Kılıçdaroğlu KuzeyDoğa Derneğinde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu KuzeyDoğa Derneğini ziyaret etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’ndan Ardahan Aktaş Gölü ve Kuzeydoğu Anadolu’daki Doğa Koruma Çalışmalarıyla İlgili Bilgi Aldı.

Şekercioğlu, Kılıçdaroğlu ve Tekin’e “Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı (Serhat İlleri) Memeli Hayvanlar Takvimi”ni Hediye Etti.

KILIÇDAROĞLU, BEŞPARMAKLI ARAP TAVŞANINA HAYRET ETTİ

CHP’nin Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Artvin mitingleri için Kars’a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, serhat illerimiz Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da yerel tabanlı doğa koruma, doğa turizmi, biyolojik araştırma ve ekolojik restorasyon çalışmaları gerçekleştiren KuzeyDoğa Derneği’nin Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile görüştü. Eski Kars Belediye Başkanı ve CHP Milletvekili Adayı Sn. Naif Alibeyoğlu’nun daveti üzerine Büyük Ani Otel’deki kahvaltıya katılan Şekercioğlu, Kılıçdaroğlu’nun konuşma yaptığı ve Gürsel Tekin’in memleketi olan Ardahan’daki Aktaş Gölü’nün etkin korunmasının önemini özellikle vurguladı. Şekercioğlu, KuzeyDoğa Derneği’nin Kars Sarıkamış Ormanı-Allahüekber Dağları Milli Parkı’nda, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Sarıkamış Belediyesi ve Kafkas Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiği büyük memelilerin araştırılması ve insan-yırtıcı memeli (bozayı, kurt ve vaşak) çatışmasını azaltma projesini anlattı. Şekercioğlu bunu takiben Kılıçdaroğlu, Tekin ve Alibeyoğlu’na KuzeyDoğa Derneği’nin Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteğiyle hazırladığı ve bölge halkının Doğu Anadolu’nun zengin memeli türleri hakkında bilgisinin artmasını amaçlayan “Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı Memeli Hayvanlar Takvimi” ni hediye etti. Memelilerin fotoğraflarını inceleyen Kılıçdaroğlu ufak bir kanguruyu andıran ama bir kemirgen olan beşparmaklı araptavşanının (Allactaga elater) fotoğrafına özellikle ilgi gösterdi.

ARDAHAN AKTAŞ GÖLÜ

Gürcistan sınırı tarafından ikiye bölünen Aktaş Gölü’ne sınır bölgesi olmasından dolayı giriş yasak olduğundan, Aktaş Gölü, üzerindeki adalarda halen Türkiye’nin iki pelikan çeşidinin de ürediği tek göl olma özelliğine sahiptir. Pelikanlar yuva yaparken tacize çok hassas olduklarından, Gürcistan sınırın açılmasını takiben göle girişin serbestleşmesi ve bu adalara gidilmesi durumunda, Türkiye’nin tek tepeli pelikan ve ak pelikan üreme kolonisi yok olabilir. Bu pelikanlardan tepeli pelikanın (Pelicanus crispus) soyu dünya çapında tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır ve gölde yaklaşık 40 adet pelikan üremektedir. Diğer pelikan türü olan ak pelikandan (Pelicanus onocrotalus) ise yaklaşık 100 birey gölde üremektedir. Bunu yanında gölde düzinelerce su kuşu türü de bulunuyor. Açılması planlanan Aktaş Sınır Kapısı, Aktaş’ın kıyısından geçen yolun genişletilmesini ve bu çok önemli gölün doğasının zarar görmesini de beraberinde getirecektir. Bu yüzden KuzeyDoğa Derneği, bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını isteyen bir dilekçeyi Karayolları Genel Müdürlüğü’ne verdi ve olumlu yanıt aldı. Sınır kapısının açılmasının ve Aktaş-Ardahan yolunun genişletilmesinin doğaya etkilerinin en aza indirilmesi için KuzeyDoğa Derneği, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Çevre Orman Bakanlığı ile ortak çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

BEŞ PARMAKLI ARAPTAVŞANI

Kuyruk hariç boyu 9-12 cm olan Beş Parmaklı Araptavşanı, boyunun 10 misli yüksekliğe ve 30 misli uzaklığa zıplayabiliyor. Bu, bir insanın 18 metre yüksekliğe (bir apartmanın 8. katı) ve 54 metre uzağa (futbol sahasının yarısı) zıplaması gibidir. Çok hızlı ve çok küçük olmasının yanı sıra geceleri aktif olan Beş Parmaklı Arap Tavşanın görüntülenmesi de çok zordur. Türkiye’den Çin’e kadar bir yayılım gösteren Beş Parmaklı Araptavşanı, Türkiye’de sadece Iğdır’ın bozkırlarında görülür. Uzun ince püsküllü kuyruğu ile arka ayaklarının üzerinde büyük hızla sıçrayarak hareket eden Beş Parmaklı Araptavşanı minyatür bir kanguruya benzer. Fakat Dipodidae ailesine ait bir kemirgendir. Çok hızlı zikzaklar çizerek sıçrar ve koşar. Bir sıçrayışta 1.5-3 m yol alır. Kuyruğu 15-19 cm ve ağırlığı ortalama 59 gramdır. 5 yıldan fazla yaşayabilir.