Katı atık toplama tesisi, ÇED raporu iptal edildi

Kars’ta Cumhurbaşkanlığı yatırım programı kapsamında, Kümbetli Köyü’nde yapılması planlanan katı atık tesisinin ÇED raporu, Erzurum 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Tacettin DURMUŞ 

Kars Belediyesinin sadece taraf olduğu Kümbetli Köyü’nde Kars Çevre Hizmetleri Birliği tarafından yapılması planlanan Kars katı atık 2. sınıf düzenli depolama tesisinin, Kars Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 9 Mart 2018 tarihli ‘Çevresel etki değerlendirmesi olumlu’ (ÇED) kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle köy halkının itiraz dilekçeleri üzerine dava açıldı.

Avukatlar tarafından açılan davada; olumlu ÇED raporu verilen alanın, köy kurulduğundan beri mera olarak kullanıldığı, kurulacak tesisin evlere yakın olduğu, şehir çöplüğünün bitki örtüsüne, tarım arazilerine, insanlara ve hayvanlara zarar vereceği ve yayılacak kötü kokunun çevrede olumsuz etki yaratacağı belirtildi.

Kars Çevre Hizmetleri Birliği tarafından gerçekleştirilmesi planlanan projeye, Kars Belediyesinin ise sadece bu birliğin üyesi olduğu belirtildi.

Kars Çevre Hizmetleri Birliği ise Erzurum’da görülen davada projenin Kars için gerekli ve önemli olduğunu avukatları aracılığıyla savundu. Mahkemeye sunulan savunmada; projenin hayvancılık ve kaşar üretimine olumsuz herhangi bir etkisinin olmayacağı, organik içerikli katı atıkların geri kazanımı için kompost yönteminin kullanılacağı ve bu yöntem ile hem çevre kirliliğinin önleneceği, hemde tarım arazileri için gübre elde edileceği belirtildi. Tesis alanın hakim rüzgar yönlerini, kokunun yerleşim alanlarına yayılmasına engel olacak şekilde olduğu, proje kapsamında herhangi bir yer altı suyu kullanımı bulunmadığı, kaynak çıkışı yada her hangi bir yer altı suyu çıkışının bulunmadığı da belirtildi. İşlemin mevzuata ve usule uygun olarak tesis edilmesi nedeniyle ileri sürülen davanın reddedilmesi istendi. Ayrıca katı atık tesisinin yapılacağı yerin mera olmadığı, tarımsal alan vasfını yitirmiş olduğuna da dikkat çekildi. Tesisin özellikleri itibariyle, tarım alanlarına, insanlara, hayvanlara ve bitki örtüsüne zarar vermeyeceği de belirtildi. Ve yasal düzenlemeye göre 2.sınıf katı atık depolama tesislerinin en yakın yerleşim alanlarına uzaklığının 250 metre olması gerekmesine rağmen, oysaki yapılacak tesisin yerleşim alanına 680 metre olduğu ilgili kurumlardan görüş alındığı da belirtildi.

BAŞKAN BİLGEN, “KÖYLÜLERİMİZİ İKNA ETMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ise gazetemize yaptığı açıklamada, Erzurum 2. İdare Mahkemesinin, aldığı karara itiraz sürecinin devam ettiğini açıkladı.

Projenin Cumhurbaşkanlığı yatırım programında olduğunu ve Kars Belediyesin projenin sadece bir tarafı olduğunu belirten Bilgen, önümüzdeki süreçte köy halkı ile görüşmeler yaparak ikna etmeğe çalışacaklarını açıkladı.

Hali hazırdaki Karadağ çöplüğünün tarihi sit alanı üzerine kurulduğunu ve bu konuda ivedi şekilde çözüm gerektiğini de belirten Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen: “Konu Danıştay’a gitti. Danıştay sürecinde köy halkı ile görüşmeler yapacağız. Görüşme sonucunda köylülerimiz ikna olur ve dilekçelerini geri çekerlerse tesisin yapılması sağlanır. Zaten bu proje Cumhurbaşkanlığı’nın bir yatırım projesidir. Aslında belediye ile ilgili bir proje değil ve biz belediye olarak bu projenin bir tarafıyız.

Biz zaten şu anda Karadağ Mahallesindeki çöplük ile ilgili olarak acil çözüm arıyoruz. Küçük bir mobil tesis yada geçici bir çözüm arayışındayız. Mevcut alan zaten tarihi sit alandır. O bölgeye şehrin tüm çöpünün dökülmesini durdurmak ve biriken çöpü eritmek konusunda da proje arıyoruz. Çeşitli firmalarla görüşmeler yaptık. Eğer Kümbet Köyündeki sorun çözülürse orta vadede oraya dönük bir taşıma yapacağız. Eğer çözülmezse başka alternatifler arayacağız. Avukata da durumu anlattık ve Valilikte bu sürecin içerisinde müdahil olacak. Köylülerin ikna edilmesi gibi bir süreç başlatılacak” dedi.