Kızılay sığınmacılara kucak açtı

TALİBAN ZULMÜNDEN KAÇAN 33 AFGAN, KARS ÜZERİNDEN KANADA'YA YERLEŞMEK İÇİN SIĞINMA TALEBİNDE BULUNDU...

Önceki gün akşam saatlerinde trenle Kars’a gelen mülteciler, Kars Emniyeti Yabancılar Şube Müdürlüğünü alarma geçirdi. İftar saatlerinde Kars Tren Garı’nda çaresiz bir şekilde bekleyen 7 aileden oluşan 33 mülteciyi polisler alarak Kars Kızılay Şube Başkanı Remzi Aras ile diyalog kurduktan sonra Kızılay binasına getirdiler. Bu arada hasta olan iki çocukta polisler tarafından Kars Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alındı. Çocuklarlardan birisinin yolculuk sırasında kırılan ayağı hastanede tedavi edildikten sonra alçıya alındı. Polisler hasta sığınmacıların ilaçlarını da nöbetçi eczaneden temin ederek annelerine verdiler. Polisler daha sonra mültecileri tek tek kayıt altına alarak sığınma taleplerini aldıktan sonra da tercüman aracılığıyla haklarını anlatarak uyarılarda bulundular.

KIZILAY’DAN İNSANİ EL!

Üzerlerine para olmayan mülteciler, günlerdir yemek yemediklerini ve İran’dan geçtikleri sırada büyük sıkıntılar çektiklerini ve İranlıların kendilerine kötü davrandıklarını söylediler. Bunun üzerinde sığınmacıların günlerdir aç olduklarını öğrenen Kars Kızılay Şube Başkanı Remzi Aras da, sığınmacıları Kızılay binasına misafir etti. Aras ilk önce sığınmacılara kadın ve erkeler olmak üzere odalar tahsis etti. Daha sonra da her bir sığınmacıya yatak ve battaniyenin yanı sıra temizlik malzemesi ve yaşam malzemesi verdi. Daha sonra da aç olan sığınmacılara yiyecek temin ederek karınlarını doyurdu. Kızılay personeli ile birlikte sığınmacılara tek tek yatak hazırlayan ve karınlarını doyuran Aras, Kıyılayın yalnızca Türkiye’de değil dünyanın her yerindeki ve Kars’a da gelen ihtiyaç sahibi mazlum insanlarının din ve milliyetlerinin gözetilmeden yardımına koştuğunu söyledi.

Sığınmacılar, Taliban zulmünden kaçarak kaçak yollarla İran üzerinden daha Türkiye’ye geçtikten sonra Kars’a gelmeği tercih ettiler. Kanada’ya sığınmak için Ankara’daki Birleşmiş Milletler geçici komiserliğine başvuruda bulunan Afkan mülteciler, bu süre içerisinde Kars’ta Kars Emniyet Müdürlüğü ve Kars Kızılay Şube Başkanı Remzi Aras tarafında 3 ülke arasında yapılacak diplomatik görüşmelerin sağlanana kadar Kars’ta kalacaklar ve Kızılay’da misafir edilecekler. Sığınmacılara bu süre içerisinde Kars Kızılay Şube Başkanlığı tarafından tüm barınma ve beslenme ihtiyaçları karşılanacak. Sığınmacılar talebinde bulunuyorlar. Bunlara da Kars’ı tercihe etmişler. Türkiye’nin her yerine gidebiliyorlar. Müracaatlarını alarak Kanada’ya gidinceye kadar bakacağız.

KARS VALİLİĞİ’NİN İFTAR ÇADIRINDALAR

Önceki gün Kars Kızılay Şube Başkanlığı tarafından misafir edilen mülteciler, akşam ise Kars Valiliğinin organize ettiği ve hayırsever vatandaşlar tarafından düzenlenen iftar çadırında karınlarını doyurdular.