Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Siyaset ve Ekonomi’de 2023 Vizyon Dergisi 2014 yılının Ocak ayı sayısında derginin genel yayın yönetmeni Yüksel Güneş’e, KAÜ’nün hedeflerini anlattı.
Üniversitemiz 1992 yılında 3837 sayılı yasayla kurulmuştur, 21 yıllık sürede personel, öğrenci ve fiziki mekan açısından gelişmiş aynı zamanda, Kars ve çevre illerin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine de önemli ölçüde katkılar sağlamıştır. Üniversitemize bağlı olarak Artvin, Ardahan ve Iğdır illerinde bulunan Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarının temel oluşturması sonucunda Artvin, Ardahan ve Iğdır illerinde 3 yeni Üniversite daha kurulmuştur.
Üniversitemiz, faaliyetlerini Anayasamızın ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun temel ilke ve amaçları çerçevesinde yürütmektedir. Uluslararası standartların yakalanması için yurt dışındaki çeşitli üniversiteler ile işbirliği anlaşmaları yapılmış, karşılıklı öğrenci ve öğretim elamanı değişimi suretiyle öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerinin zenginleştirilmesi sağlanmıştır. Coğrafi olarak Ön Asya’nın Türkiye’ye giriş kapısında olan bölgede bulunan üniversitemiz, Kafkasya ve Orta Asya Ülkeleri ile Ülkemiz arasında bilim ve kültür köprüsü oluşturma çabalarını da başarı ile sürdürmektedir.
Üniversitemizde eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama faaliyetleri; 10 Fakülte, 1 Devlet Konservatuarı, 3 Yüksekokul,7 Meslek Yüksekokulu, 1 Bölüm, 3 Enstitü ve 17 Araştırma ve Uygulama Merkezinde sürdürülmektedir. Üniversitemizde 2012-2013 Eğitim öğretim yılında Önlisans, Lisans ve Lisansüstü programlarda yaklaşık olarak 13687 öğrenci eğitim öğretim gördü. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılına 14718 öğrenciyle başlanmıştır. Ancak ek yerleştirme için 1725 kontenjan ilan edilmiştir tercih durumuna göre yaklaşık olarak 16443 öğrencinin eğitim öğretim görmesi beklenmektedir. Üniversitemizde 20’si Sözleşmeli Yabancı uyruklu, 740’ı Kadrolu olmak üzere toplam 760 Akademik, 30 Daimi işçi ve 17 4/B’ li ve diğer çeşitli kadrolarda da 461 olmak üzere toplam 508 idari personel görev yapmaktadır. Akademik ve İdari olarak toplam 1268 personelimiz mevcuttur. Ayrıca 125 temizlik işçisi, 73 güvenlik personeli hizmet satın alınmak suretiyle çalıştırılmaktadır.
