Karsta kızlar ilerliyor...

Kars’ta kız öğrenciler KAGİDER ile iş yaşamına hazır...

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Kars’taki Kızlar İlerliyor” projesi kapsamında, Kars’ta 3 farklı öğrenci yurdunda kalan yaklaşık 350 kız öğrenci KAGİDER aracılığı ile mesleklerinde başarılı 12 rol modelle bir araya geldi.

KAGİDER koordinatörlüğünde KAMER–Kars Kadın Merkezi, Kafkas Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ortaklığında; HABİTAT için Gençlik Derneği, TAPV – Türkiye Aile Sağlığı ve Planması Vakfı desteği ile ikincisi gerçekleştirilen “Kars’taki Kızlar İlerliyor” projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayan 350 kız öğrenci sertifikalarını aldı. Proje kapsamında verilen eğitimlerle eğitici olmuş kız öğrencilere, projeye destek sağlayan üst düzey yerel ve idari yöneticilere ise plaketleri verildi.

KAGİDER Kars’taki Kızlar İlerliyor Proje Yöneticisi Dr. Ayla Sevand projenin Kars’ta ortaöğretim düzeyinde eğitim gören kız öğrencilerin eğitimlerine devam etmeleri ve iş piyasasında yer edinmelerine katkı sağlamanın amaçlandığını belirterek, ayrıca “Kars’taki Kızlar İlerliyor” projesi ile toplumda cinsiyet farkındalığını artırarak kız öğrencilerin eğitiminde cinsiyet ayrımcılığının önlenmesine de katkıda bulunuyoruz” dedi.

Kadının konumunu güçlendirmede deneyim paylaşımına büyük önem verdiklerini ve kadının güçlenmesinde kız öğrencilerin okullaşması ve mesleki becerilerinin artmasının çok önemli bir itici güç olduğunu kaydeden Sevand, “KAGİDER olarak tüm ortak ve iştirakçilerimizle birlikte deneyimlerimizi ve bilgi birikimlerimizi bu projeye aktarmaktan çok mutluyuz. Bu sayede kız öğrencilerimizin hem eğitimde hem de ekonomik, toplumsal, bireysel ve yasal anlamda sahip oldukları haklar konusunda toplum bilincinin artmasını ve cinsiyet ayrımcılığı konusunda duyarlılığın oluşmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Kars’ta 3 farklı öğrenci yurdunda kalan yaklaşık 350 kız öğrenci KAGİDER aracılığı ile mesleklerinde başarılı 12 rol modelle bir araya geldi. Kız öğrencilerin iş kadınları ve akademisyenler ile buluşmaları iş hayatına atılmaları konusunda motivasyonlarının arttırılmasında önemli bir etken oldu.

Yine proje çerçevesinde yaklaşık 100 öğretmen Sabancı Üniversitesi tarafından Toplumsal Cinsiyet ve Feminizm, Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı Uygulamaları ve Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı Uygulamaları konusunda eğitim aldı. Kafkas Üniversitesi ise öğretmenlere Sözel İletişim, İletişimin Etkinliği, Sınıf İçi Etkin İletişim, Motivasyon Çeşitleri, Motivasyonu Engelleyen Sebepler, Motive Etme konusunda eğitim verdi.

Projenin ortaklarından olan KAMER tarafından düzenlenen toplumsal cinsiyet farkındalığı seminerine ise 75 veli katıldı. Seminerde kız öğrencilerin eğitimlerinin yanı sıra bireysel, toplumsal, ekonomik ve yasal anlamda sahip olduğu haklar konusunda toplum bilincinin oluşturularak cinsiyet ayrımcılığına karşı duyarlı olunması gerektiğine dikkat çekildi.

Proje faaliyetlerine ek olarak kız çocuklarına Mor Sertifika Eğitimi de verildi. Kız öğrencilerin mesleklerine yönelik olarak yaşlarına uygun, pratik eğitimler almalarını hedefleyen eğitim programında ayrıca öğrencilerle toplumsal cinsiyet giriş atölyesi çalışması da gerçekleştirildi.