Kentsel Dönüşüm Başladı

Kars Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projesi evlerin yıkımına başlanmasıyla birlikte start aldı.

Atatürk mahallesinde 180 gecekondu hak sahibi kira bedellerinin Belediye ve TOKİ tarafından karşılandığı kiralık evlere yerleştirilmesiyle birlikte başlanan yıkım çalışmalarına ev sahiplerinin kendilerinin de yardım ettiği görüldü. Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un da katıldığı yıkımda her hangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Gazi Kars’ın en eski mahallelerinden olan Atatürk Mahallesi ve Bayrampaşa Mahalleleri Gazi Kars Kalesi ve tabyalar mevkisinin bulunduğu alanda yer alıyor. Kale ve tabyaların turizme kazandırılması yönünde yapılan planlar çerçevesinde bölgenin de gecekondu sisteminden tamamen kurtarılması planlanıyor. Bundan dolayı da Kars Belediyesi 9 mahalleyi içine alacak bir Kentsel Dönüşüm Projesi başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da beğenip tasdik ettiği ve tamamı 9 mahalleyi kapsayan proje ilk olarak Atatürk ve Bayrampaşa mahallelerinde yapılıyor. 24 ayda tamamlanması beklenen 702 konutun ardından takip eder yıllarda da diğer mahallelere girilecek. Konukların yapımı sosyal tesisleri, okul, cami ve havuzlarıyla birlikte tamamlanacak.

NE SÖZ VERMİŞSEK ONLARI YERİNE GETİRİYORUZ

Gazi Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, bugün Atatürk Mahallesi’ne giderek yıkım çalışmalarını yerinde inceledi. Yıkımın 13 Ağustos’ta tamamlanacağı ve ardından da TOKİ’ye teslim edileceği için çalışmaların hızlandırıldığını belirten Başkan Bozkuş, hak sahipleriyle yaptığı sohbette, “Sizlere ne söz vermişsek onları yerine getirmeye çalışıyoruz. Onun için de endişeniz olmasın. Doğru olan şeyler yapılacak.” dedi. 

LİSTEDE İSMİ OLAN HERKES EV SAHİBİ OLACAK

Bir hak sahibi kadının “Bir korku var içimizde. Acaba olur mu olmaz mı? diye bir korku var içimizde. Acaba konutlar bize teslim edilir mi edilmez mi? endişesi var” demesi üzerine, Başkan Bozkuş, “Listede ismi olan herkes ev sahibi olacak. Caddesiyle, sokağıyla, parkıyla, sosyal tesisleriyle güzel bir mahalle olacak ve buradan da şehre en iyi noktadan bakacağız. Allah kısmet ederse bu güzelliği hep birlikte yaşayacağız.” diye konuştu. 

2 BİN 30 KONUTUN YAPILMASINA KARAR VERİLDİ

Bozkuş gazetecilere yaptığı açıklamada ise, şöyle konuştu:

“9 mahallemizin TOKİ vasıtasıyla gecekondu vasfındaki binaların yerine Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında daha sağlıklı, çok katlı konutların yapılması planlanmıştı. TOKİ ile belediyemizin yapmış olduğu protokol gereği birinci kısım olarak Atatürk ve Barampaşa mahallelerinde 2 bin 30 konutun yapılmasına karar verildi. Her türlü çalışma tamamlandı. Jeolojik etüt, imar planları, yapılacak binaların tekrardan fiziki plan projeleri tamamlandıktan sonra hak sahipleriyle, halk sahipliği noktasında senetler imzalandı. Şu anda da tapu devirleri yapılıyor. Bir taraftan da ihaleye çıkartıldı. İhalede de Atatürk ve Bayrampaşa mahallerinin ortak olan kısımlarında 180 gecekondu konutunun yıkılarak yerlerine 702 konut yapılacak. 13 Ağustos’ta ihalemiz var. Gördüğünüz üzere şu anda 180 konutun içleri tamamıyla boşaltılmış, çatıları, duvarları yıkılmış şimdi ise kalan enkaz kısmının yıkılmasına başlandı. Çok kısa süre içerisinde bunları yıkacağız. 13 Ağustos’taki ihaleden sonra hangi firmada bu iş kalmış ise o firma gelecek, kendisine TOKİ tarafından yer teslimi yapılacak. Yer tesliminden sonra da varsa eksiklikler tekrardan giderilecek ve arkasından da temel atma töreni resmi olarak yapılacak.” şeklinde konuştu. Böylelikle de şehirde ilk defa Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilk defa ele alınmış olacak. Yani bir başka noktaya götürülen vatandaşlarımız var ama yerinde çözüm noktası Bayrampaşa ve Atatürk mahallelerinde başlandı. Hayırlı olsun diyoruz.”

180 KİŞİYE KİRALIK EV ZOR BULDUK

Bozkuş, evleri yıkılan 180 hak sahibinin yarısı TOKİ, yarısı da Belediye tarafından karşılanan kiralık evlere yerleştirildiğini vurgulayarak, “Birinci etapta burası ele alındı ki 602 konut yapılsın. Buradan çıkan 180 kişiye kiralık ev zor bulduk. Bu kira bedellerinin bir kısmını TOKİ ödüyor bir kısmını da Belediye olarak biz ödüyoruz. Dolayısıyla 850 hak sahibi var. 850 kişinin bir anda ev araması, kiraya çıkmaları ister istemez hem kira fiyatlarını yükseltecek, hem de ev bulmada sorunların yaşanmasına neden olacak. Ondan sonra da burada 702 konut tamamlanacak ve ardından da işler daha düzenli ilerleyecek. Çünkü diğer işler başlatılırken de burada yapılan 702 konuta yerleştirilecekler. Böylelikle kimsede mağdur olmamış olacak. Arkasından da diğer kısımlara devam edilecek. Diğer kısımların ihalesi de ayrı yapılacak. Önümüzdeki yıl büyük bir olasılıkla onlara da başlanacak. Burası belli bir ivme kazandıktan sonra öbürünün hemen ihalesini yapacağız. Bu 702 konut tamamen hak sahiplerine verilecek. Bu konutlarda 75-85 metrekare olacak. Asıl satılacak olan konutlar ise aşağı kısımlarda yapılacak ve 120-150 metre kare arasında da o daireler olacak.” şeklinde konuştu.

14 AYDA TAMAMLANACAK

Konutların 24 ayda tamamlanacağını da belirten Bozkuş, “Sonuç itibarıyla yapıldı-yapılacak, söküldü-sökülecek diye bir endişe vardı. Görüldüğü gibi nihayetinde kazma vuruldu, ayrıca enkazların kaldırılması için çalışmalar devam ediyor.” dedi. 

Bozkuş daha sonra Özel Kalem Müdürü Orhan Arslan, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mürsel Avanaş’la birlikte bir süre mahalleyi dolaştı ve vatandaşların sorularını cevapladı. Herkesin kafasında ne varsa sorması gerektiğini belirten Başkan Bozkuş, kesinlikle kimsenin mağdur edilmeyeceğin altını çizdi.