Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kars İl Müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle :
İKİNCİ FAZ İLE NE GİBİ DEĞİŞİKLİK YAPILDI?
Pandemiden olumsuz etkilenen imalatçı mikro ve imalatçı küçük işletmelere yönelik Mayıs ayında uygulanan hızlı destek programının ikinci fazına başvurular, ilk programa göre biraz daha esnetilerek 21 Haziran itibari ile başladı. COVID-19 Salgınının etkilerini en aza indirmek için KOSGEB tarafından faaliyete geçirilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nisan sonunda duyurduğu destek programının başvuru koşulları ilk faza göre esnetilerek başvuru alınmaya başladı. Teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek olan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programına, salgın sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş, istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmeler ile teknoloji alanında faaliyet gösteren işletmeler başvuru yapabilecek. Destek kapsamında imalatçı mikro işletmelere 30 bin lira, imalatçı küçük işletmelere 75 bin liraya kadar faizsiz destek verilecek. Geri ödemeler 2024 yılında başlayacak. Programın ilk aşamasında pandemiden en çok etkilenen işletmelerden, 2020 yılında 2019'a göre ciro kaybı yaşayanlar yararlanabiliyordu. Desteğin ikinci fazında ciro kaybı şartı kaldırılarak, ciro artışı olmayanların da yararlanması öngörüldü. Yani 2020'de 2019'a göre net satış hasılatı karşılaştırıldığında, gelir artışı olmayan işletmeler bu programdan yararlanabilecekler. İlk programdan farklı olarak bu kez İşe Devam Kredisinden 250 bin liraya kadar kullanmış olan işletmeler ile daha önce KOSGEB'den girişimcilik kredisi almış olan işletmeler de ikinci destekten yararlanabilecekler. Kamuya olan borcunu yapılandıracağını bildiren işletmelerin başvurusu alınacak, ancak ödeme aşamasında borcun yapılandırıldığı tespit edildikten sonra ödeme yapılacak. İlk faza başvuru yapıp başvurusu sistem tarafından onaylanmayan işletmelerde ikinci faza başvuru yapabilecek. 4'er ay arayla 6 taksit arada bankanın olmayacağı destek paketinde, firmaların parası KOSGEB tarafından birbirini takip eden 3 ay içinde ödenecek. Mikro işletmeler 30 bin lira, küçük işletmeler ise 75 bin lira destek alacak. Belirlenen destek tutarı, birbirini izleyen 3 ay içinde ödenecek. 3 Yıl ödemesiz olan desteğin geri ödemesine işletmeler 2024 yılında başlayacaklar ve 4'er ay arayla 6 taksitte ödeyecekler. Yani iki yılda. Başka bir ifade ile desteğin işletmeler tarafından geri ödemesi 2026 yılında tamamlanmış olacak.
HANGİ İŞLETMELER MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETME SAYILIYOR?
Mikro İşletme: 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 3 milyon TL’sini aşmayan işletmeler,
Küçük İşletme: 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 25 milyon TL’sini aşmayan işletmelerdir.
KİMLER BAŞVURABİLECEK?
- İmalat sektöründe faaliyet gösteren,
- 2019 yılı KOBİ Beyannamesine göre net satış hasılatı asgari 75.000 olan,
- 2020 yılı net satış hasılatı tutarı 2019 yılı net satış hasılatı tutarına eşit veya az olan işletmeler,
- 2020 Mart ayında sağladığı istihdamı 2021 Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında korumuş olan işletmeler,
- İşe Devam Destek Kredisi’nden Kredi Garanti Fonu A.Ş. aracılığıyla 250.000 TL üstünde kredi kullanmayan işletmeler bu programa www.kosgeb.gov.tr adresi üzerinden online olarak E- Devlet şifreleri ile başvuru yapabilir.
BAŞVURULAR ONLİNE OLARAK ALINACAK
Destek programından, pandemiden etkilenen imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmeler ile imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmeler yararlanacak. İşletmeler, başvurularını e-devlet üzerinden yapabilecek. Başvurular 9 Temmuz saat 23:59 itibari ile sona erecek.
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.