Kars’ın son halini “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur” şeklinde ifade eden Şahin, “Hani derler ya, “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur” diye. Bu sözü derinlemesine incelersek, içinden çok dersler çıkar. Meyve veren bir ağacın bir süre sonra kuruduğunu görürseniz, size miras olan bu değerin gelecek nesillere taşınamayacağını ve oranın sahipsiz olup, o yerin bir süre sonra çöl olacağınıdüşünebilirsiniz. Sahipsiz olan bir köyün ve bir şehrin giderek küçüldüğünü görünce, tıpkı Kars gibi bu kaygıları taşımamak elde değil” dedi.
“KARS, HER GEÇEN GÜN KÜÇÜLÜYOR”
Kars’n Ardahan ve Iğdır’ın ayrılmasının ardından her geçen gün her bakımdan küçülmeye devam ettiğine dikkat çeken Şahin, “Bir zamanlar 14 ilçesi olup 8 milletvekili çıkaran ve birçok alanda Türkiye’de söz sahibi olan, Senato Başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, bakanları, sanatçıları,bilim adamları, yazarlar, milli sporcuları olan, Türkiye -Rusya arasında ticari bağlantılar yapan tüccar ve iş adamları çıkaran Kars, giderek küçüldü ve bu küçülme her yıl giderek devam ediyor. Örneğin Türkiye’nin ve bir çok ilin nüfusu giderek artarken, Kars’ın nüfusu 2008 yılında 312 bin 128’e düştü. 2012 yılında 304 bin 321 oldu. 2013 yılında yani geçtiğimiz yıl ise bu küçülme devam ederek, 300 bin 874’e indi. Doğumlarla nüfus artarken, biz azaldık” diye konuştu.
“KARS’TAN KAÇAN KAÇANA”
Kars’tan kaçan vatandaşların duoğru bildiği bir takım nedenler olduğunun altını çizen KATODER Başkanı Salih Şahin, “Demek ki, kaçışı bir çıkış yolu olarak gören vatandaşın kendince haklı olduğu ve doğru bildiği ve etkilendiği bir şeyler var. Kısacası yangın ağaçlarımızı kurutuyor ve çöl olan toprakları yeniden ağaçlandırıp meyvelerini almamız asırlar alabilir. Biz ufak hesaplarla kendi menfaatimizi Kars’ın geleceğinden önde tutarsak, bu kültür, tarih, sanat, ecdat ve her mevsimde ayrı güzellik kokan şehrimizin, köy ve çöl olmasına sebep oluyoruz. Bunun için bilinçli basına, sivil toplum örgütlerine, yerel yönetimlere ve siyasilere büyük ihtiyaç vardır. Bu tehlike çanlarını en kısa sürede susturmamız gerekmektedir. Şimdi ben vatandaşın özellikle son bir asırdan beri sürekli Kars’tan kaçmasını gerektiren bazı sebepleri kısaca birkaç madde desıralamak istiyorum” diye konuştu.
“NEDEN KARS’TAN KAÇAN KURTULUR?”
KATODER Başkanı Salih Şahin, Kars’tan kaçanın neden kurtuluğunu şöyle sıraladı:
“ 1-Tarımı,hayvancılığı, eğitimi, sağlık sorunu, ulaşımı ticareti, kültürü her geçen gün geriye gidiyorsa işsizliği artıyorsa, 15-20 yıldır sivil toplum örgütlerinin aynı kişiler yönetiyorsa, "Kars'tan kaçan kurtulur."
2-Asırlarca süren savaşların ardından, 40 yıl Anavatan’dan ayrı kalmasına karşın, beklediği hizmeti göremeyen ve Gazilik unvanı da verilmezse, “Kars’tan kaçan kurtulur.”
3-Cumhuriyet döneminden sonra yapılan birçok yatırımlar, bölge müdürlükleri, fabrikalar ve kurumlar, devlet tarafından sökülüp giderse, vatandaşa “Ben size sahip değilim ve yaptığım hizmetlere de pişmanım.” İntibası yaratırsa, “Kars’tan kaçan kurtulur.”
4- Kars’ta kalifiye işçi bulunamazsa, Kars’ın kendine özgü patentli bir ürünü olmazsa, Kars’ta 40 yılı aşkın bir süre önce yapımına başlanan ve henüz tamamlanamayan, Küçük Sanayi Sitesi’nde güvenlik sorunu varsa, buranın bir karakolu ve yolu yoksa, işyerlerinin ruhsatı dahi verilmemişse, “Kars’tan Kaçan kurtulur.”
5- Kars’ı kurtaran Kazım Paşa’nın adı sadece anma günlerinde dile getiriliyorsa, yeni yapılan Hava Meydanı’na bu değerli Paşa’nın adını vermek için kampanyaya iktidar milletvekilleri ve Ulaştırma Bakanı, “Sizin başka işiniz yok mu, biz gerek duyarsak yaparız,” deyip geçiştiriyorsa, Karslılar da bu tür konularda sesini çıkarmıyorsa, Kars’ta‘diken üstünde ‘ duran bir Şeker Fabrikası’ndan başka da devlet fabrikası yoksa,“Kars’tan kaçan kurtulur.”
6- Yatırımsal projelerde kişi menfaatine yönelik olanlar tercih edilip, Kars’ın yararına olanlar tercih edilmezse, Kars’a genelde ilk ataması olup, tecrübesi az olanlar görevlendirilirse, burası bir sürgün yeri olarak gösterilirse, “Kars’tan kaçan kurtulur.”
7-Kars’ta etnik ayırımcılık her dönemde körüklenirse, üniversitesinden bir çok kurumuna kadar etnik yapısına göre ayırım yapılıp, Karslılar birbirine düşürülürse, seçimlerde de etnik milliyetçiliğe göre tercih yapılırsa, halk adeta güreş tutarcasına sayısını ve gücünü göstermek için adam seçerse, parti genel merkezleri de bu durumu göz önüne alarak aday belirlerse, “Kars’tan kaçan kurtulur.”