Kömürlü ve Günindi Kayaüstü Resimleri İncelendi

Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve Doç. Dr. Oktay Özgül, Kömürlü ve Günindi kayaüstü resimlerini inceledi.

Tacettin DURMUŞ

1998 yılından itibaren Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları ve Doğu Anadolu Yüzey Araştırmaları kapsamında bilimsel çalışmalar yürüten Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve Doç. Dr. Oktay Özgül, Araştırmacı Yazar Sait Küçük’ün keşfettiği Kağızman’da ki Kömürlü ve Günindi Köyü’nde bulunan kayaüstü resimlerini inceledi.

Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve Doç. Dr. Oktay Özgül, kayaüstü resimlerini görüp yerlerinde görüntüleyerek yerleşim yerleri ve kalelerinden keramik parçaları toplayarrak elde edilen verilerle ilgili olarak gazetemize açıklamada bulundular.

Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları ve Doğu Anadolu Yüzey Araştırmaları kapsamında bilimsel çalışmalar yürüten Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alpaslan Ceylan yaptığı açıklamada: “Orta Asya ile Anadolu arasında bir geçiş bölgesi olan Kars ve çevresi ise kaya resimleri bakımından son derece zengindir. Kömürlü, Camuşlu, Çiçekli, Tunçkaya vb kaya resim alanlarını barındıran Kağızman, erken dönem Türk boylarının Anadolu’ya girmelerinde kullandıkları önemli bir geçiş noktası olmuştur. Kağızman Paslı Köyü ve Ağdeveler arasındaki bir bölgede yer alan kaya resimleri, yüksek bir plato üzerinde, U biçimli bir kayalık alanda bulunmaktadır. Bazalt taşlar üzerinde 70’e yakın kaya resmi mevcuttur. At tasvirleri, süvari resimleri, av ve tuzak sahneleri, dağ keçileri, geyik, rengeyiği, hayat ağacı gibi motifler, kazıma, çizgi ve vurma tekniği ile yapıldığı düşünülüyor. İkinci alanda da kaya resimlerinin üstünde duvarları belli olan ve harçsız kuru duvar tekniği ile yapılmış bir kale bulunuyor. Kalede çok sayıda Tunç Çağı olduğu tahmin edilen keramikler tespit edildi. Buradaki kaya resimlerinde ise dağ keçileri ve geyik tasvirleri yer alıyor. Tarih ve arkeoloji alanında yeni çalışmalar sürdükçe, Moğolistan’dan başlayıp Anadolu’ya kadar uzanan coğrafyada Türk kültürüne ait yeni arkeolojik bulgular ve Türk kültürünün zenginliğine dair yeni kanıtlar ortaya çıkmaya başladı. “dedi.

Türk Dünyası Yüzey Araştırmaları ve Doğu Anadolu Yüzey Araştırmaları kapsamında bilimsel çalışmalar yürüten Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alpaslan Ceylan Prof. Dr. Alpaslan Ceylan da: “Kağızman bölgesinin Türk tarihi açısından çok önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayarak Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan bu resimlerin büyük benzerlik taşıdığını ifade etti. Yıllardır Sait Küçük ile birlikte Kağızman’da birçok incelemelerde bulunduğunu belirtti. Kömürlü köyü ve Günindi köyü kayaüstü resimleri son bulgularımızdır. Bu resimler ilk belirlemelerimize göre yerleşke olarak Tunç Çağı’nı işaret etmektedir. Resimler hakkında ki detaylı bilgileri daha sonra yazacağımız makalelerle açıklayacağız. Bize bu yeni resim panolarından haberdar eden Sait Küçük’e, köyde bize kılavuzluk eden Mendo Akyıldırım’a ve bizi bu yerlere araç ile getiren Selami Karaağaç’a ve bize araç teminini sağlayan ilçe kaymamamı Ercan Öter’e ekibim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.