Kazlar yılbaşı soflarını süsledi

Kars'ın yöresel lezzetlerinden kaz eti, yılbaşı gecesinde de damak tadına önem verenlerin sofralarında yerini aldı.

Kazevi İşletmecisi Nuran Özyılmaz, yaptığı açıklamada, kaz etinin yılbaşının yaklaşması dolayısıyla daha fazla tercih edilmeye başladığını söyledi.

Kazın rakımı yüksek yerlerde yetiştiği için lezzetli olduğunu ifade eden Özyılmaz, Kars'ın kazı ile meşhur bir kent olduğunu ifade ederek, ''Kars denildiği zaman akla ilk önce kaz gelir. Kaz bölgede Kars'ın yanı sıra Ardahan'da da yetiştiriliyor, kış için önemli bir besin kaynağı oluşturuyor. Yılbaşı gecesinde hindiye alternatif olarak kaz öneriyorum'' dedi.

Hindinin raf ürünü olmaya başladığını ifade eden Özyılmaz, ''Ama kaz eti organikliğini koruyabiliyor. Bunun için kaz etini direkt Kars'tan isteyebilirsiniz'' dedi.

Yılbaşı dolayısıyla özellikle şehir dışına satışlarda artış meydana geldiğini anlatan Özyılmaz, şunları kaydetti:

''Kaz eti yılbaşı gecesinde de sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alacak. Yılbaşı dolayısıyla kaz etine son bir haftadır yoğun bir talep var. İstanbul'a, Ankara'ya, Aydın'a ve daha fazla kente kaz satışı yaptık. Kazlarımızı kargoyla gönderdik. Kars kazının lezzetini herkesin tatmasını istiyorum. Hindiye alternatif olarak kazın tadına bakılmasını isterim. Tanıtımlardan sonra özellikle şehir dışından daha fazla kaz talep edilmeye başlandı. İnşallah bu arz talep dengesiyle kazı çoğaltırız.''

-''Şehir dışındaki turizmcilerden yoğun talep var''-

Yılbaşının yaklaşması dolayısıyla kaz eti talebinin arttığına değinen Özyılmaz, bu sayede kazın kentin ekonomisine de katkı sağladığını söyledi. Özyılmaz, kaz etini daha çok otellerin sipariş verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Bu yıl ineğini satamayan köylü fevkalade kaz sattı. İnşallah kaz, hindi gibi yeni yıl akşamlarını süsleyecek. Kaz özel bir yemektir ve özel günlerde özel misafirler için pişirilir. Onun için yeni yıla hindinin rakibi diyebiliriz. Kaz yılbaşı öncesi iş adamları, sanayi odası başkanları ve yoğun olarak da turizmciler tarafından istendi. Tanıtımları çok iyi yaptık. Kars denildiği zaman akla kaz geliyor. Artan talebi karşılamak için daha fazla kaz yetiştirmeliyiz. Onun için çiftlikler olmalı. Kaz burada bireysel olarak yetiştiriliyor. Biz burada kazı direkt şahsın kümesinden alıyoruz. Her evin 5-10 kazı vardır. Kimin kazı varsa kestikten sonra bize başvurur. Genelde bayan yetiştiricilerimiz var. Onların ev ekonomisine de katkı oluyor.''

Kazın kanatlı ve etinin kırmızıya yakın bir renge sahip olduğunu anlatan Özyılmaz, kazın pişiriliş bakımından hindiden farklı olduğunu söyledi.

Özyılmaz, kaz etinin uzun sürede piştiğini ifade ederek, ''Kaz yayla ve merada beslendiği için eti lifli ve sert olur. Onun için çok uzun süreli pişirmek lazım. Tuzu ve yağı mevcut olduğu için yağı ve tuz konulmamalı. Lezzeti, aroması ve kendisine has kokusu vardır. Hindiden çok farklıdır'' diye konuştu.