KAÜde Akademik Yıl Başladı

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) 2011-2012 Akademik yılı açılışı törenle yapıldı.

Tören Prof. Dr. Necdet Leloğlu konferans salonunda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan KAÜ Eğitim Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Mustafa Yalur, “Kafkas Üniversitesi olarak, kuruluştan itibaren geçen sürede büyük bir gelişme kaydetmenin,bulunduğumuz kent de ve hatta bölgede özellikle bilimsel, sosyal, kültürel konularda öne çıkmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Üniversitemizin önderlik ettiği araştırma, geliştirme bilimsel ve kültürel faaliyetlerinin yanı sıra her geçen gün kampusundaki gelişmelerde kendini göstermektedir bu gelişimin en büyük göstergesi kısa aralıklarla ama hızla yükselen binalarıyla akademik birimler, sosyal sportif tesisler ve laboratuarlardır” dedi.

Rektör Prof. Dr. Sami Özcan da, dünyadaki amansız ekonomik yarışta başarılı olmak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve refah toplumunu gerçekleştirmek için olmazsa olmaz şartların başında çağdaş üniversitelerin ve yetişmiş insan gücünün geldiğini belirterek, ‘’Yetişmiş insan gücünün toplumların kalkınmasında ve refah içerisinde yaşamasında çok büyük bir etken olduğu bilinen bir gerçektir. Bu gücü sağlayan en önemli kaynak ise üniversitelerdir. Üniversite, bilimsel özerkliğe sahip, Çağdaş eğitim öğretim esaslarına dayalı bir düzen içinde, milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştiren ve bünyesinde bu amaçla, fakülteler, yüksekokullar, meslek yüksekokulları, uygulama araştırma merkezleri gibi birimleri bulunan kamu tüzel kişilikleridir. Üniversitemiz de bu tanım çerçevesinde ülkemizin kalkınması için gerekli olan insan kaynağını yetiştirmek, bilimsel araştırmalar yapmak, ülkenin bilim ve teknoloji alanında gelişmesine katkı sağlamak ve nihayet toplumla bütünleşerek ürettiği bilgileri paylaşma hedefi ile bilimi ve araştırmayı önceleyen, öğrenci odaklı, performans ve liyakat ilkesi ile yönetilen ve topluma karşı sorumluluklarını bilincinde bir üniversitedir’’ diye konuştu.

KAÜ’nün 19 yıllık genç bir üniversite olduğunu ifade eden Özcan, şunları kaydetti: ‘’Bu süre içerisinde bünyemizden 3 yeni üniversite ayrılmasına rağmen üniversitemizde 7 fakülte, 1 devlet konservatuvarı, 3 Yüksekokul, 5 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü ve 11 uygulama araştırma merkezi bulunmaktadır. Ayrıca İlahiyat Fakültemizin açılışıyla ilgili karar bakanlar kurulunda imza aşamasındadır. Üniversitemize bağlı birimlerimizde; 3 bin 993 Ön lisans,  8 bin 157 Lisans ve 640 Lisansüstü olmak üzere toplam 12 bin 790 öğrencimiz eğitim öğretim görmektedir. Bu öğrencilerimizin 2140’ ı Sarıkamış ve Kağızman ilçelerindeki birimlerimizde,   10 bin 650’si ise Kars Merkezindeki birimlerimizde öğrenimlerini sürdürmektedir.’’

