KTB Projesi tam hız sürüyor

Serhat Kalkınma Ajansı, görevleri arasında bulunan kamu yatırımlarının takibi bağlamında Kars-Tiflis- Bakü Demiryolu şantiyesini ziyaret etti.

Arpaçay-Çıldır yolu üzerinde bulunan şantiyeyi ziyaretimiz sırasında Proje Müdürü Yaşar Ünlü harita üzerinden bilgi verdi. Projenin ödenek sıkıntısı bulunmadığını söyleyen Yaşar Ünlü, inşaatın öngörüldüğü tarihte bitirileceğini söyledi. Altyapısı çift, üst yapısı ise tek hat olarak gerçekleştirilecek yola istenirse daha sonra bir hat daha eklenebilecek. Yolun Türkiye’de kalan kısmında toplam uzunlukları 4 kilometreyi geçecek iki tünel yapılacak. Bu tünellerden ilki Akçakale-Düzarkaç ve Yukarıcambaz arasında, ikincisi ise Karakale ile Gürcistan’ın Ahılkelek şehirleri arasında olacak. İkinci tünelin Gürcistan’da kalan kısmını da Türkiye yapacak. Bu amaçla Gürcistan kısmındaki inşaatın yapımını hızlandırmak için Aktaş sınır kapısının açılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Hattın sınıra yakın bölümü olan Yukarıcambaz’da bazı yükleme ve boşaltma depoları ve bir istasyon kurulacak. Sorumuz üzerine Proje Müdürü Yaşar Ünlü bu noktadan Ardahan- Hopa demiryolu bağlantısı için de hat ayrılabileceğini söyledi.

Demir İpek Yolu olarak da adlandırılan projenin temeli 21 Kasım 2007 de, ülkemizdeki kısmın inşası ise 24 Temmuz 2008 yılında başladı. Demiryolu Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den Gürcistan’ın başkenti Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek ülkemizde Kars’a ulaşacak. Tamamı 450 milyon dolara mal olacak hattın uzunluğu 185 km olup, 76 kilometresi Türkiye’den, 29 kilometresi Gürcistan’dan ve 80 kilometresi Azerbaycan’dan geçecek. Yapımı devam eden Marmaray Projesi ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu sona erdiğinde Avrupa’dan ülkemize giren İpek Demiryolu kesintisiz olarak Çin’e kadar uzanacak. Bu hattın 2034 yılında 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olması öngörülüyor.