Kemoterapi ünitesi 2 yılda 210 hastaya hizmet verdi

Kars Harakani Devlet Hastanesi Hematoloji Uzmanı Uz. Dr. Mehmet Çelik, kemoterapi ünitesinin kurulduğu günden bugüne 210 hastaya 1180 seans kemoterapi uygulandığını söyledi.

Volkan KARABAĞ

1 Mart 2020 tarihinde Kemoterapi Ünitesinin Kars Harakani Devlet Hastanesi’nde kurularak hizmete başladığını anımsatan Hematoloji Uzmanı Uz. Dr. Mehmet Çelik, “Bilindiği üzere Harakani Devlet Hastanemizde Tıbbi Onkoloji Uzmanı bulunmamaktadır. Dolasıyla hastalarımız kanser teşhisi, tedavisi, takibi ve kontrolleri için il dışına, ileri merkezlere başvurmaktadır. Kanser tedavisi için belirli periyodlarda kemoterapi denilen ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçlar kürler halinde ayaktan günübirlik olarak hastane ortamında damar yolundan uygulanmaktadır. Hastanemizde, hastalarımızın il dışına gidiş gelişini azaltmak ve ilaç tedavileri almalarını kolaylaştırmak amacıyla Kemoterapi Ünitesi oluşturulmuştur. 1 Mart 2020 tarihinde hastanemiz 4. katında Kemoterapi Ünitemiz açılmıştır. İlk hastamız 4 Mart 2020 tarihinde kemoterapisini almıştır,  Aralık 2022 tarihine kadar toplam 210 hasta kabulü yapılmış, 1180 seans kemoterapi uygulanmıştır.” dedi.

Kemoterapi işleminin yapılması hakkında da bilgilendirmede bulunan Çelik, “Hematoloji Uzmanı ve İç Hastalıkları Uzmanlarımızın kontrolünde, dış merkezdeki onkoloji hekimi tarafından tedavisi planlanan ilk kürünü almış hastalarımızın, ikinci kür ve sonrasındaki kemoterapi kürleri için hasta kabulü yapılmaktadır. Hasta / hasta yakını planlanan kür tarihinden bir hafta öncesinde birime başvuruda bulunup gerekli koşulları sağlaması halinde tedavileri uygulanmaktadır. Hastalarımız, kürden en az 1 gün önce kan tetkiklerini yaptırdıktan sonra değerlendirilip kür alıp alamayacağı konusunda bilgilendirilmektedir. Tedavisi biten hastalar, tedavi verildiğini belirten formlar ile tekrar onkoloji hekimine yönlendirilmektedir.” ifadesini kullandı.

Çelik açıklamasını şöyle sürdürdü: “Birimimizde toplam 3 hemşire çalışmaktadır. 1 adet onkoloji hemşireliği sertifikamız mevcuttur kalan iki hemşire tüm eğitimleri almıştır. Ayrıca sadece kemoterapi ünitesinde görev yapan eczacımız ve temizlik görevlimiz mevcuttur. Birimimizde 2 hasta odası toplam 8 koltuk, 2 yataklı 1 müşahede odası, 1 müdahale odası, 1 hemşire ve hasta görüşme odası ve 1 kemoterapi ilaç hazırlama odası bulunmaktadır.”