Rektör, Özcan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu gün itibariyle Üniversitemiz bünyesinde 49 Profesör, 39 Doçent, 118 Yardımcı Doçent, 82 Öğretim Görevlisi, 47 Okutman, 183 Araştırma Görevlisi, ve 15 Uzman olmak üzere toplam 534 Öğretim elamanı, çeşitli kadro ve unvanlarda  433 idari personel ve hizmet satın alınmak suretiyle de çalışan  65 Özel Güvenlik personeli ve 120 temizlik elemanı olmak üzere toplam 618  idari personelimiz bulunmaktadır.  Birinci sınıf üniversite olmanın koşullarından biri, üniversitenin uluslararası kimliğe ve tanınırlığa kavuşmasıdır. Geride bıraktığımız eğitim öğretim yılında üniversitemizin ev sahipliğinde eğitim öğretim ve akademik çalışmaların tamamlayıcı unsurları olan  ulusal ve uluslararası nitelikte bir çok kongre, konferans, toplantı, panel, sempozyum ve spor karşılaşmaları düzenlenmiş, Bu vesileyle yurtiçi ve yurt  dışından birçok öğrenci ve bilim adamı  üniversitemize gelmiştir. Öğrenci ve öğretim elemanlarımızın Erasmus, Farabi, Davinci gibi ulusal ve uluslar arası değişim programlarından yararlanmaları sağlanmıştır. Ayrıca;  12 Öğretim elemanımız Yükseköğretim kurumunca sağlanan desteklerden yararlanarak başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde bulunan üniversitelerde çalışmalara katılmıştır.  Öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımızın bu programlardan daha fazla yararlanmaları için çalışmalarımız sürdürülmektedir. Ayrıca Üniversitemiz 2010 yılında Türkiye’deki 131 Üniversite arasında tam makaleler dikkate alınarak yapılan sıralamaya göre 58. sıradadır.  Elbette bu yeterli değildir hedef Dünya’daki ilk 500 üniversite arasına girmek, girebilmektir.  Bazı faaliyetlerin daha geniş kapsamlı ve katılımcı ile yürütülmesi, daha fazla bilimsel yayınların yapılması için  yeni hizmet birimlerine  ihtiyaç duyulmaktadır. Önceliklerimiz tespit edilmiş ve gelecek yıllarda uygulanmak üzere projelendirilmektedir.  2011 yılında tamamlanan ve devam etmekte olan işlerimizin son durumları ise şu şekildedir.

-Tıp Fakültesi Morfoloji Binası inşaatının  : yapımına devam edilmektedir. Mevcut ödeneklerine ilaveten inşaatın 2011 yılı sonuna kadar  bitirilmesi için gerekli olan 1.500.000 TL  ek ödenek alınmıştır. Yıl sonun kadar inşaatı tamamlanacaktır.

- Kampüs Altyapısı projesinin : 2011 yılı ödeneği ile tıp fakültesi sağlık araştırma ve uygulama hastanesinin yol bağlantıları, veteriner fakültesi ile lojmanları biri birine bağlayan yollar yapılmış, Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve uygulama Merkezine ısı verilmesi için  2 numaralı merkeze ilave kazanlar eklenmiştir. İnşaatı tamamlanan diğer binaların hizmete açılması ve hizmette bir aksaklık yaşanmaması için öncelikle altyapının tamamlanması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle 2011 yılı ödeneğini dışında 2.500.000 TL daha  ek ödenek alınmıştır. Ayrıca 2012 yılı için 6.300.000 Tl ödenek verilmiştir.

-Fen – Edebiyat Fakültesi 2. Blok:  İnşaatı tamamlanmıştır.Çevre düzenlemesi yapıldıktan  sonra bina kısa sürede  hizmete açılacaktır.

- 32 daireli Lojman inşaatı ,tamamlanmak üzeredir,  yıl sonuna kadar çevre düzenlemeleri ve ısı kanalları yapılacak ve hizmete alınacaktır. Ancak Üniversitemizin  İdari ve Akademik personel sayısı her geçen gün artmakta. İlimizde yaşanan konut sıkıntısı nedeniyle yeni lojmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle 2012 yılında 32 veya 40 dairelik yeni  lojman yapımına başlanması  için  sunulan teklifimiz ön görüşmelerde kabul edilmiş ve 2012 yılı için 1.500.000 Tl ödenek verilmiştir.

-Açık ve Kapalı Spor Alanları (Stadyum İnşaatı): Gençlerimizin boş zamanlarını değerlendirmesi için mevcut açık ve kapalı spor sahalarına ilaveten yapılan stadyumun inşaatının 2012 yılında bitirilmesi hedeflenmektedir.2012 yılı için 3.200.000 TL ödenek verilmiştir.

-Çeşitli Ünitelerin Etüd ve Projesi:   2011 Yılı ödeneği ile iktisadi ve idari bilimler Fakültesi  projesi ihale edilerek yaptırılmıştır.

- Muhtelif İşler : Bu projede bulunan ödenek ile  yıl  içerisinde  Üniversitemize  bağlı birimlerin Bakım ve Onarımı, Makine Teçhizat Alımı, Yayın Alımı, Bilgi Teknolojisi ve Taşıt alımı ile   diğer ihtiyaçları karşılanacaktır. 2012 yılı için 3.000.000 Tl ödenek verilmiştir.

-Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi İnşaatı; tamamlanmış ve binanın  geçici kabulü yapılmıştır.Mevcut malzemeleri ile yeni alınan malzemelerinin taşınma ve yerleştirme işlemelerinin tamamlanmasından sonra hizmete açılacak olan Tıp Fakültesi 200 Yataklı Araştırma ve Uygulama Hastanesinin,  Makine -Teçhizat  alımı tertibinde  2011 yılında     18.000.000,00  TL ödenek bulunmaktadır. Ayrıca 3.000.000 Tl ek ödenek alınmıştır. Toplam 21.000.000 TL ödenek ile hastanenin öncelikli sağlık malzemeleri ihaleyle alınmıştır. Yeni açılan ve Bölge hastanesi konumunda olması nedeniyle Kars, Ardahan, Iğdır ve  Ağrı illeri ile komşu ülke insanlarına da  sağlık hizmeti verecek Araştırma Uygulama Hastanesinin eksik malzemelerinin tamamlanması hem ilimiz, hem çevre iller, hem de Gürcistan, Azerbaycan (Nahcıvan) gibi komşu ülkelere yeterli ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunulması  için  büyük bir önem arz etmektedir. Mevcutların dışında ihtiyaç duyulan Makine-Teçhizatın ve diğer malzemelerin alımı için  2012 yılında kullanılmak üzere  10.000.000 TL  ödenek daha alınmıştır. Üniversitemizin gelecek yıllardaki ihtiyaçları göz önüne alınarak yeni projelerde  üretilmektedir.Eğitim sektörü için hazırlanan ve teklif edilen, Eğitim Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin hizmet binalarının yapılmasına ilişkin projemiz kabul edilmiş ve inşaatın başlaması için 2012 yılında 7.000.000. Tl ödenek verilmiştir. Ayrıca bir diğer önemli proje olan  merkezi laboratuar yapımı için 2.908.000. Tl ödenek verilmiştir. Üniversitemizin ihtiyaçları doğrultusunda yeni projelerin hazırlanmasına devam edilmektedir. Gerek 2012 yılı ödeneklerimiz gerekse ek ödenek alınmasında desteklerini esirgemeyen sayın millet vekillerimize ve bakanlık yetkililerine bir kez de  daha huzurlarınızda teşekkür ederim.

Üniversitemizin merkez  kampüsü yaklaşık olarak 5000 dönümlük bir arazi üzerine kuruludur. Kampüs bölgesinde uzmanlarca 146 kuş türünün yaşadığı tespit edilmiştir. Bu doğal alanın korunması ve geliştirilmesi için birçok kurumla görüşülmüştür. Kampus alanı içerisinde bir eko park oluşturma çalışmalarımız sürdürülmektedir.

İzninizle  birazda üniversitemizin  karşılaştığı sorunlara değinmek isterim; Sizlere arz ettiğim  gelişmelerin yanı sıra bir çok sorunumuzda bulunmaktadır. Bunlar hemen, hemen bütün üniversitelerde karşılaşılan  sorunlardır. İlimiz ve çevresel faktörler dikkate alındığında bizi daha çok etkilemektedir öğrencilerimizin barınma sorunları bulunmaktadır. İlimizde Başbakanlık Kredi ve Yurtlar kurumuna bağlı yaklaşık 1700 kapasiteli bir yurt Üniversitemize bağlı olarak  Sarıkamış’ta 160 kişilik kız yurdumuz ve merkez kampus içinde Kars, Ardahan, Iğdır Kalkınma Vakfı aracılığıyla  Hayır Sever Vasviye ERİŞ tarafından yaptırılan 200 yataklı özel kız öğrenci yurdumuz bulunmaktadır. Öğrencilerimizin barınma sorununun çözümü için bir çok resmi ve özel kurumla çalışmalar sürdürülmektedir. Bunun için Başbakanlık Kredi ve Yurtlar Kurumuna kampus alanı içinde arsa tahsis edilmiş ve 250 bayan, 250 Erkek öğrenci yurdunun yapımına başlanmıştır önümüzdeki yıl yurtlar faaliyete geçecektir. Ancak buda yetersizdir gelecek yıllarda ek yurtlara ihtiyaç olacağı bir gerçektir.  Kağızman ve Sarıkamış’ ta bulunan birimlerimizdeki öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü  için ise  Başbakanlık Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yapılmış ve önümüzdeki yılda yurt yapımı için söz alınmıştır. Bir diğer sorun ise ulaşımda yaşanmaktadır. Bu sene Kars Merkez yerleşkesinde yaklaşık olarak  10650 öğrenci öğrenim görecektir. Şehir Merkezinden birimlerimize veya yurtlara yapılan ulaşımda hizmetin kalitesinin düşük ve zayıf olduğu öğrencilerimizin  zaman, zaman olumsuz tutum ve davranışlarla karşılaştıkları konusunda her geçen gün artan oranda şikayet alınmaktadır. Bu sorununun en kısa sürede çözümleneceğini Umut ediyorum.

