Kars merkeze 25 kilometre mesafedeki köylerine sürekli çevre köylerden su taşımak zorunda kalan köy halkı içme suyu sıkıntısı yüzünden çocuklarını bile okula göndermekte zorlandıklarını belirttiler. Vurulan sondajların bile fayda getirmediğini ifade eden köylüler, kışın kar suyu içtiklerini yazın da yağmur sularının birikmesi için evlerin çatı altlarına kurun ve bidon koyduklarını anlattılar. Köyde okulda bile su bulunmadığını vurgulayan köylüler yaklaşmakta olan yeni eğitim-öğretim yılında da çocuklarının su sıkıntısı yüzünden şimdiden kara kara düşündüklerini kaydettiler. Köy meydanında yıllar önce yapılan çeşmede kuruduğu için kaderine terk edilmiş durumda bulunuyor.
KIŞIN KAR, YAZ AYLARINDA İSE ÇATILARDA BİRİKEN YAĞMUR SULARI KOVALARDA BİRİKTİRİLİYOR
Kocabahçe Köyü Muhtarı Yaşar Karakoç, 5-6 yıl önce vurulan sondajdan az da olsa 2 yıl istifade edebildiklerini fakat daha sonra suyun gelmediğini belirtti. Köyde önemli derecede hem insanların hem de hayvanların içme suyu sıkıntısı çekiyor. Ben muhtar olarak DSİ’ne müracaatta bulundum. Sondaj yapılması Etüt yaptılar. Daha sonra da rapor tuttular. Bu raporu da İl Özel İdaresine verdiler. Özel İdarede ilkbaharda sondaj çalışmalarına başlayacağız. Bizde bekledik ama bir gelen olmadı. Araştırıyoruz Valiliği ve İl Özel İdaresi’ne konunun takibi için gidiyoruz ama henüz bir çözüm bulamadık. Ve bize paramız yok diyorlar. Bu sondaj içinde 100 bin liradan fazla miktarda bir para gerekliymiş gibi mazeretler önümüze koyuyorlar. Bende muhtar olarak Devletin 100 bin lira parası yoksa bizde köyden çıkıp gidelim dedim. Köyümüze yeni bir okul yapıldı. Biz susuz bir köyde okulu ne yapalım. Bu okulu da istemiyoruz, yıksınlar. Köyümüzde 4 bin adet hayvan var. Bine yakın nüfuzumuz var. Hayvanlarımız susuzluktan kırılıyor. 70 yıldır bu çileği çekiyoruz. Daha ne zamana kadar çekmeye devam ediyoruz. Sayın Başbakanımız televizyonlarda bağırıyor. “Yolsuz, susuz köy kalmayacak” diyor. Bizde medya aracılığıyla sesimizi yetkililere, milletvekillerimize ve Sayın Başbakanımıza duyurmak istiyoruz. Köyümüzde 125 hanede 1000’e yakın nüfus yaşıyor. Su olmadığı için hastalıklar yayılıyor. Çocuklar banyo yapamıyor. 220 öğrencimiz var. Köyde su olmadığı için çokluklarımız taşımalı sistemle başka bir okulda öğrenim görüyorlar. Gölet de kurudu. Kışın kar sularını eritip hayvanlara içiriyoruz. Yazından çatılardan akan yağmur sularını biriktirip hayvanlarımıza içirmek zorunda kalıyoruz. Göletimiz de neredeyse kurumak üzeredir. Hayvanlarda gölette bulunan pis suyu içtiği için buzağı atıyor. Köy meydanında bulunan çeşme ile birlikte evlere çekilen şebekelerde kurumuş durumda” dedi.
Çocuklar, yaşlılar, kadın-erkek herkes er yeni bir güne başladıklarında kurumuş çeşmelerine özlemle bakarak suyun ne zaman geleceğini hayal ediyorlar. Seslerini Başbakan ve Cumhurbaşkanına ve ilgili bakanlıklara iletmek istediklerini de ifade ederek, yardım istediler. Öğrenciler ise artık susuz bir hayatın yaşamak istemediklerini haykırdılar.
Köyde bir tavuğun içi boş su bidonundan su içme çabası da köydeki susuzluğun ne boyutta olduğunu gözler önüne serdi.