Kooperatifler Bayındırlığa devredildi

Yapı Kooperatiflerin işlemleri Bayındırlığa devredildi...

Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca, 03.06.2010 tarih ve 5983 sayılı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle Değişik Yapılmasına Dair Kanunun ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ile ilgili mevzuat gereği; Yapı Kooperatiflerin tüm iş ve işlemleri 13.12.2010 tarihinden itibaren Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na devredildiğine dair 27610 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Kars Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden Yapı Kooperatifleri; Konut Yapı Kooperatifleri, Toplu İşyeri Yapı Kooperatifleri, Küçük Sanayi Siteleri Kooperatifleriyle ilgili açıklama yapıldı. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İlimiz ve bağlı ilçelerinde bugüne kadar 84 Yapı Kooperatifi kurulmuş olup, adı geçen kooperatiflere ait tüm bilgi ve belgeler 13.12.2010 tarihi itibariyle Sanayi ve Ticaret Müdürlüğünden devralınarak, Kooperatiflerle ilgili Tüm iş ve işlemler İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğümüzce yürütülmeye devam edilmektedir. 

Müdürlüğümüzce devir alınan kooperatiflerden Faal, Tasfiye, Kapanan ve Savcılığa suç duyurusu yapılan toplam 83 ve yeni kurulan 1 olmak üzere toplam 84 dosya ile evrakları teslim alınmış olup, anılan tarihten bu güne kadar 1 kooperatifin kuruluşuna izin verilmiş ve 5 kooperatifin genel kurul toplantıları yapılmıştır. Yapı Kooperatifleri ile ilgili bilgiler Bakanlığımız bünyesinde kurulan e-Kooperatifler sitesinde mevcut olup, elektronik ortamda takibi yapılmaktadır. Genel Kurul Toplantıları yapılan tüm kooperatiflerin bilgileri Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Kooperatif sitesine aktarılmıştır. 

1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu ve ilgili mevzuat gereği ve 5983 sayılı Kooperatiflerin Ana sözleşmelerine göre Yapı Kooperatifler Genel Kurul Toplantılarını yılda bir kez olmak üzere ( 01.01.2011-30.06.2011) tarihler arasında hesap devrinden sonra 6 ay içerisinde yapmak zorundadırlar. Yıl içerisinde Genel Kurul Toplantısı yapmayan Kooperatiflerle ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. 

Konut Yapı Kooperatifleri, Küçük Sanayi Siteleri ve Toplu İşyerleri Yapı Kooperatiflerinin Ana sözleşmeleri ile mevcut Kooperatiflerin Genel Kurul Toplantılarında düzenlenen tüm matbu evraklar Müdürlüğümüzde mevcut olup, ilgili Kanun ve Mevzuat gereği tüm iş ve işlemler müdürlüğümüzce takip edilmektedir. 

Yapı Kooperatifleri ile ilgili tüm iş ve işlemler İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan İmar, İskan ve Kooperatifler Şube Müdürlüğünce yürütülmektedir.”