Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kars İl Koordinatörlüğü’nün üçüncü çağrı dönemi kapsamında Selim İlçesi’nin Eskigeçit Köyü’nde faaliyete sokulacak olan Fatih Aslan’a ait Süt Üretme Çiftliği’nin temel atma töreninin ardından gözler yeniden TKDK’ya çevrildi. TKDK’nın sağladığı desteklerle Kars köylerinde de artık yatırımlara rastlamak mümkün olacak gibi. Çünkü yatırımcı hem doğup büyüdüğü köyüne geri gelmeyi tercih ediyor hem de köyünün tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelini değerlendirerek ekonomiye kazandırıyor.
SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE YATIRIM
Genç İşadamı Fatih Aslan da bunun farkına varan ve yatırımı köyünde yapmayı uygun görenlerden sadece biri. Aslan, toplam yatırım tutarı: 2 milyon 828 bin 825 TL’nin 1 milyon 298 bin 745 TL’sini hibe olarak TKDK’dan aldı. Köyde uygun arazisinin gerekli işlemlerini tamamladıktan sonra da kolları sıvayarak iş makinelerini araziye soktu. 100 Başlık Süt İneği İşletmesi “Pa Grup Süt Üretme Çiftliği” adı altında hizmet verecek olan Fatih Aslan, TKDK’nın “Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım” programından yararlandığını ve önümüzdeki süreçte de süt işletmeciliği gibi yatırımları yapmayı da düşündüğünü ifade etti.
PROJELERİMİZİN UYGULAMALARI DEVAM EDİYOR
TKDK Koordinatörü Mustafa Bozkurt, “TKDK Kars İl Koordinatörlüğü olarak üçüncü çağrı döneminde aldığımız projenin temel atma töreni için bir araya geldik. Projenin kapasitesi 100 başlık sür sığırcılığı. Bu bizim altınca çağrı dönemi itibarıyla almış olduğumuz ve uygulaması başlayan altı projeden birisidir. Diğer ilçelerimizde de projelerimizin uygulamaları devam ediyor. Ben bu yatırımın bölgemize, ülkemize, ilimize ve yatırımcımıza hayırlı olmasını diliyorum. Yine bu yatırımcımızın da diğer insanlara örnek olmasını ve bu yatırım ve uygulamalardan yararlanmalarını istiyorum” dedi.
AMAÇ GÖÇÜ ÖNLEMEK
Bozkurt ayrıca, “IPARD programının ana amaçlarından birisidir göçü önlemek. Bu program kırsal alanlarda Gayri Safi Milli Hasılası Türkiye ortalamasının yüzde 75’inin altında olan illerde uygulanıyor. Kars’ta tüm bunar dikkate alındığında bu şarta uyan bir il. Bunun yanında asıl amaçlardan bir tanesi göçü önlemek, diğer amaçlardan bir tanesi de tarımsal işletmelerin Avrupa Birliği standartlarına getirilmesini sağlamak. İnsanlarız doğduğu yerde, yaşadığı yerde istihdam etmek, orada meşgul etmek, memnun etmek, mutlu etmek önemlidir. Bizde bu anlamda İstanbul gibi, Bursa gibi yani gurbette yaşayan Karslılardan bu anlamda Kars’a dönüş sinyalleri alıyoruz. İnsanlar artık yavaş yavaş yatırım yapmak istiyorlar. Düzce’de, Bursa’da, İstanbul’daki Karslılar, ‘Memleketime gidiyim oradaki baba ocağında, ata toprağında, arazilerimiz var. O arazileri değerlendireyim, orada hayvancılık yapayım’ diyorlar. Son derece modern, kültür ırkı sığırlarla, modern bir süt işletmesi kurmayı düşündüklerini belirtiyorlar. Kırsal turizm tesisi kurmak isteyenler oluyor. Bu tür işletmeleri kurarak para kazanmayı düşünüyorlar.” diye konuştu.
ÖRNEK YATIRIM
İşadamı Fatih Aslan ise, “Yaklaşık 10 yıldır yatırımlarımızı kendi memleketimize değil başka yerlere yapıyoruz. Fakat sağ olsun Kars TKDK bize öncü olduğu için artık yatırımlarımızı bugün burada inşa etmeye başladık. Biz uzun soluklu proje sonucunda yaklaşık 1 yıldır büyük emekler sarf ettik. Sonuçta bugün bunu yaşarmış olmanın heyecanı ve gururu içerisindeyim. TKDK İl Koordinatörlüğü her türlü desteği bizden esirgemedi. Sonuçta da bu projeyi bu aşamaya getirdik. Biz bugün burada temele ilk harcı atacağız. Köylülerimizin ve diğer vatandaşların da bunları görüp daha iyilerini yapmalarını istiyoruz. Yatırımları Batı’ya değil Doğu’ya yapmak gerekiyor. Bu memleketin insanı artık dönüp gelip kendi memleketine, kendi toprağına böyle güzel hibeler, böyle güzel imkanlar varken bunu fırsata dönüştürüp yatırımını, istihdamını buraya sağlamalıdır. Bizim memleketimiz her türlü imkana, olanağa açık bir memleket. Yani hayvancılık yapabilmek için buradan daha güzel yer yoktur. Biz bu çiftliği kurmadan önce Türkiye’nin bütün bölgelerini gezdik ve şunu gördük ki biz bu yatırımı buraya değil de Batı’ya kursaydık ciddi bir hainlik etmiş olurduk. Çünkü bu topraklara yazık. Görüldüğü gibi buraları hayvancılık açısından da, doğa ve tabiat açısından da en iyi bölgedir. Çok verimli topraklara sahibiz.” şeklinde konuştu.
