Karsta Şap Paniği...

Hayvan pazarı ikinci bir emre kadar kapatıldı...

Kars Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Reşat Tazegül, Kars’ta şap hastalığı mihrakları çoğaldığı için şap hastalığıyla mücadele kapsamında hayvan pazarının bugünden itibaren ikinci bir emre kadar kapatıldığını açıkladı.

Tazegül, “Aşılama yetersiz kaldığı sebebiyle hayvan hareketlerine kısıtlama getirdik. Bu sebeple de hayvan pazarları Cuma günüden itibaren ikinci bir emre kadar kapatılmıştır. Kapatılmasını hastalığın gidişatına göre değerlendireceğim. Sağlık taramalarımız devam ediyor. Merkezde 6 mihrakımız şu anda. Bunlarla ilgili gerekli dezenfeksiyon ve numune olarak tıp tayini yaptırıyoruz. Böyle değerlendirmelerimizi yapacağız. Kasaplık özellikle, et kesim için sevklerde bir kısıtlama getirilmedi. Yine yayla sevklerinde kısıtlama getirilmedi. Bunlarla ilgili özellikle, hasta olanlar mezrada kesileceklerine izin verilecektir. Çıkan mihraklarda aşılama yapamıyoruz. Çünkü aşılama ilkbahar döneminde yapıldı. Hastalık mihrakına aşı yapılmıyor. Çevre mihraklarını değerlendireceğiz. Çevre bölgeleri değerlendireceğiz ona göre kararımızı vereceğiz.” dedi.

Tazegül ayrıca, “Şu anda merkez ilçede 6 tane köyde karantina uygulaması devam etmektedir. Hastalık çıkan yerlerde 3 kilometre koruma bölgesi ve gözetim bölgesi ve onu da kapsayacak şekilde 10 kilometre koruma bölgesi şeklinde yapılmaktadır.” diye konuştu.