Tacettin DURMUŞ
Geçtiğimiz yıl yaşanan son 60 yılın en büyük kuraklığının olumsuz etkilediği Kars çiftçisi ve yetiştiricisi mazot, gübre, tohum, tarımsal ve hayvansal ilaçlar olmak üzere tüm girdi fiyatlarının artması ile zor günler yaşıyor.
Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle sermayesinin yarısından fazlasını kaybeden Kars köylüsü, bu yıl ise son bir ay öncesine kadar yoğun yağışlar nedeniyle yüzü gülerken, aşırı sıcaklık ve kuraklık nedeniyle yine kara kara düşünüyor. Önümüzdeki kışı atlatacak kadar ürün ve yem bitkisi elde eden Kars köylüsü mera ve çayırların sıcaktan kavrulması nedeniyle yağmur yağması için ellerli duada bekliyor.
Kars ve çevresi sap sarı bir bitki örtüsüne bürünürken, mera ve çayırlarda otlayan hayvanlar ise aşırı sıcak havadan olumsuz etkileniyor. Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizin büyük bir kısmını da etkileyen küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklık, geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettiren Kars çiftçisinin önünü görmesini zorlaştırıyor.
Hayvan ve et fiyatlarının artmasına paralel olarak girdi fiyatları da o oranda artış gösterdiği için Kars köylüsü için değişen bir şey olmuyor. TUİK’in bugün açıkladığı verilere göre; Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da tarımsal girdi fiyatları, yıllık yüzde 134,96, aylık yüzde 7,92 artış gösterdi.
Yapılan açıklamada; Tarım-GFE'de (2015=100), 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %7,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %81,07, bir önceki yılın aynı ayına göre %134,96 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,89 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %4,57, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %8,33 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %72,30, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %145,32 artış gerçekleşti. Yıllık Tarım-GFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %31,88 ile veteriner harcamaları ve %46,04 ile tohum ve dikim materyali oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %233,89 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %228,03 ile enerji ve yağlar oldu. Aylık Tarım-GFE'ye göre 10 alt grup daha düşük, 1 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %0,13 ile veteriner harcamaları ve %0,50 ile tohum ve dikim materyali oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %20,71 ile enerji ve yağlar ve %7,26 ile hayvan yemi oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise %0,27 ile makine bakım masrafları oldu.