Kars KuzeyDoğa Derneği tarafından 2006 sonbaharından beri Iğdır’ın Yukarı Çıyrıklı köyünde Aras Nehri kıyısındaki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde sürdürülen kuş halkalama çalışmalarının “2010 Güz Dönemi Çalışmaları” tüm hızıyla devam ediyor.
16 Ağustos’tan bu yana, kuş halkalama uzmanı Sedat İnak’ın önderliğinde, Fırat Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Pamukkale Ünivesitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden gelen gönüllülerle devam eden çalışmalarda şu ana kadar 51 farklı türden toplamda 630 kuş Türkiye halkalarıyla halkalandı.
Halkalanan türler arasında Türkiye’de nadir olarak görülen Yeşil çıvgın (Phylloscopus nitidus), Çekirge kamışçını (Locustella naevia), Benekli bülbül (Luscinia luscinia), Bıldırcınkılavuzu (Crex crex), Sarıbaşlı kuyruksallayan (Motacilla citreola) gibi türlerle, Kulaklı orman baykuşu (Asio otus), İshakkuşu (Otus scops), Çobanaldatan (Caprimulgus europaeus), Arıkuşu (Merops apiaster), Yalıçapkını (Alcedo atthis) ve Gökkuzgun (Coracias garrulus) gibi ilgi çekici türler de var.
Ayrıca, halkalama istasyonu çevresinde günboyu yırtıcı göçüne tanık olmak ve Saz delicesi (Circus aeruginosus), Kara çaylak (Milvus migrans), Kızıl şahin (Buteo rufinus), Arı şahini (Pernis apivorus), Küçük akbaba gibi türlerle, Yeşil arıkuşu (Merops superciliosus), Bağırtlak (Pterocles orientalis) ve Kınalı keklik (Alectoris chukar) gibi türleri de görmek mümkün.
Ekim ayının sonuna kadar devam edecek çalışmalarla ilgili gelişmeler, http://arasbirdstation.blogspot.com adresinden takip edilebilecek.