Üzerine titrediğiniz ve yaşamınızın en değerli varlıklarından biri  olan çocuklarınız binlerce öğrenciyi geride bırakarak üniversiteli oldular hem onları hem sizleri kutluyorum.  Onlarla gurur duyun ancak şunu unutmayın ki bu başarıları  hem kendi sorumluluklarını  hem de sizlerin sorumluluklarını bir kat daha arttırmıştır. Çocuklarınızı öğrenimleri boyunca yalnız bırakmayın ve onları yakından takip edin, bizlerle, öğrenci danışmanlarıyla irtibat halinde olun onların sorumluluk sahibi, devletini ve milletini seven bireyler olarak yetişmesi için ilginizi esirgemeyin.

Üniversitemizin gelişmesinde şimdiye kadar göstermiş olduğunuz katkılara,  üniversitemizin huzur ve güveni için sağladığınız desteklere teşekkür ediyorum, bu katkıların ve desteklerin artarak devam edeceğinden kuşkum yoktur. Bizler Yönetim olarak birimlerimizin ihtiyaçlarını  ve önceliklerini  dikkate alarak kadro ve kaynak aktarımı yapmaktayız, bu tür ihtiyaçları bulunan birimlerimiz desteklenmeye devam edilecek, eğitim öğretim ve çalışma standartları artırılacak. Ayrıca hazırlanacak araştırma projeleri bu yılda imkanlar ölçüsünde en üst seviyede desteklenecektir. Yükseköğretim kurumlarının uluslar arası düzeyde ve nitelikte varlıklarını sürdürmeleri ve Dünya üniversiteleri arasında yer alabilmeleri çok önemlidir. Bu sürece katkı sağlayacak bütün çalışanlarımız desteklenecek,  yurt dışına çalışma yapmak ve tecrübelerini artırmak üzere gidecek öğretim elemanlarımıza mevcut imkanlar ölçüsünde her türlü kolaylık sağlanacaktır.

Kafkas üniversitesinde çok iyi bir eğitim  alarak mezun olmanız, ülkemizin sorunlarına çözüm arayan ve üreten bireyler olarak yetişmeniz ve mezun olduktan sonra aranan meslek mensubu olmanız en büyük dileğimizdir. Hepimizin çeşitli sorunları vardır ancak kişisel sorunlarımız başarılarımızın önünde engel olmamalıdır.Unutmayınız ki ülkemiz sizlerden çok şeyler bekliyor. Önünüzdeki süreci iyi değerlendirin hedefinizi büyük tutun, şimdiden geleceğinizi planlayın, Büyüklerinizin ve bizlerin yapamadıklarını siz yapın siz başarın. Alacağınız eğitimle gücümüz geleceğimiz siz olun bizler sizlere çok güveniyoruz. 

Sözlerime son verirken üniversitemizin gelişimine katkıda bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerine, maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen hayır severlere, paydaşlarımıza, özveriyle görev yapan akademik ve idari personelimize ve bugün teşrifleriyle bizleri onurlandıran sayın millet vekillerimize şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum ve 2011-2012 Eğitim öğretim yılının her açıdan hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Açılış törenine katılan AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç da, Kafkas Üniversitesinin gelişmekte olduğunu, belirterek özetle şunları anlattı: “Ben yeni açılışın ülkemize şehrimize öğrenci ailelerimize hayırlar getirmesini diliyorum.Çok mutlu olmamız gereken bir gün ama, ülkemiz sıkıntılı günlerden geçiyor. Bugün öğrenmiş olduğum Kuranı Kerimden bir sözü burada tam da anlamı gelmişken, yeri gelmişken söylemek istiyorum. Diyor ki: “kardeş aynı dili konuşmakla olmaz, kardeş olmak aynı inancı paylaşmakla olur.” Ülkemizin kardeşliğine kasteden, çocuklarımızın şehit olmasına sebep olan herkesin buna kalbi ile fikri ile destek olanlarında hepsini lanetle kınadığımı bilmenizi isterim. Allah Ülkemize bu sıkıntıları ve acıları bir daha yaşatmasın ve ulusumuzun, milletimizin başı sağ olsun. Allah yaralılarımıza acil şifalar versin diyoruz” dedi.

Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Üniversiteler çok önemli. Bunu izah etmeye gerek yok. Kafkas Üniversitesi Kars için çok çok önemli. Şimdi sayıları görünce hakikaten bizimle birlikte açılmış olan Üniversitelere göre aslında sayımızın fiziki büyüklüğümüzün biraz geride kaldığını hep söyleriz, ama Kafkas Üniversitesi en büyük kurumdur. Böyle olmaya da devam edecektir. Kafkas Üniversitesi kendi içerisinden 3 tane Üniversite çıkardı. Buna rağmen 13 bin civarında öğrencisi var. İnşallah bunu tez zaman da Üniversitemizin, şehrimizin bizlerinde desteği ile daha yüksek sayılara ancak kaliteli, alanlarda uygun fiziki mekanlarda iyi eğitim öğretim, kadrosu eğiticiliği altında ulaştırma hedefimiz olmalı. İnşallah bu manada da her kesin gereken katkıyı vermiş olduğunu görmekten de mutlu olduğumu söylemek isterim”

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da konuşmasında şunları söyledi: “Biliyoruz ki geleceğimiz öğrencilerimizin omuzun da, geleceğimiz onlara emanet. Ulu Önder Atatürk şöyle söylemişti: yüz yılda geçse biliyoruz bu çok önemli ifadeler, bu günde geçerli yarın da geçerli olacak. Öğrenci arkadaşlarıma iki şey söylemek istiyorum. Öğretim üyeleri benim de hocalarım, bende sizin gibi, hepimiz sizin gibiydik. Birincisi kendinize güvenin. Türkiye’de dünyada en üst noktalara gelen insanlar düşünün hiç biri başlangıçta o noktada değildi. Hepsi sizin olduğunuz sıralardaydı. Lütfen bu konuda kendinize güvenin çalışırsam yapamayacağım hiç bir şey yoktur kendi kendinize değin. Lütfen bugünün işini yarına bırakmayın. Bunu yaparsanız inanın ki gelecekte Kafkas Üniversitesinden çıkan siz gençler sadece Türkiye değil çünkü küresel ekonominin gereği olan globalleşme dünyada söz sahibi olmanızı getirecek.”

Vali Ahmet Kara da, yaptığı konuşmasında Üniversitelerin önemine değinerek şunları anlattı: “Bu akademik yılın açılışı hepinize hepimize ve ülkemize, bütün insanlığa hayırlı olsun. Üniversiteler geleceği inşa eden kurumlardır. O nedenle bunu hepimiz, bu gerçeği gördüğümüz için Üniversitelerin öneminden bahsedecek değilim. Ama Türkiye’nin diğer bir bölgesindeki Üniversite ile Kafkas Üniversitesini kıyasladığımız da bölgemizde üniversite diğer bölgelerden daha önemli hale geliyor. Zira bölgemizin malumunuz olduğunuz üzere eğitim seviyesi düşük. Özellikle kalifiye eleman bulmada imkanlarımız oldukça kısıtlı, oldukça kalifiye elemanı ve teknik eleman sıkıntımız var. Onun için biz bu Üniversitelerin çok daha önemli olduğunu bunun için de çok daha sorumluluk gerektiğinin bilincindeyiz. Ama şunu ifade ediyorum ki bu sorumluluğun idrakinde olan Üniversiteyi her an bir adım daha ileriye götürmek için elinden gelen gayreti sarf eden ve akıtılan alın terinin ve tüketilen bir anlık nefesin ülke için nelere mal olacağını, ülkeyi nerelere götüreceğinin ve hem kendimize birikim ve teknik olarak hem de ülkemize neler katabileceğimizin bilincinde olan bir Üniversite Rektörümüz, hakim kadrosu öğretim üyelerimiz var. Bundan dolayı başta sayın Rektörümüz ve bundan sonrada bütün öğretim arkadaşlarımızın ve öğretim görevlilerinin hepsini tebrik ediyorum, kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum.”

Kafkas Üniversitesi 2011-2012 Akademik yılı açılış törenine Kars Valisi Ahmet Kara, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Adalet Komisyon Başkanı Tamer Keskin, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kars İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Azerbaycan Kars Başkonsolos Yardımcısı Asiman Aliyev, AK Parti İl Başkanı Ensar Erdoğdu, Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, Öğretim üyeleri, Daire Müdürleri ve öğrenciler katıldı.