KAÜ ile Azerbaycan LDÜ arasında çevrimiçi canlı derslere başlandı

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ile Azerbaycan Lenkeran Devlet Üniversitesi (LDÜ) arasında çevrimiçi canlı derslere başlandı.

Ercüment DAŞDELEN

Kafkas Üniversitesi kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti’nin üniversiteleri ile eğitim alanında ilişkilerini genişleterek daha da güçlendiriyor.
Bu üniversitelerden biri de KAÜ’nün 2017 yılından bu yana işbirliği yaptığı Lenkeran Devlet Üniversitesi oldu.
KAÜ ile LDÜ arasında ilk kez yapılan on-line derslere start verildi. Kovid-19 pandemisi nedeniyle Microsoft Teams platformu üzerinden on-line yayımlanan derse her iki üniversiteden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
LDÜ’nün Uluslararası İlişkiler Şubesinin Müdürü, Doç. Dr. Zaur Memmedov, üniversitenin Rektör Vekili Prof. Dr. Natig İbrahimov’un selamlarını katılımcılara ileterek aynı zamanda Yüksek Öğretim alanındaki on-line derslerin sürekli olmasının önemine değindi. 
Kafkas Universitesi Dış İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Hacali Necefoğlu da konuşmasında mevcut pandemi nedeniyle on-line yapılan derslerin üniversiteler ve devletler arası ilişkiler açısından önemli olduğuna vurguda bulunarak, benzer etkinliklerin öğrencilerin hazırlık seviyelerine, bilimsel ve tecrübi bilgilerinin ve pratik yaklaşımlarının gelişmesine katkı sunacağını dile getirdi.
Karşılıklı selamlama konuşmalarını takiben, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Özaydın LDÜ Baytarlık programı 3. sınıf öğrencilerine Baytarlık Cerrahiyesi-1 (Veteriner Cerrahi-1) dersi kapsamında “Yeni Doğan Buzağılarda Tendon Problemleri ve Cerrahiyesi” konusunda ilk canlı ders sunumunu gerçekleştirdi. 
Özaydın’ın özgün sunumuyla gerçekleşen ve son bilimsel gelişmelere yer verilen, aynı zamanda KAÜ Dış İlişkilerinden sorumlu Rektör Yrd. Prof. Dr. Engin Kılıç’ın da dinleyici olarak katıldığı ilk dersin konuları tüm katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle dinlendi. 
“Yenidoğan buzağı kayıplarının bütün dünyada sığır yetiştiriciliği için büyük bir problem olarak önemini koruduğunu, tedavi giderleri ve sağaltım güçlükleri dikkate alındığında problemin boyutunun daha da büyüyebileceğini dile getiren Prof. Dr. İsa Özaydın, bu ders kapsamında yenidoğan buzağılarda çoğunlukla doğmasal olarak karşılaşılan kas-tendon problemlerinin yetiştiricilik, genetik, bakım-besleme ve ekolojik faktörlerle ilişkisine dikkat çekerek veteriner hekimlerin ve yetiştiricilerin bu konuda uygulayabileceği koruyucu önlemlere vurguda bulundu. 
Kendisi aynı zamanda Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden mezun olan, Lenkeran Devlet Üniversitesi Tedrisin Teşkili ve İnnovasyonlardan sorumlu Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Elvin Eliyev, Agrar ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Balayar Şahbazov, Doç. Dr. Rehim Bilalov konu ile ilgili düşüncelerini dile getirdiler. 
Ders, Prof. Dr. İsa Özaydın’ın sorulan soruları cevaplandırmasını takiben karşılıklı iyi niyet temennileri ile sona erdi. 
Dersin ardından Lenkeran Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Şubesinin Müdürü, Doç. Dr. Zaur Memmedov KAÜ Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Kılıç arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde etkinlikten duyulan karşılıklı memnuniyet dile getirildi. 
Görüşmenin sonunda Doç. Dr. Zaur Memmedov, Lenkeran Devlet Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Natig İbrahimov adına üniversitelerine gösterdikleri yakın ilgiden ve bilimsel işbirliği çerçevesinde her türlü desteği vermelerinden ötürü Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu’ya minnetlerini dile getirdiklerini ifade etti.