Kuraklık Kars Çayını da vurdu

Kuraklık Kars Çayını da vurdu. Su akışı en düşük seviyeye düşen çay yüzeyini yosunlar sardı.

Kars ve çevresine hayat vermeye başlayan ve su tutma işlemi tamamlanan Kars Baraj Gölü’nü de besleyen Kars Çayının önemi her geçen gün artmaya devam ediyor.

Şehrin çehresini değiştirecek, turizme katkı sunacak olan Kars Çayı Islahı ve Çevre Düzenleme Projesinin hayata geçirilmesi halinde ilimiz başta turizm olmak üzere iddialı bir il olacak. Bu nedenle yıllardır zeminde biriken atıklar da gün yüzüne çıktı. Bu fırsattan yararlanılarak çayın temizlenmesi gerekiyor…

Bu yıl yaşanan kuraklığın olumsuz etkisi, yurdun büyük bölümünde olduğu gibi Kars’ta birçok alanda yaşanmaya devam ediyor. Mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyreden kuraklık nedeniyle Kars Çayını besleyen derelerde kurumaya başladı. Bu nedenle yeterince beslenemeyen Kars Çayının dibi gözükmeye başladı. Kuraklık nedeniyle su akışı son yıllara göre önemli derecede azalan çayın zemini gözle görülür şekilde belirirken yıllarca birikmiş atıklarda kendini kokusu ve kötü görüntüsüyle hissettirmeye başladı. Azalan su nedeniyle yıllarca biriken atıklar gün yüzüne çıkarken çayın zemininin de bir an öncede temizlenmesi gerekiyor. Öte yandan su seviyesinin en düşük hale geldiği çay içerinde yıllardan beridir zeminde biriken cüruflarda ortaya çıkmaya başladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın girişimiyle, DSİ marifetiyle temizlenen Kars Çayının çevreye yaydığı pis koku ve görüntü kirliliği önemli derecede ortadan kalmasına rağmen aynı sorun önceki yıllardaki gibi olmasa da yeniden baş gösterdi.

KARS ÇAYI ISLAH EDİLECEK

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç ile Kars Valisi Türker Öksüz, Kars’ın çehresini değiştirecek, turizme katkı sunacak olan Kars Çayı Islahı ve Çevre Düzenleme Projesini birlikte açıkladı.

Kars Çayı Islahı Projesinin 4,5 milyon lira bedelle yatırım programına alındığının müjdesini veren milletvekilleri Arslan, Kılıç ve Vali Öksüz, Kars Çayının etrafındaki Kars Kalesi, Namık Kemal Evi, Ebu'ul Hasan-ı Harakani Türbesi ve Camisi, Topçular Hamamı, Muradiye Hamamı, Taş Köprü ve 12 Havariler Kilisesinin gibi tarihi ve turistik varlıklarını önemine değindi.

Yapılan açıklamada; “Kars Çayının tarihi ve turistik mekânların arasından geçen kısmında dere yatağı düzenlemesi, kabartma yapısı ve çevre düzenlemesi yapılarak buraların cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Buralardaki çevre düzenlemesine ait çalışmalar Kars Valiliği tarafından yapılacak. Kars Çayı Dere Yatağı Düzenlemesi ve Kabartma Yapısının yapımı işi ise DSİ 24. Bölge Müdürlüğü tarafından bu ihale kapsamında 4,5 milyon lira bedelle gerçekleştirilecek.

Bu proje kapsamında; hem Tarihi Taş Köprü hem de Kars Kalesi ziyaretçileri tarafından seyredilebilir bir noktada imalatı yapılacak şişme lastik savakla, dere üzerinde yaklaşık 4 metre yüksekliğinde bir şelale oluşturulacak. Bu lastik şişme savak sayesinde Kars Çayı, Tarihi Taş Köprü ‘den itibaren yaklaşık 1000 metre geriye doğru şişirilecek ve yılın 365 günü dolu ve akış halinde bir su manzarasına kavuşacak. Böylelikle hem nispeten kurak aylarda oluşması muhtemel hoş olmayan görüntülerin önüne geçilmiş olacak, hem de insanların dere ve su ile olan mesafesi ortadan kaldırılmış olacak.

Kars Vadisi Projesi ile şehrin içinden geçen Kars Çayı,  kent estetiği açısından ön plana çıkartılıp, hem derenin etrafına hem de şehrin geneline değer katacak. Proje sayesinde oluşacak çevre düzenleme alanlarıyla bölge, şehir sakinlerinin ve yerli-yabacı ziyaretçilerin daha aktif şekilde istifadesine sunulacak.

Bu proje ile son yıllarda Kars’a olan turistik ilginin devamlılığı sağlanacak, kentin kültürel ve tarihi değerlerine arka plan oluşturan Kars Çayı vurgulanarak yeni turistik cazibe merkezlerinin ortaya çıkmasına fırsat oluşturulacak. Yapılacak balık geçidi ile de deredeki doğal canlı yaşamının devamlılığı korunacak.”denildi.