24, anaokullarında ise 20’dir. Türkiye ortalaması 36 iken Kars bu ortalamanın altında ve dolayısıyla bakanlık bu ölçüleri esas alarak ödenek tahsis ediyor. Bu ödeneklerin toplamı 24 milyon TL’dir.” diye konuştu.

KARGAZ’DAN SIKINTIMIZ VAR

İlköğretimde 13 adet biten iş, şu anda ise 6 adet devam inşaat işleri olduğunu da ifade eden Budak, bunların bir kısmının doğalgaz işi olduğunu, Kargaz’ın bu konu da bekledikleri ve arzu ettikleri gibi çalışmadığından yakındı. Budak, bu konuda bir sıkıntılarının olduğunu vurgulayarak, “Programa alınmış ihalesi yapılmayan 9 tane iş var. Bu işler arsa işlemleri bitirilemediği için, doğalgaz geç ihale edildiği için, zemin etüdü raporu uygun olmadığı için yapılamayan işlerdir. Bu işlerde de yine bizim hatamız söz konusudur arsaları ve gereken raporlar bitirilmeden programa alınması yanlıştır.” dedi.

Budak daha sonra şunları söyledi:

“Milli eğitimin şu anda bir avantajı var o da milli eğitimin hiçbir ödeneği tenkis olmuyor. Çünkü bütçe kanununda milli eğitim ödeneklerinin tamamı il özel idaresine aktarılıyor, diğer kurumlarınki genel muhasebeye aktarılıyor ve mali sonuna kadar harcamazsanız tenkis olur ve geri gider. Ayrıca doğalgaz ihalesi yapılamayan yani yapılıp iptal edilen zaman kalmadığı için bekleyen bağımsız okullarımızda var. Öğretmenevi doğalgaz dönüşümü ödenek yetersiz, Sarıkamış Lisesi ihale edilmiş, iptal edilmiş zaman kalmadı. Kağızman’da İmam Hatip Lisesi tahsis edilen binanın güçlendirme proje ihalesi sonuçlandırılmadı. Sarıkamış Spor Lisesi var, arsa yok. Digor Lisesi’nin her an yıkılma tehlikesi mevcut ve oturulamaz raporu var. Bu lisenin bir yıl önce milli eğitime verilmesine rağmen bakanlıkla görüşüldüğü halde okul boşaltılmamış. Böyle bir risk hiç kimsenin haddi değildir, biz geçen hafta bu okulu boşalttık. Milli Eğitim Bakanlığı’na da açıklamada bulunduk ve acil olarak Digor ilçemize bir lise yaptırılmasını istedik. İlçelere bir takım onarımlar için 624 bin TL gönderdik.”

İl Özel İdaresi Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı da, “Bizim burada hiçbir ilimizi, ilçemizi, köyümüzü ayırt edecek durumda değiliz. Şu anda programa alınmış sorunlu olan, arsa problemi olan 5,6 yer saydınız, biz nerede ne çalışmalar yürütüleceğine dair 7 aydır bir çalışmamız mevcut bunlar için önümüzdeki günlerde bir toplantı yapılarak nihaiyi kararı vereceğiz. Bizim sizden talebimiz bu paranın beklemesi ve aciliyeti olan okullarımızda gereken işlemlerin yapılması için tespitlerinin yapılıp gereğinin yapılmasıdır.” şeklinde konuştu. 

Kars Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Yurdalan da kurumuyla alakalı çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Hayvanlar ilk doğumla gebe bırakıldıktan sonra çiftçilere en az 50 baş olmak üzere mevcut kültür hayvan ırkının yarı fiyatına verilecektir. Böyle bir çalışma içerisindeyiz ve bunun bir kısım finansmanını SERKA’dan talep edeceğiz, bir kısmını ise Özel İdareden destek alarak yapacağız. Bu paralar hibe değil, geri dönüşümlü olacaktır. Projemizin yazım aşaması bitti, araştırmalar yapıldı, teknik olarak Amerika’daki fiyatlar alındı. 12 aylık, 14 aylık boş damızlık ve Simental ırkı hayvanlar yerinde görmek üzere Güney Amerika’nın Uruguay da, Yeni Zelanda da alınan fiyatlar 1500 dolar civarında. Bu projeyi yalnız değil dört ilin il müdürleri, Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Bey bu işin koordinasyonunu yapıyor. Bu 4 ilin valilerine de sunum yapacağız ve inşallah Ocak ayına kadar bu projeyi sunacağız. Bizim mera alanlarımız geniş ve bu hayvanlarımızın tamamı da meralarda beslenecektir. Daha sonra ticari manadaki işletmecilik yapan kişilere bu hayvanlar verilecektir.”

İl Özel İdaresi Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederek, “Bizler de yönetim kurulu üyesi olarak sizlere desteklerimizi vereceğimizi ifade etmek istiyorum. Çünkü yapılan hizmetler kentimizin kalkınması için yapılıyor. Bizim de asıl görevimiz kentimizin kalkınmasına katkı sağlamaktır. Biz de bu anlamda sizlerden desteklerimizi esirgemeyeceğiz. Biz hep birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaya devam edeceğiz ve Kars için elimizden gelen her şeyi yapmak için çalışıyor ve çabalıyoruz.” dedi.