Kuş halkalama çalışmalarına Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gönüllü öğrencilerin yanı sıra İngiliz ve İtalyan gönüllüleri de katıldı.
Büyük bir titizlikle yürütülen kuş halkalama çalışmaları gönüllüleri de heyecanlandırıyor. Çalışmalara katılan gönüllüler dikkatlice halkalamanın nasıl yapıldığını izliyor ve öğreniyorlar. Ağlara takılan kuşların nasıl ağlardan nasıl çıkarıldığını, nelere dikkat edileceğini de iyice öğrenen gönüllüler heyecanlarını da gizleyemiyorlar. Hepsi bir yandan da kuşların fotoğraflarını çekiyorlar ve daha sonra da dürbünlerle göl üzerinde bulunan binlerce kuşu gözlemliyorlar.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, “Burada İngiliz, Türk ve İtalyan gönüllüler ile beraber Kuyucuk Halkalama İstasyonu’nda bu sonbahar sezonunda yıl yeniden açtık. Ağlarımı açtık kuşları halkalama çalışmalarına başladık. Ağlara ilk düşen kuşlar yakalanarak incelenip bilimsel değerlendirmelerin ardından halkalanıyor ve ardından da salıveriliyor. KuzeyDoğa Derneği olarak bu çalışmaları yalnızca Kuyucuk Gölü’nde değil Ardahan ve Iğdır bölgesinde de 2004 yılından beri sürdürüyoruz. O zamandan bu zamana kadar 30 bin kuş halkaladık. 2010 Sonbahar Kuş Halkalama sezonu Kars’a hayırlı olsun.” dedi.
İtalya’nın Bologna Üniversitesi’nden Mühendislik Profesörü Prof. Dr. Davıde Gıustı, Kuyucuk’taki kuş halkalama çalışmalarına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gıustı, “Kuyucuk Gölü eşsiz, sessiz ve hüzünlü bir yer. Sessizliğin ve hüznün şiirini hissedemiyorsanız burası size göre bir yer değil. Burası İtalya’nın Ferrara bölgesini andıran bir yer ki o bölgenin yakınında Ferrari arabaları yapılıyor. KuzeyDoğa’nın burada iki amacı var. Birincisi Gönüllülerin, çalışanların güvenliği ikincisi de kuşların güvenliği. Kuşlar dikkatlice halkalanıyor ve halkalandıktan sonra kuşlar salıveriliyor.” diye konuştu.