ÜNİVERSİTEMİZİN TEMEL HEDEFİ:
A- FAKÜLTELER (Kuruluş Sırasına Göre)
1- Veteriner Fakültesi
2- Fen-Edebiyat Fakültesi
3- Eğitim Fakültesi
4- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
5- Tıp Fakültesi
6- Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
7- Güzel Sanatlar Fakültesi
8- İlahiyat Fakültesi
9- Diş Hekimliği Fakültesi
10- Sarıkamış Turizm Fakültesi
B- YÜKSEKOKULLAR (Kuruluş Sırasına Göre)
1- Kars Sağlık Yüksekokulu
2- Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
3- Yabancı Diller Yüksekokulu
C- KONSERVATUVAR
1- Devlet Konservatuarı
D- MESLEK YÜKSEKOKULLARI
(Kuruluş Sırasına Göre)
1- Kars Meslek Yüksekokulu
2- Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
3- Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
4- Kağızman Meslek Yüksekokulu
5- Sarıkamış Meslek Yüksekokulu
6- Susuz Meslek Yüksekokulu
7- Kazım Karabekir Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
E- ENSTİTÜLER (Kuruluş Sırasına Göre)
1- Sağlık Bilimleri Enstitüsü
2- Sosyal Bilimler Enstitüsü
3- Fen Bilimleri Enstitüsü
F- BÖLÜMLER
1- Enformatik Bölümü
G- ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZLERİ
(Kuruluş Sırasına Göre)
1- Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi
2- Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi
3- Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi
4- Stratejik Araştırma Merkezi
5- Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi
6- Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi
7- Engelli Sorunlarını Uygulama ve Araştırma Merkezi
8- Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
9- Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
10- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
11- Kuş Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
12- Ebu’l Hasan Harakani Araştırma ve Uygulama
Merkezi
13- Arıcılığı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi
14- Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
15- Ehl-i Beyt Uygulama ve Araştırma Merkezi
16- Yaban Hayatı Koruma, Kurtarma Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi
17- Zoonotik Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi
* Fen Edebiyat Fakültesinde; 4 Profesör, 6 Doçent, 2 Yrd. Doç. 3 Öğretim Görevlisi
* Devlet Konservatuarında; 1 Profesör, 1 Yrd. Doçent, 3 Öğretim Görevlisi yabancı uyruklu öğretim elemanı statüsünde görev yapmaktadır.
* Araştırma Görevlisi kadrosunda olan 267 personelden 4’ü Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesinde Uzman Doktor olarak görev yapmaktadır.
Üniversitemiz kuruluşundan bu güne kadar geçen 21 yıllık sürede her açıdan günden güne gelişmesini ve büyümesini sürdürerek bir bölge üniversitesi olma yolunda hızla yoluna devam etmektedir. Üniversitemizin temel hedefi, yerel dinamizmi geliştirerek, ulusal ve evrensel değerlerle buluşturup, özellikle Kafkasya ve İç Asya’daki ülkeler ile üniversitemiz arasında bilim ve kültür alanında köprüler oluşturmaktadır.
Son yıllarda uluslararası politikalar açısından yaşadığımız coğrafyanın öneminin gittikçe arttığını görmekteyiz. Dünya nüfusunun önemli bir kısmının bu coğrafyada yaşaması ve enerji kaynaklarının yoğun olması, bulunduğumuz bölgeyi 21. yüzyılın en önemli ticaret merkezi durumuna getirmiştir. Ülkemizin stratejik konumu uluslararası platformda ne denli önemli bir yere sahipse, Üniversitemizin stratejik konumu da ülkemiz açısından aynı öneme sahiptir. Gelişen, değişen ve büyüyen ülkemizin pek çok alanda olduğu gibi bilimsel alanda da Kafkaslara ve İç Asya’ya açılan kapısı konumunda olan Kafkas Üniversitesi, tarihi bir sorumluluğu omuzlarına almış bulunmaktadır.
Üniversitemiz dışa açık yaklaşımlarıyla, eğitimde, bilim ve kültürel çalışmalarda dünya standartlarını hedeflemektedir. Evrensel ve insani değerlere bağlı kalarak bilgiyi üretmek, bu bilgiyi çeşitli alanlarda paylaşıma sokmak Üniversitemizin önceliklerinin başında gelir. Bu amaçla yurt dışındaki üniversitelerle yapılan akademik ve bilimsel işbirliği çalışmaları artarak devam etmektedir. Üniversitemiz ulusal ve uluslararası alanlarda bilgi ve kültür alışverişini oluşturmaya ve geliştirmeye özen göstermektedir. Avrupa Üniversiteleri ile yapılan akademik işbirliklerinin yanı sıra, komşu ülkelerimiz Azerbaycan, Gürcistan ve İran’daki üniversitelerle de akademik ve kültürel işbirlikleri yapılmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerindeki üniversitelerle Yaşam Boyu Eğitim Programları çerçevesinde karşılıklı öğrenci değişimleri gerçekleştirilmektedir. Kafkas Üniversitesinin yakın ve uzak gelecekteki en önemli hedefi komşu ülkelere hitap edebilen bir bölge üniversitesi olma yönünde olacaktır.