TÜRKİ CUMHURİYETLERİNE BURADAN ET GÖNDERMEYİ ARZULUYORUZ
Aslan daha sonra şöyle konuştu:
“Ben köyümde ilkokulu 2 kilometre uzaklıkta okudum. Ben okla gidip gelirken çok ciddi zorluklar yaşadım. Göğsümüze kadar kara bata bata okula gidip gelmenin acısını gördük. Benim bu yatırım korusunda özellikle köyümü seçme amacım; köyüme hizmettir. Projelerimiz bunlarla da sınırlı kalmayacak. Bunan sonraki adımda kendi ürettiğimiz sütü işlemeyi düşünüyoruz. Burada bir Süt Üretim Tesisi de kurup bu köyde istihdam sağlamak istiyoruz. Bu köyün bugün Batı köylerinden bir farkının olmamasını istiyoruz. Tabi ki bu tek başına yapılacak bir iş değil bunun içinde biz devletten, TKDK’dan, AB standardı olan koordinatörlüklerden destek bekliyoruz. Bu destekleri aldıkça bizde tabi gönüllü olarak bunları köye yansıtmayı düşünüyoruz. Bize 3-5 kilometre uzaklıkta köyler var. Bu köylere de itap edecek şekilde istihdam oluşturmak istiyoruz. Yani burada hedefimiz 2020 yılında 200 personelle çalışmaktır. Kendi fizibilitelerimizi yaptığımızda bunu belirledik ve 2020 yılında 200 personel istihdam etmek istiyorum. Burayı kurma amacımızda budur. 2015 yılında Süt Üretim Et Kesimimizi kurmak ve 2020 yılında da personel istihdamını yakalamak istiyoruz. Bütün Türki Cumhuriyetlerine buradan et göndermeyi arzuluyoruz. Yurt dışından sertifikalı hayvanları getirip burasını büyütüp, hayvan sayısını da çoğaltmayı düşünüyoruz. 2020 yılında burada 1000 baş hayvan, et ve süt üretim tesisi kurulu bir hale getireceğiz ve buradan Türki Cumhuriyetlerine et, süt, kaşar ve tereyağını marka halin getirip yurt dışına satmak istiyoruz. Bu ülkenin bu ilin adı her yerde duyulsun istiyoruz. Amacımız bu. İnşallah Allah yolumuzu açık eder, inşallah TKDK bize desteklerini sürdürür, bizde bu yatırımlarımıza devam ederiz.”
KARSLILARA YATIRIM ÇAĞRISI
Aslan ayrıca Karslılara, memleketlerine yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulunarak, “96 metre uzunluğunda, 28 metre genişliğinde, samanlık ve yem depolarının da yapılmasıyla toplamda 4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip 100 Başlık Süt Üretim Tesisidir. Hayvan refahında Avrupa standartlarını tutturabilmek için her şeyi ince ayrıntısına kadar düşündük. Sağlıklı bir ortamda hayvan yetiştirebilmek için böyle bir tesis kurduk. İnşallah Eylül ayının 15’in de burayı açmak istiyoruz. Gece-gündüz mesai yaparak burayı yetiştireceğiz. Aşağı yukarı 20 işçi çalışıyor. Kars’tan Mimar arkadaşımız Recep bey işi yönetiyor. Çelik grubunu Ankara’dan getirdiğimiz ekip yapıyor. Şu anda burada toplam 30 kişilik istihdam söz konusu. Bir çok imkanı kendi memleketimizden değerlendirmeye özen gösteriyoruz. Allah nasip ederse 2 ay sonra bu inşaatı bitireceğiz. Bizim köyümüz kalabalık bir köydü fakat göçlerden dolayı şu anda 150 nüfus var. 30 hanelik köyümüzden biz kapmadık. Ankara’da ikamet ediyorum ama ailem halen daha burada. Bizim amacımız; bizim gibi dışarıda yaşayan insanları, yatırımını oralarda taş bloklara getiren insanları getirip burada toprak üzerine kurdurmayı hedefliyoruz. Onlara vesile olmak istiyoruz. İl dışında kendi memleketimizin, yöremizin insanları yatırım yapmışlar, onlara iletişime geçip bir dernek misali onları da bu tarafa çekmeye gayret ve özen gösteriyoruz.” dedi.