KAÜnün yatırımları ve sıkıntılar

Kars Kafkas Üniversitesi’nin (KAÜ), tamamlanan ve devam eden projeleri ile çözümlenmesi istenen sorun ve darboğazlar, sorun ve darboğaz nedenleri ve çözümlenmesi istenen sorun ve darboğazları...

-200 YATAKLI TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ’NİN EKİM AYI SONUNDA HİZMETE GİRMESİ BEKLENİYOR

-KARS’TA İNŞAAT MEVSİMİNİN KISA OLMASINA RAĞMEN ÖDENEKLERİN 12 AYA YAYILARAK VERİLMESİ PROBLEM YARATMAKTA

-EK ÖDENEKLERİN NE ZAMAN VERİLECEĞİ NOKTASINDA BELİRSİZLİKLER OLMAKTA VE VERİLMESİ BAZEN YILIN SON GÜNLERİNE DENK GELDİĞİNDE HARCAMADA SIKINTILAR OLUŞMAKTA

-Akademik ve idari personelin barınması için yeterli sayıda lojman bulunmamakta

YAPILAN ÇALIŞMALAR:

TAMAMLANAN PROJE:

a) 200 Yataklı Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İnşaatı, 2011 Temmuz ayı itibariyle yol, çevre düzenleme ve peyzaj uygulamaları ile birlikte tamamlanarak geçici kabulü yapıldı. Tıbbi teçhizat ve mefruşata yönelik eksikliklerin tamamlanması için çalışmalar devam ederken, Ekim sonu itibarı ile açılış yapılması planlanıyor.

DEVAM EDEN PROJELER:

a) Çeşitli Ünitelerin Etüt Projesi; Üniversite Bülbül Mahallesi Kampusu içerisinde yapılması düşünülen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uygulama Projeleri Danışmanlık Hizmet Alımı İşi ihalesi yapıldı. Projelerin yapım çalışmaları ise devam ediyor.

b) 32 daireli 16450m2 DAP Lojman İnşaatı; 2011 yılında verilen ödenekle inşaata devam edilirken, yılsonu itibarıyla bitirilerek hizmete sunulması bekleniyor.

c) 31724 m2 DAP Fen-Edebiyat Fakültesi İkmal İnşaatı; 2011 yılında verilen ödenekle inşaata devam ediliyor ve yaklaşık 5 bin 600 öğrenci kapasiteli bina yıl içerisinde bitirilerek hizmete sunulacak.

d) Kampus Altyapısı 2. Kısım İnşaatı; 2011 yılı ödenekleri çerçevesinde planlanan işlerin yapımına da devam ediliyor.

e) 15 bin m2 Derslik ve Merkezi Birimler (Tıp Fakültesi Morfoloji Binası inşaatı); 2011 yılında verilen ödenekle inşaatın yapımına devam ediliyor. Sözleşme gereği yıl içerisinde tamamlanması gerekirken, mevcut ödenek yetersiz kaldığından kalkınma Bakanlığından ek ödenek talebinde bulunuldu. Talep Bakanlıkça uygun görüldü. Ödeneğin sağlanması ile birlikte yılsonu itibarıyla inşaatın tamamlanarak hizmete sunulması planlanmakta.

f) Muhtelif İşler (DAP) (Rektörlük);  2011 yılında verilen ödenekle Üniversite birimlerinin makine teçhizat, yayın, bilgisayar ve yazılım ihtiyaçları, üniversitenin merkezi atölyelerine malzeme alımı, fakülte ve yüksekokulların büyük onarımlarının yapılması planlandı. Bu kapsamda malzeme alımı ve büyük onarım ihaleleri yapıldı ve işlerin büyük bir bölümü tamamlandı.

g) Muhtelif İşler DAP (Tıp Fakültesi); 2011 yılında verilen ödenekle Üniversitenin Araştırma ve Uygulama Hastanesinde ihtiyaç duyulan tıbbi donanım ihtiyaçlarının alımı için ihale yapıldı ve yaklaşık 11 milyon 273 bin TL’lik kısmı sözleşmeye bağlandı. Diğer alımlar içinse ihale süreçleri devam ediyor.

h) Açık ve Kapalı Spor Tesisleri (DAP) (Stadyum inşaatı): vrilen ödenek doğrultusunda inşaatın yapımına devam ediliyor. Kalkınma Bakanlığından yıl içersinde bitirilebilmesi için ek ödenek talebinde bulunuldu ancak bugüne kadar bir sonuç alınamadı. 2012 yılında bitecek şekilde 2012 mali yılı yatırım programında ödenek teklif edildi. Teklif edilen ödeneğin sağlanması halinde 2012 yılında tamamlanacak.

