Kafkas Üniversitesi, bölge üniversitesi olma misyonu doğrultusunda arkeolojik araştırmalara verdiği desteği sürdürüyor. Bu misyon doğrultusunda Kars dışında Iğdır ve Ağrı illerinde de arkeolojik çalışmalar devam etmektedir.
Yrd.Doç.Dr. Akın Bingöl başkanlığındaki bir ekip tarafından dört yıldan beridir sürdürülen Kars-Iğdır yüzey araştırmalarına ek olarak bu yıl Kafkas Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ayhan Yardimciel başkanlığında ise Iğdır ve Ağrı illerinde Orta Tunç Çağı üzerine yeni bir arkeolojik araştırmaya başlanmıştır.
Konuyla ilgili bilgi veren öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Ayhan Yardimciel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve Kafkas Üniversitesi’nin desteği ile 2016 yılından itibaren merkezi Orta Aras Havzası olan ve Kars Iğdır Ağrı ve Nahçıvan’ı kapsayan Aras Boyalıları Kültürü üzerine arkeolojik yüzey araştırmasının yapılacağını söyledi.
Aras Boyalıları Kültürü’nün M.Ö. 2000 yıllarında yani Orta Tunç Çağı’nda kabaca Kura ile Aras nehirleri arasına yayılmış bir kültür olduğunu belirten yardimciel, çevre ülke bilim insanlarının da bu kültüre sahip çıktığının altını çizerek, kültürün asıl merkezinin kars-ığdır ve nahçıvan olduğunu ve yaptıkları bu yeni araştırma ile bu durumun bir kez daha tescilleyeceklerini belirtti.
Bu bağlamda sürdürülecek zorlu çalışmalar için Kafkas Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği desteğin altını çizen öğretim üyesi Ayhan Yardimciel, Kafkas Üniversitesi’nin Kars ili dışında ki arkeolojik çalışmalar da desteklenmesinin oldukça önemli olduğunu belirtti.
Kafkas Üniversitesi’nin öncülüğündeki bu projeye İstanbul Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi gibi farklı üniversitelerden de bilim insanları katılmaktadır.