Kafkas Üniversitesi olarak her bakımdan övünç duyacağımız bir üniversite şekillendirme gayreti içinde olacağız. Günümüzde üniversitelerin başarısı bilimsel yayın sayısı, tercih edilebilirlik, mezunların istihdam oranı, öğretim elemanı niteliği, öğrenciye sağladığı sosyal imkânlar, altyapı ve donanım yeterliliği bilim politikalarına katkıları Arge çalışmaları, Üniversite –sanayi, Üniversite-toplum işbirliği gibi ölçütlerle değerlendirilmektedir. Amacımız bölgesinde ve ülkesinde sıraladığımız değerlere sahip tercih edilen bir üniversite olmaktır. Ülke hayvancılığında önemli bir potansiyele sahip olan bölgemizde, hayvancılığın uluslararası standartlara ulaştırılmasında öncü bir rol üstlenmek de Üniversitemizin bir diğer hedefidir.
Yine “Kafkasların Bir Sağlık Merkezi” olma çabası ve iddiasındayız. Özellikle yeni kurulan, gelişimi ve büyümesine hızla devam eden son teknolojik donanımlı Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesinin bölge ülkelerine hitap etmesiyle sağlık turizmine önemli katkılar sağlaması hedeflenmektedir. Ayrıca yapım ihalesi gerçekleşen Onkoloji Hastanesinin yapımı ile bu bölgede önemli bir sağlık açığı kapanacaktır.
Kars’ın geçmişten gelen tarihi ve bulunduğu konum itibarive günümüzde faaliyet gösteren Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattı ile yapımı devam eden Çin’e kadar ipek yolunun tekrar canlanmasına vesile olacak Kars-Tiflis-Bakü hızlı tren hattı dolayısıyla stratejik önemi giderek artmaktadır. Kars- Tiflis-Bakü hızlı tren hattının ileride faaliyet göstermesiyle Kars önemli bir lojistik merkez olacaktır. Bütün bu önemli atılımların ışığında ve gerek ekonomik gerek ise jeopolitik konumu dolayısıyla Kars’ta düzenlenecek sempozyum, kongre ve toplantılara ev sahipliği yapacak ilimizde ileride ihtiyaca cevap verebilecek yeteri donatı ve büyüklükte toplantı salonları bulunmamaktadır. Üniversiteler bilimsel ve akademik toplantılara her zaman önderlik ve ev sahipliği yapmıştır ve bundan sonrada yapacaktır. Bu nedenle en yakın hedeflerimiz arasında Üniversitemize Kongre ve Kültür Merkezinin kazandırılmasıdır. Kars’ta hava şartları dışarıda herhangi bir etkinlik yapılmasına müsaade etmemektedir. O nedenle şehrimiz yılın büyük bir böümünü organizasyonlardan mahrum kalmaktadır. Kongre ve Kültür Merkezinin inşa edilmesi sonucu hem tarihi geçmişi olan Serhat şehri ilimizin marka şehir olmasına katkı sağlanacak hem de Anı Harabeleri gibi tarihi, Sarıkamış gibi kış turizmine çok uygun kayak tesisleri ve imkanlarının var olduğu bir yerde yılın her ayında birçok etkinliğin yapılması ile Sarıkamış’ın bir Davos olması yolunda önemli adımlar atılacaktır. Yakın bir zamanda üniversitemiz bünyesinde kurulan Sarıkamış Turizm Fakültesi ile hem bölge hem de ülke için turizme yönelik yerinde donanmış elemanlar yetiştirilmesi sağlanacaktır. Bu hedefleri gerçekleştirmek ve kalıcı hale getirmek için üniversitemizde eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalar, kültür-sanat ve spor etkinlikleri, bilimsel araştırma projeleri, çevre planları, sağlık alanındaki yeni projeler ve bilimsel işbirliği projeleri artarak devam etmektedir.