Kafkas Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Dalı doktorlarından Yardımcı Doç. Dr. Tülay Diken Allahverdi, safra kesinde taş bulunan hastaların mutlak suretle ameliyet olmaları gerektiğini söyledi.
KAÜ Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Yardımcı Doç. Dr. Allahverdi; “Kars’ta bir sempozyum düzenledik. Bu sempozyum laparoskopik sempozyumu, bu sempozyum için İstanbul’dan Laparoskopik Cerrahi Derneğini çağırdık. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki hocalarımız geldiler. Ameliyatı yapmak için aynı zamanda Azerbaycan ve Gürcistan’dan da öğretim üyelerimizi davet ettik ve bu bölgedeki cerrahlarımız da katıldılar” dedi.
TOPLUMUMUZUN YÜZDE 15’İNDE SAFRA KESESİ TAŞI GÖRÜLÜYOR
KAÜ Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Doktoru Yardımcı Doç. Dr. Tülay Diken Allahverdi, teknolojinin çok ilerlediğini ve safra kesesi ameliyatlarının tek delikten yapıldığını ifade etti.
Tülay Diken Allahverdi; “Safra kesesi taşları toplumumuzda yüzde 15 oranında görülüyor. Sık görülen bir olay. İnsanda safra taşı oldumu ameliyat olması gerekiyor. Ve çok çeşitli ameliyat teknikleri var. Önceden biz laparoskopi cerrahiyi dört delikten yapıyorduk, ama artık teknoloji çok ilerledi. Sadece göbek deliğinden üç tane tirokar sokarak bu ameliyatı gerçekleştirebiliyoruz. Burada da bizim amacımız tek delikten laparaskopi cerrahi ameliyatlarını, buradaki cerrah arkadaşlarımıza ve yurt dışından gelen cerrah arkadaşlarımıza göstermekteydi. Bunun için laparoskopi cerrahi ilgili genel bilgiler verildi. Teorik bilgiler anlatıldı. Ve sonucunda da ameliyatlar yapılıyor” diye konuştu.
SAFRA KESESİ TAŞI İLAÇLA ERİTİLMEZ
Genel Cerrahi doktoru Yardımcı Doç. Dr. Tülay Diken Allahverdi, safra kesesi taşının ilaçlarla düşmediğine dikkat çekti.
Allahverdi; “Safra taşı bulunan kişilere önereceğimiz şey şudur, eğer safra kesesinde taş var ise mutlaka genel cerraha başvurup ameliyat edilmesi lazım çünkü safra kesesindeki taşlar böbrek taşı gibi düşürülemiyor. Ya da ilaçlarla eritilemiyor. Bazen hastalar bize geliyorlar safra kesindeki taşın ilaçla eriyebiliyormuş gibi yanlış bilgiler veriliyor hastaya, hayır bunlar geçici safra stazını önlemek için verilen ilaçlardır. Safra kesesi taşları varsa mutlaka ameliyat edilmesi gerekiyor. Ameliyat edilmesi gereken hastanın da geç kalmaması gerekiyor. Safra kesi taşı tanısı konulduğu anda ameliyat olmaları gerekiyor. Eğer o anda ameliyat olurlarsa işte görüldüğü gibi tek göbek deliğinden girilerek bir ameliyat çok rahatlıkla yapılabilir. Bu hastalara hem de kompilasyon dediğimiz kötü sonuçların olması da engellenmiş olur. Ama hasta geciktiği zaman 4 delikten de lakoroskopik ameliyatlar yapabiliyoruz ama bu sefer hem biz zorlanıyoruz cerrah olarak, hem de hastalarda oluşabilecek olumsuz sonuçlar daha fazla oluyor. O yüzden benim kişilere, hastalara önerim safra kesesi taşını buldukları anda bulunduğu anda mutlaka doktora başvurup ameliyat olmalarıdır” şeklinde konuştu