KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nı Ziyaret Etti

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ(KKTC) CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR KARS TİCARET VE SANAYİ ODASI’NI ZİYARET ETTİ

Bir dizi programlara katılmak üzere Kars’a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Kars Ticaret ve Sanayi Odası Üyeleriyle Buluştu.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası(KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarete KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, KKTC Trabzon Başkonsolosu Erek Çağatay, Kars Valisi Ziya Polat, KATSO Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, Kars Kadın Girişimciler Kurulu(KGK) ve Kars Genç Girişimciler Kurulu(GGK) üyeleri katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KATSO Başkanı Kadir Bozan şu ifadelere yer verdi;

“Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Valim, kıymetli misafirler, hepinizi, şahsım ve Başkanlığını yürütmüş olduğum Kars Ticaret ve Sanayi Odası adına saygıyla selamlıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanım,

İlimize gelerek Odamızı ziyaret etmeniz, bizleri ziyadesiyle onurlandırdı.

Bu açıdan sizlere şükranlarımı sunuyorum. Serhat Şehrimiz Kars’a ve Odamıza hoş geldiniz.

Sayın Cumhurbaşkanım Kıymetli konuklar,

Sizlere ilimizin Ticareti hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum.

Kars Ekonomisi genel anlamda tarım sektörüne, özelinde hayvancılığa dayalı bir yapıdadır. İlimizdeki sanayi yapısı da hammaddesini önemli oranda tarım sektöründen sağlamaktadır.

Kaşar Peyniri, Kars Kazı, Kars balı ve ülkemizdeki üretiminin tamamı ilimizde gerçekleşen gravyer peyniri; Kars’ın ülke çapında talep edilen en önemli ticari ürünleridir. Yine, İnşaat, Mobilya, tarım aletleri, kereste vb. sektörlerde hatırı sayılır niteliktedir.

İlimizde öne çıkan bir diğer sektör Turizm Sektörüdür. Turizm, tarım ve hayvancılığın ardından en önemli sektör konumundadır. Turizm sektörü son yıllarda yerel ekonomiye büyük bir etki sağlamakta, bazı bölgelerimizde ise temel geçim kaynağı haline gelmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanım!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Kars arasındaki tarihi bağlar, kültürel etkileşimler ve ticari ilişkiler her zaman önemli olmuştur. İki bölgemiz arasında ticaret ve iş birliği potansiyeli oldukça yüksektir. Her iki tarafın da ekonomik gücü, sanayi alanındaki potansiyeli ve kültürel zenginliği, ortak projelerde buluşmak için bizlere fırsatlar sunmaktadır. Kars'ın zengin tarım ürünleri, sanayi potansiyeli ve coğrafi konumu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için önemli bir ticaret ortağı olabileceğini göstermektedir. Aynı şekilde, Kıbrıs'ın turizm, sağlık ve teknoloji alanındaki gelişmişlikleri, Kars'a yeni iş fırsatları sunmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanım!

Ziyaretinizin Kıbrıs ile Kars arasındaki ticaretin ve iş birliğinin yeni bir başlangıcı olmasını temenni ediyor, Odamızı ziyaret edip bizleri onurlandırdığınız için sizlere ve tüm misafirlerimize teşekkürlerimiz sunuyorum.” Dedi.

Başkan Kadir Bozan’ın ardından söz alan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kars’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyet dile getirdi, Kıbrıs Türk halkının selamlarını iletti.

 

KKTC’nin bağımız bir Türk devleti olarak yaşamını sürdürmesi için mücadele verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, federal görüşmelerin geride kaldığını ve halkın geleceği olan devletin önemine vurgu yaptı.

Davetler üzerine Türkiye ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini, Kıbrıs Türk halkının mücadele geçmişini ve tarihi anlattıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, iki ülke arasındaki iş birliklerini de geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin doğası kültürü yemekleri ile önemli bir Türk devleti olduğunu, bilim alanında da önemli gelişmeler sağladığını anlatarak, Türkiye’nin, KKTC’nin geleceğine yön verdiğini belirtti.

KKTC olarak Türk Devletleri Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda yer aldıklarını, siyasi sıkıntılara rağmen turizm, eğitim gibi alanlarda yüzlerce ülke ile her alanda ilişkileri olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kars ile de ilişkileri geliştirmek için çalışacaklarını söyledi.

Gazimağusa ve Kars’ın tarihinde Lala Mustafa Paşa’nın da yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kars ve Kıbrıs’ın şehitler diyarı olduğunu kaydetti.

Geçmiş tarih ve gönül coğrafyasının ortak olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, genç nesillerin aldıkları emaneti ileriye taşıyacağına inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, KTTO Başkanı Turgay Deniz ve KTSO Başkanı Ali Kamacı’nın selamlarını ilettiği Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nı, KKTC’ye davet etti.

Dilek ve temennilerin ardından ziyaret sona erdi.