Kars’tan Kaleye teleferik

Valisi Ahmet Kara, kent merkezinden Kars Kalesi’ne teleferik projesinin en büyük hayali olduğunu söyleyerek bunun gerçekleşmesi için Valilik olarak her zaman destekçi olacaklarını belirtti.

Konuyu Kars belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ile de paylaştığını ifade eden Vali Kara, öncelikli olarak bir yer temin edilmesi ve ardından da kaleye gidecek şekilde dizayn edilmesini vede Yap-İşlet-Devret modelini devreye sokarak Kars’tan Kale’ye Teleferik hayalini gerçekleştirmek istediğini anlattığını söyledi.

Daha önceleri eski Vali Konağı civarından yarım yamalak projesi yapıldığını da hatırlatan Vali Kara, şunları söyledi:

“Fakat bana biraz kısa geliyor. Hatta KARSOD Başkanı Halit Özer bir ara dedi ki, “ben bunu virajlı düşünüyorum”. Ama henüz somut bir adım atılmadı. İnşallah bir gün o da teleferiğe kavuşur. Kars’ta teleferik olsa artık turizm çözülmüş demektir. Kars’ta sayılamayacak kadar turizmi tetikleyecek eser var. Anı harabeleri başlı başına bir eser. Tabyalar başlı başına, kale başlı başına, Rus evleri başlı başına Harakani başlı başına, Harakani Hazretleri Nakşi Bendi kolunun 6. halkasıymış. Bu Harakan-ı tam tanıtılsa bütün Türkiye’deki Nakşi Bendiler buraya ziyarete gelir. İnanç turizmi. Sarıkamış inşallah çözülecek. Kültür Bakanlığının bu sene şehitlik projesi de bahar aylarında yapılmaya başlıyor. Köy yollarımızda çok büyük problem yok. Asfalt yapmışız. Yaptığımız asfaltlar sökülüyor. Söküldükten sonra da bazı köy yolları daha kötü olmuş. Hatta bir kısmı birinci kat atılmıştı müteahhit kaçmıştı. 2007 yılında almış o yolları 2009’da ben geldiğim zaman bitirememişti. 2010’da fes ettik. Adam gitti. Şu anda onla da mahkemeliğiz. Ama bizim asfalt plentini kurmamızın sebebi köy yollarına asfalt. Yani hem bizim hem de belediyenin plenti var. Hem Karayolları Bölge Müdürlüğü geldi buraya. Muhtemelen müteahhitlerde özel plent kuracaklardır. Bu seneden sonra bizim asfalt işimiz zor değil. En azami şekilde gelen baharda asfalta asılacağız. Ama benim gayem şu 8 santim de olsa 5 santim de olsa sıcak asfalt atabilirsek o zaman sökülmez. Sati kaplama dediğimiz asfalt çok sağlıklı değil. Kış şartlarında bir sene ancak dayanabiliyor. Güzün yapıyorsun bahara sökülüyor. Ama bizim konağa giden yolu sıcak asfalt yaptık. 5 santim kalınlığında bir şey. Hiç sökülmedi. O şekilde düşünüyorum köy yollarını”