PROJELER;

Toplam proje sayısı 8, eğitim sektörü 6, sağlık sektörü 1, spor sektörü 1

Toplam proje tutarı 178 milyon 91 bin TL

Önceki yıllar harcaması 128 milyon 125 bin TL

2011 yılı ödeneği 39 milyon TL

2011 yılı sonuna kadar yapılan harcama 14 milyon 794 bin TL

Biten proje sayısı 1, devam eden proje sayısı ise 8

ÇÖZÜMLENMESİ İSTENEN SORUN VE DARBOĞAZLAR:

Ödeneklerin yetersiz oluşu ve uzun yıllara yayılması, Ödeneklerin aynı yıl içinde tüm yıla yayılarak verilmesi,  Ek ödenek taleplerinin ne zaman verileceğinin belli olmaması ve/veya yılın son günlerinde verilmesi,

SORUN VE DARBOĞAZ NEDENLERİ:

Bütçe yılı içinde verilen toplam ödenekler aylıklı finansman programı çerçevesinde yıl içinde 12 aya yayılarak ödenmekte. Kars’ta inşaat mevsiminin kısa olmasına rağmen ödeneklerin 12 aya yayılarak verilmesi problem yaratmakta. Ek ödeneklerin ne zaman verileceği noktasında belirsizlikler olmakta ve verilmesi bazen yılın son günlerine denk geldiğinde harcamada sıkıntılar oluşmakta.

ALINMASI İSTENEN ÖNLEMLER:

Gelişmekte öncelikli illerdeki projelere verilen ödeneklerin artırılarak, ödeneklerin uzun yılara yayılmadan, daha kısa bir zamanda verilmesi, yıl ödeneğinin 12 aya yayılarak verilmesi yerine, Kars’ın iklim koşulları ve inşaat sezonuna uygun planlama yapılarak, son üç aylık ödenek dilimlerinin ikinci üç aylık dönemde verilmesi gerekmekte.

Kampus altyapısı inşasına yönelik verilen ödenekler yetersiz olduğundan; bina inşaatları tamamlansa bile altyapı hizmetleri zamanında tamamlanamamakta, kısım kısım ve bir defada yapılamayan imalatlar arsında uyumsuzluklar görülmekte ve büyük sıkıntılar yaşanmakta. Hizmette aksaklıklar yaşanmaması için altyapı inşaatına yeterli ödeneğin verilmesi gerekmekte.

Kısa bir süre sonra yeni hizmet binasına taşınacak olan Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin tıbbi cihaz eksikliklerinin bir kısmı mevcut ödenek doğrultusunda temin ediliyor. Bölge halkına daha iyi hizmet verebilmek için ihtiyaç duyulan eksik donanımların ve tıbbi personelin de hızla karşılanması gerekmekte.

Tıp Fakültesi Morfoloji binasının yakın zamanda bitirilerek hizmete sokulmasıyla birlikte, geçici olarak Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim-öğretimini sürdürmekte olan öğrencilerin kampusa alınabilmesi için akademik personel ihtiyacının da acilen karşılanması büyük önem arz etmekte.

Akademik ve idari personelin barınması için yeterli sayıda lojman bulunmamakta. Kars’ta yaşanılan ağır iklim koşulları nedeniyle barınmada güçlük çeken yetişmiş akademik ve idari personelin, daha cazip bölgelere göçünün engellenmesi için acilen lojman yapımına ihtiyaç duyulmakta.

Üniversite birimlerinin büyük bir bölümü, şehrin muhtelif kesimlerinde Hazine tarafından tahsis edilen eski binalarda hizmet vermekte. Birimlerin dağınık, personel sayısının yetersiz ve binaların eski olması hizmet maliyetlerini artırmakta. Eğitim ve öğretim kalitesini düşürmekte. Aynı zamanda ana yerleşkenin gelişimini de olumsuz etkilemekte. Kısa sürede kampusun gelişmesi, eğitim-öğretim kalitesinin artırılarak, öğrenci sayısını hedeflenen düzeye çıkarıp, bölge üniversitesi olabilmesi için devam eden projelerin biran önce bitirilmesi, yeni yatırım projelerinin verilerek başlatılması büyük önem arz etmekte.